Robert ;-) Posted June 17, 2016 Author Report Posted June 17, 2016 A u mnie po burzy prądu brak i inku pewnie padnie, tzn jaja w nim włożone Quote
Brumbram Posted June 20, 2016 Report Posted June 20, 2016 Hej, Robert, jak tam inkubacja? U mnie jaj perliczych zalężonych 25/29. W środę rano dorzucam jaj kurzych, niech grzeją się. Quote
Robert ;-) Posted June 20, 2016 Author Report Posted June 20, 2016 http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1118-perlik-w-r%C3%B3%C5%BCnych-kolorach/ witam po przerwie w dostawach Energi wyklulo się dwie gąski wiec jednak woda w butelkach się sprawdziła a w linku są perły z 14 jaj wyklulo się 11 cudakow;-) Pozdrawiam i miłego dnia ;-) Quote
Brumbram Posted June 21, 2016 Report Posted June 21, 2016 Śliczne perełki.I nadszedł dzień, w którym araukana wreszcie siadła na 12 jajkach perliczych. Jest zabezpieczona, żadna kura nie zniszczy jej jaj. Jedne kurczaki mają już 9 tygodni, a te młodsze miesiąc. Resztę kogutków odsprzedam jednak. Sobie zostawię tylko te 4 koguty roczne, jasno i ciemno kuropatwiane. Co więcej, silka dziś kukała po gniazdach, jaj już kilka zniosła, może zechce usiąść. Quote
Brumbram Posted June 22, 2016 Report Posted June 22, 2016 Dorzuciłam do inku 40 jaj araukany i 47 jaj niosek. Perlicze bz 25/29. Temp stała-37.8st, wilg 45-50%, rotacja jaj co 6 dni, wymiana wody w kanale na świeżą co tydzień, wietrzenie jaj-tylko tyle ile zajmie obracanie ręczne wszystkich jaj, obrót jaj 2 razy dziennie, RTG jaj co tydzień. W sumie przy tej inkubacji czuję spokój, nie denerwuję się, panika minęła. Teraz tylko czekać na efekty. Planowany lęg wszystkich jaj na 13 lipca.Pod kwoką sprawa świeża, planowany lęg na 18 lipca. Quote
Robert ;-) Posted June 22, 2016 Author Report Posted June 22, 2016 Iza praktyka czyni mistrza ;-) wszystko się układa jak jest robione jak trzeba,Napisz kiedys ile wszystkiego udało ci się wykluc Quote
lottomito Posted June 22, 2016 Report Posted June 22, 2016 Gratuluję przychówku oto jedna z pięciu pociech jakie się pod silką wykluły.http://www.rolnik-forum.pl/uploads/gallery/album_68/med_gallery_4370_68_842805.jpg Quote
Robert ;-) Posted June 22, 2016 Author Report Posted June 22, 2016 Lotto fajne piskle oby dobrze się chowało;-) Quote
Brumbram Posted June 25, 2016 Report Posted June 25, 2016 Faktycznie-słodziak.Pod kwoką sytuacja jasna, 11 jaj perliczych ok z 12. Ładnie.W inku jeszcze nie wiadomo dokładnie ale część jaj niosek odpadło wczoraj, jutro przejżę jeszcze raz bo mam tam takie niepewne zostawione o ciemnych skorupach. Quote
RolnikPL Posted June 25, 2016 Report Posted June 25, 2016 https://www.youtube.com/watch?v=02djzYQrbAM https://www.youtube.com/watch?v=ATVR2mpXteA , podobała im się muzyka , cha cha Quote
Brumbram Posted June 26, 2016 Report Posted June 26, 2016 Znam już wynik jaj zalężonych:-perlicze 24/25-bo jedno padło,-araukany 34/40-nioski 27/47 nie wiem czemu aż tyle czystych jaj było... Quote
Robert ;-) Posted June 26, 2016 Author Report Posted June 26, 2016 Gąski z natury są towarzyskie i rozmowne oczywiście jeśli właściciel ma czas i upodobanie aby z nimi rozmawiać ;-)Iza poza kurzymi jak na razie dobry wynik Quote
Brumbram Posted June 29, 2016 Report Posted June 29, 2016 Hej, co taka cisza? Żyjeta? Ja już mam fajrant na dziś i mogę lenić się. W sobotę RTG jaj w inku, zobaczymy ile odpadnie jeszcze, wiadomo nigdy nie ma 100%. Mam już chętnych na pisklęta perlicze to odsprzedam i będzie na karmę dla reszty. Kwoka też wysiaduje wytrwale. Jeszcze są 2 kwoki ale wyganiam je, a one wracają jak bumerang. Liczba jaj troszkę spadła, niektóre kury biegają z łysymi szyjami, sępy. Ogólnie to już wcale nie mam kaczek, ani jednej, szkoda mi. Kaczor też poszedł na obiadowe, to już gąski odsapną, bo je ganiał uparciuch. Quote
Robert ;-) Posted June 29, 2016 Author Report Posted June 29, 2016 Żyjeta zyjeta;-) ciepło jest to ludziom sięjnie chce przed kompem siedzieć a poza tym komu drzew nałamało to w lesie pracują , Fajnie że masz sporo ze możesz odsprzedać zawsze jakaś kasa wpadnie na pasze np. U mnie nic nowego w tym roku mało mam młodych, Ale wystrczy co jest, pozdrawiam ;-) Quote
Brumbram Posted July 1, 2016 Report Posted July 1, 2016 Stan jaj w inku wynosi dziś:-perlicze 22/24-araukany32/34-nioski 20/27Do lęgu 12 dni. Quote
Robert ;-) Posted July 5, 2016 Author Report Posted July 5, 2016 http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1128-ma%C5%82y-daniel/najmłodszy przychuwek może nie kura ale ma urok w sobie :-D Quote
Robert ;-) Posted July 5, 2016 Author Report Posted July 5, 2016 Co do drobiu wczoraj wyłączyłem inku , koniec na tej rok, z nowości wujek przez miedze przywiózł 20 bazantow łownych, ma małą woliere ale dziki niedaly sobie zdjęcia zrobić. Nawet teraz je słyszę drą się nie samowicie, są dwa samce Quote
Tofik Posted July 5, 2016 Report Posted July 5, 2016 No proszę Robert znowu został tatusiem fajny taka mala sarenka a co u "bawołów"? U drobiu po staremu. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 5, 2016 Author Report Posted July 5, 2016 Raczej wujkiem;-) ale daniel jest fajny dziś długo go obserwowałem ;-)A do bazantow przyleciał dziki samiec i narobił strachu tym w wolierze , ale sie rzucały po siatce, niosą jajka kusi mnie podebrac im jajek i podłożyć pod kure albo coś, ale jakoś nie mam ochoty już na mamczenie nowych pisklakow Quote
gospodyni19 Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 Perliczka wysiedziała 10 młodych ale 4 zadeptała jedno jeszcze ledwo żyje. wzięłam od niej młode i dałam pod kwoke która dopiero tydzień siedzi na jajkach.. nałożyłaam na nią kosz żeby nie zeszła z jajek ...... perliczka zamiast je grzać to skakała jak głupia Quote
Brumbram Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 Robercie ale masz słodziaka.Stan jaj w inku wynosi dziś:-perlicze 22/22-araukany30/32-nioski 18/20Tydzień do wylęgu. Quote
Robert ;-) Posted July 6, 2016 Author Report Posted July 6, 2016 A dziś kaczka piżmowa zrobiła mi niespodziankę wyprowadziła z ukrytego gniazda młode, nie dużo ale dobre i to Quote
Brumbram Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 Ha ha ha no to faktycznie niespodzianka, spryciulka. Miałam jeszcze 2 kwoki ale już nie potrzebowałam ich, więc zganiałam je aż wreszcie zrezygnowały. Nieśność mieści się teraz w granicach od 11-15 jaj dziennie. Co ja widziałam! Gąsior landes dorwał kurę ależ ją męczył, złapał ją za pióra z tyłu szyi, aż mu w dziobie zostały, a patami chciał stanąć na niej, co on za deptanie chciałby brać się? Z marca jest, nie za młody? Czy to nieudolne pierwsze próby? Quote
Brumbram Posted July 10, 2016 Report Posted July 10, 2016 Hej, właśnie przechodzę inkubację perliczek, nerwówka jakaś, nic się nie zgadza, nie zgrywa, zaczęły kluć się w 24 dobie, inku bez wody a tam wilg do 65%, idzie na sucho, to te pisklaki tyle dają wilgotności same co się wykluły. Taaaa, a kurczaki dopiero wybierają się, aż jeden nadziobany. Policzyłam na perliczki 28 dni inkubacji, najpierw wsad jaj perliczych a za tydzień dołożyłam kurzych jaj, nic się nie zgadza. 11 piskląt a 10 jaj jeszcze pękniętych jest. A ten gąsior to zboczeniec, kaczkę ostatnią mi molestuje... Quote
Brumbram Posted July 12, 2016 Report Posted July 12, 2016 Witajcie.Perliczek wyszło 21/22, z czego 4 szt już odsprzedane.Kurczaków mix nioski z araukanem wyszło 16/18 też czekają na właściciela.Ale jeszcze nie koniec, bo araukany klują się jeszcze i idzie im to wolno. http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1129-per%C5%82y/ http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1130-mixy/ Quote
Recommended Posts