Jump to content

Recommended Posts

Posted

Śliczne perełki.

I nadszedł dzień, w którym araukana wreszcie siadła na 12 jajkach perliczych. Jest zabezpieczona, żadna kura nie zniszczy jej jaj. Jedne kurczaki mają już 9 tygodni, a te młodsze miesiąc. Resztę kogutków odsprzedam jednak. Sobie zostawię tylko te 4 koguty roczne, jasno i ciemno kuropatwiane. Co więcej, silka dziś kukała po gniazdach, jaj już kilka zniosła, może zechce usiąść.

Posted

Dorzuciłam do inku 40 jaj araukany i 47 jaj niosek. Perlicze bz 25/29. Temp stała-37.8st, wilg 45-50%, rotacja jaj co 6 dni, wymiana wody w kanale na świeżą co tydzień, wietrzenie jaj-tylko tyle ile zajmie obracanie ręczne wszystkich jaj, obrót jaj 2 razy dziennie, RTG jaj co tydzień. W sumie przy tej inkubacji czuję spokój, nie denerwuję się, panika minęła. Teraz tylko czekać na efekty. Planowany lęg wszystkich jaj na 13 lipca.

Pod kwoką sprawa świeża, planowany lęg na 18 lipca.

Posted

Faktycznie-słodziak.

Pod kwoką sytuacja jasna, 11 jaj perliczych ok z 12. Ładnie.

W inku jeszcze nie wiadomo dokładnie ale część jaj niosek odpadło wczoraj, jutro przejżę jeszcze raz bo mam tam takie niepewne zostawione o ciemnych skorupach.

Posted
Hej, co taka cisza? Żyjeta? Ja już mam fajrant na dziś i mogę lenić się. W sobotę RTG jaj w inku, zobaczymy ile odpadnie jeszcze, wiadomo nigdy nie ma 100%. Mam już chętnych na pisklęta perlicze to odsprzedam i będzie na karmę dla reszty. Kwoka też wysiaduje wytrwale. Jeszcze są 2 kwoki ale wyganiam je, a one wracają jak bumerang. Liczba jaj troszkę spadła, niektóre kury biegają z łysymi szyjami, sępy. Ogólnie to już wcale nie mam kaczek, ani jednej, szkoda mi. Kaczor też poszedł na obiadowe, to już gąski odsapną, bo je ganiał uparciuch.
Posted

Żyjeta zyjeta;-) ciepło jest to ludziom sięjnie chce przed kompem siedzieć a poza tym komu drzew nałamało to w lesie pracują ,

Fajnie że masz sporo ze możesz odsprzedać zawsze jakaś kasa wpadnie na pasze np. U mnie nic nowego w tym roku mało mam młodych, Ale wystrczy co jest, pozdrawiam ;-)

Posted
Co do drobiu wczoraj wyłączyłem inku , koniec na tej rok, z nowości wujek przez miedze przywiózł 20 bazantow łownych, ma małą woliere ale dziki niedaly sobie zdjęcia zrobić. Nawet teraz je słyszę drą się nie samowicie, są dwa samce
Posted

Raczej wujkiem;-) ale daniel jest fajny dziś długo go obserwowałem ;-)

A do bazantow przyleciał dziki samiec i narobił strachu tym w wolierze , ale sie rzucały po siatce, niosą jajka kusi mnie podebrac im jajek i podłożyć pod kure albo coś, ale jakoś nie mam ochoty już na mamczenie nowych pisklakow

Posted

Perliczka wysiedziała 10 młodych ale 4 zadeptała jedno jeszcze ledwo żyje. wzięłam od niej młode i dałam pod kwoke która dopiero tydzień siedzi na jajkach.. nałożyłaam na nią kosz żeby nie zeszła z jajek ...... perliczka zamiast je grzać to skakała jak głupia

Posted
Ha ha ha no to faktycznie niespodzianka, spryciulka. Miałam jeszcze 2 kwoki ale już nie potrzebowałam ich, więc zganiałam je aż wreszcie zrezygnowały. Nieśność mieści się teraz w granicach od 11-15 jaj dziennie. Co ja widziałam! Gąsior landes dorwał kurę ależ ją męczył, złapał ją za pióra z tyłu szyi, aż mu w dziobie zostały, a patami chciał stanąć na niej, co on za deptanie chciałby brać się? Z marca jest, nie za młody? Czy to nieudolne pierwsze próby?
Posted

Hej, właśnie przechodzę inkubację perliczek, nerwówka jakaś, nic się nie zgadza, nie zgrywa, zaczęły kluć się w 24 dobie, inku bez wody a tam wilg do 65%, idzie na sucho, to te pisklaki tyle dają wilgotności same co się wykluły. Taaaa, a kurczaki dopiero wybierają się, aż jeden nadziobany. Policzyłam na perliczki 28 dni inkubacji, najpierw wsad jaj perliczych a za tydzień dołożyłam kurzych jaj, nic się nie zgadza. 11 piskląt a 10 jaj jeszcze pękniętych jest.

A ten gąsior to zboczeniec, kaczkę ostatnią mi molestuje...