Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Hej, co tam u drobiu? Silka usiadła, ma 4 jaja perlicze chyba z tydzień wysiaduje, nie zapisałam sobie, góra pracy to i zapomniałam. Perliczka czekoladowa padła mi na nogi, musiałam ją ciachnąć, kurde szkoda...

Pomimo tych upałów kury niosą się, zarabiają na swoją karmę, którą dowożą mi na telefon pod sam dom.

Posted

A u mnie nioski dalej strajk:) Jajek jak na lekarstwo. Liliputy dopisują z niesieniem a i silka , po odstawieniu kurcząt, zaczyna się nieść:) Zobaczymy może doczekam się jeszcze w tym roku przychówku od niej. 

Posted

Jeszcze do czerwca też tak miałem jajek ale w czerwcu jakby im ktoś jajowody powiązał. I nie są to kurki z jednego legu. Zawsze staram się kupować co pół roku parę sztuk na odmłodzenie stadka, żeby się nie wyniosły w jednym czasie. Leghorny miały pierzenie teraz , według kalendarza to nie niosły ale reszta z miksów to już sam nie wiem. 

Posted

U mnie Włoszka srebrna wyprowadziła pięć promienników zupełnych. Dopóki nie zobaczyłem tego przychówku to  nigdy wcześniej nie przypuszczałem że kurczak może być tak czarny.

Gratuluję Izie drobiu! Kurki są śliczne!

Moja dzisiejsza rozmowa z sąsiadem na moim podwórku:

- Co to jest?

- Kura.

- Eeee zalewasz. Zupełnie kury nie przypomina. A jajka niesie?

- Niesie.

- A są jadalne?

...

Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

No to Iza super może w końcu będziesz wolna od problemów w kurniku ;-)

U mnie jest 6 małych bazantow jeden odpadł , za to jeszcze jeden jest w inku i zostało z 15 jaj na 20 będzie pewnie wiecej , mogły by sie wykluc , oddal bym i miał bym je z głowy

• 2 weeks later...
Posted

Hej, pod silką zaczyna się klucie perlicząt, nie dość że miała tylko 4 jajka to 1 pisklę zgniotła. Zobaczymy jak to zakończy się.

Kwoka araukana siedzi na jajkach perlic od soboty. Ze 13 jaj weszło pod nią, drugi raz usiadła to niech sobie ma.

Posted

Fajne maluszki ;-) Iza tak czaem bywa z rodziną miej nadzieje ze będzie lepiej ;-)

Co do bazantow pojawiło się , dostały inne podłoże mniej śliskie , do tego witaminy , i pokrzywy się im kroi , dwa jeszcze koleją, ale choć te nogi się im nie rozjedzaja.dzis wieczorem nastawie jajka bazantow i przepiorek to też dla wujka , pokochał drób chyba , postawił już dwie woliery a raczej trzy, a ma jeszcze dwie stawiać? na jakieś ptaki? Jest to normalnie nienormalne;-);-)

• 2 weeks later...
Posted

Witam wszystkich ;) U mnie ostatnio wykluły się kurczaki i zastanawiam się,czym je podkarmić, żeby były zdrowe. Słyszałam, że dobrze jest coś dodawać do wody, żeby zapobiegać infekcjom i namnażaniu się bakterii m.in. Salmonelli i E. coli.

Posted

Może jestem staroświecki, ale wg mnie najlepszym środkiem do odkażania wody dla kurcząt jest nadmanganian potasu. Nie wiem jakie powinno być stężenie, ale kolor roztworu powinien być różowy. Wrzucaj po jednym kryształku i patrz na kolor.

Kurczęta o tej porze to wyzwanie, choć kury z takich lęgów są bardziej nieśne od tych z lęgów wiosennych. Rozumiem że pod kwoką jest przychówek. Kwoka może pozostawić i wtedy dobrze mieć w zanadrzu sztuczną kwokę. Promiennik podczerwieni też może być ale wtedy kury są trochę mniej nieśne. Pozdrawiam Forumowiczów, a szczególnie Drobiarzy!

Posted
No pochwale się ;-) Dziś wykluly się pierwsze przepiorki wujka jest ich parę sztuk ale i jaj było mało , są maleńkie ale fajnie popiskuja jutro je zabieram z inku bo dziś późno na robienie pudła,żarówki itp.
Posted

A u mnie niestety kres całej hodowli nadszedł, ostatnie kury stare puszcze po 5 zł, tak aby ktoś wziął tylko.

Lęg naturalny perliczek zaczyna się, też muszą iść na sprzedaż i szlag mnie mało nie trafi.

Posted

A u mnie niestety kres całej hodowli nadszedł, ostatnie kury stare puszcze po 5 zł, tak aby ktoś wziął tylko.

Lęg naturalny perliczek zaczyna się, też muszą iść na sprzedaż i szlag mnie mało nie trafi.

Nie poddawaj się. Tak pięknie pisałaś o drobiu aż Ci zazdrościłem, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ja też pewien czas nie miałem ani jednej kurki. Czułem się z tym źle. Pisałaś o kłopotach, ale kury to też Twoje życie. Gdyby tak nie było nie umiałabyś tak o nich pisać. Pozdrowienia Dla Ciebie i wszystkich Forumowiczów!

Posted
Hej, dzięki. Wolałam odsprzedać za grosze ten drób, niżby mieli mi potruć, bo szkoda ptaków kurde. Gęsi poszły po 60zł szt, kurki młode po 15zł, perliczki po 30zł i taki o to interes i tak w plecy jestem ale chociaż będą żyć u nowych nabywców. Raz to mi psa wilczura wpuścił do zagrody i charatał mi kury...myślę że dla dobra ptaków podjęłam słuszną decyzję. Jedna perła już wykluta, pójdą po 5 zł, plus karmik i poidło.