Robert ;-) Posted July 30, 2016 Author Report Posted July 30, 2016 Hej fajne kurki młode to się niosą jak szalone Quote
Brumbram Posted August 8, 2016 Report Posted August 8, 2016 Hej, co tam u drobiu? Silka usiadła, ma 4 jaja perlicze chyba z tydzień wysiaduje, nie zapisałam sobie, góra pracy to i zapomniałam. Perliczka czekoladowa padła mi na nogi, musiałam ją ciachnąć, kurde szkoda...Pomimo tych upałów kury niosą się, zarabiają na swoją karmę, którą dowożą mi na telefon pod sam dom. Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2016 Author Report Posted August 8, 2016 U mnie wyklul się jeden bazant ciekawe czy od rana jest ich więcej ? Dziś miałem robotny dzień więc nie wiem. Quote
lottomito Posted August 9, 2016 Report Posted August 9, 2016 A u mnie nioski dalej strajk:) Jajek jak na lekarstwo. Liliputy dopisują z niesieniem a i silka , po odstawieniu kurcząt, zaczyna się nieść Zobaczymy może doczekam się jeszcze w tym roku przychówku od niej. Quote
Robert ;-) Posted August 9, 2016 Author Report Posted August 9, 2016 Ja mam mało kur ale u babci z 20 kur jest 14 jajek dziennie taka norma bazantow jest 3 jeden fajny raki żywy dwa najmłodsze takie ciapy Quote
lottomito Posted August 10, 2016 Report Posted August 10, 2016 Jeszcze do czerwca też tak miałem jajek ale w czerwcu jakby im ktoś jajowody powiązał. I nie są to kurki z jednego legu. Zawsze staram się kupować co pół roku parę sztuk na odmłodzenie stadka, żeby się nie wyniosły w jednym czasie. Leghorny miały pierzenie teraz , według kalendarza to nie niosły ale reszta z miksów to już sam nie wiem. Quote
Robert ;-) Posted August 10, 2016 Author Report Posted August 10, 2016 Ten rok jest dość dziwny chodzi mi o pogodę , może i kurom się coś pomieszało Quote
DuzyGrzegorz Posted August 11, 2016 Report Posted August 11, 2016 U mnie Włoszka srebrna wyprowadziła pięć promienników zupełnych. Dopóki nie zobaczyłem tego przychówku to nigdy wcześniej nie przypuszczałem że kurczak może być tak czarny.Gratuluję Izie drobiu! Kurki są śliczne!Moja dzisiejsza rozmowa z sąsiadem na moim podwórku:- Co to jest?- Kura.- Eeee zalewasz. Zupełnie kury nie przypomina. A jajka niesie?- Niesie.- A są jadalne?...Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2016 Author Report Posted August 11, 2016 Grzegorz dobre z tym sąsiadem :-D u mnie włoszka miała pięć małych zostało 4 ale są bardziej podobne do dzikich . Quote
Brumbram Posted August 13, 2016 Report Posted August 13, 2016 Hej, dziękuję za pochwałę o drobiu. Na razie nie mam problemu na kurniku, zwiększyłam wentylację, robaka też śladu nie ma, co mnie cieszy. Zamówiona karma dla niosek przyjechała, a koguta dostałam gratis. http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1165-gratis/ Quote
Robert ;-) Posted August 14, 2016 Author Report Posted August 14, 2016 No to Iza super może w końcu będziesz wolna od problemów w kurniku ;-) U mnie jest 6 małych bazantow jeden odpadł , za to jeszcze jeden jest w inku i zostało z 15 jaj na 20 będzie pewnie wiecej , mogły by sie wykluc , oddal bym i miał bym je z głowy Quote
Brumbram Posted August 23, 2016 Report Posted August 23, 2016 Hej, pod silką zaczyna się klucie perlicząt, nie dość że miała tylko 4 jajka to 1 pisklę zgniotła. Zobaczymy jak to zakończy się. Kwoka araukana siedzi na jajkach perlic od soboty. Ze 13 jaj weszło pod nią, drugi raz usiadła to niech sobie ma. Quote
Robert ;-) Posted August 23, 2016 Author Report Posted August 23, 2016 A mi wylegly się bazanty dla wujka i mają coś z nogami wyginaja się na boki szlag mnie trafia bo zależało mi na nich Quote
Brumbram Posted August 26, 2016 Report Posted August 26, 2016 Robercie i co z tymi nóżkami bażantów?Nie mam nic czasu dla siebie ani dla drobiu z powodu problemów rodzinnych. Było ciężko ale nie aż tak jak teraz. http://www.garnek.pl/brumbra/31956959/leg Silka miała 4 jaja, 2 młode zgniotła, zostało jej tylko 2. A niech sobie ma.Natomiast araukana ma zalężonych jaj perliczych 11. Quote
Robert ;-) Posted August 26, 2016 Author Report Posted August 26, 2016 Fajne maluszki ;-) Iza tak czaem bywa z rodziną miej nadzieje ze będzie lepiej ;-)Co do bazantow pojawiło się , dostały inne podłoże mniej śliskie , do tego witaminy , i pokrzywy się im kroi , dwa jeszcze koleją, ale choć te nogi się im nie rozjedzaja.dzis wieczorem nastawie jajka bazantow i przepiorek to też dla wujka , pokochał drób chyba , postawił już dwie woliery a raczej trzy, a ma jeszcze dwie stawiać? na jakieś ptaki? Jest to normalnie nienormalne;-);-) Quote
Ania4321 Posted September 7, 2016 Report Posted September 7, 2016 Witam wszystkich U mnie ostatnio wykluły się kurczaki i zastanawiam się,czym je podkarmić, żeby były zdrowe. Słyszałam, że dobrze jest coś dodawać do wody, żeby zapobiegać infekcjom i namnażaniu się bakterii m.in. Salmonelli i E. coli. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 8, 2016 Report Posted September 8, 2016 Może jestem staroświecki, ale wg mnie najlepszym środkiem do odkażania wody dla kurcząt jest nadmanganian potasu. Nie wiem jakie powinno być stężenie, ale kolor roztworu powinien być różowy. Wrzucaj po jednym kryształku i patrz na kolor.Kurczęta o tej porze to wyzwanie, choć kury z takich lęgów są bardziej nieśne od tych z lęgów wiosennych. Rozumiem że pod kwoką jest przychówek. Kwoka może pozostawić i wtedy dobrze mieć w zanadrzu sztuczną kwokę. Promiennik podczerwieni też może być ale wtedy kury są trochę mniej nieśne. Pozdrawiam Forumowiczów, a szczególnie Drobiarzy! Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2016 Author Report Posted September 12, 2016 No pochwale się ;-) Dziś wykluly się pierwsze przepiorki wujka jest ich parę sztuk ale i jaj było mało , są maleńkie ale fajnie popiskuja jutro je zabieram z inku bo dziś późno na robienie pudła,żarówki itp. Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2016 Author Report Posted September 12, 2016 http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1178-przepiorki/ Quote
wiejskieżycie Posted September 12, 2016 Report Posted September 12, 2016 Ładne przepióreczki. Moje gąski przy korycie. http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/1179-p1110921/ Quote
Robert ;-) Posted September 13, 2016 Author Report Posted September 13, 2016 Oj kolego piękne stadko ci się uchowało;-) ale mają apetyt pewnie coś dobrego dostały aby tak pozować ;-);-) Quote
Brumbram Posted September 14, 2016 Report Posted September 14, 2016 A u mnie niestety kres całej hodowli nadszedł, ostatnie kury stare puszcze po 5 zł, tak aby ktoś wziął tylko.Lęg naturalny perliczek zaczyna się, też muszą iść na sprzedaż i szlag mnie mało nie trafi. Quote
Robert ;-) Posted September 14, 2016 Author Report Posted September 14, 2016 Iza trudno, ale może tak będzie lepiej? być może na razieU mnie dwie przepiorki jakieś słabe widać nic z nich nie będzie Quote
DuzyGrzegorz Posted September 14, 2016 Report Posted September 14, 2016 A u mnie niestety kres całej hodowli nadszedł, ostatnie kury stare puszcze po 5 zł, tak aby ktoś wziął tylko.Lęg naturalny perliczek zaczyna się, też muszą iść na sprzedaż i szlag mnie mało nie trafi.Nie poddawaj się. Tak pięknie pisałaś o drobiu aż Ci zazdrościłem, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ja też pewien czas nie miałem ani jednej kurki. Czułem się z tym źle. Pisałaś o kłopotach, ale kury to też Twoje życie. Gdyby tak nie było nie umiałabyś tak o nich pisać. Pozdrowienia Dla Ciebie i wszystkich Forumowiczów! Quote
Brumbram Posted September 15, 2016 Report Posted September 15, 2016 Hej, dzięki. Wolałam odsprzedać za grosze ten drób, niżby mieli mi potruć, bo szkoda ptaków kurde. Gęsi poszły po 60zł szt, kurki młode po 15zł, perliczki po 30zł i taki o to interes i tak w plecy jestem ale chociaż będą żyć u nowych nabywców. Raz to mi psa wilczura wpuścił do zagrody i charatał mi kury...myślę że dla dobra ptaków podjęłam słuszną decyzję. Jedna perła już wykluta, pójdą po 5 zł, plus karmik i poidło. Robert ;-) 1 Quote
Recommended Posts