Ania4321 Posted September 15, 2016 Report Posted September 15, 2016 Duży Grzegorz, dzięki za odpowiedź. A tak z innej beczki - super zdjęcia Quote
AntekPodlasie Posted September 15, 2016 Report Posted September 15, 2016 Ja uzywam Selko PH od Klubu Superhodowcy i moje kurczaki mają się dobrze. Dobrze tez wplywa na trawienie. Quote
Brumbram Posted September 16, 2016 Report Posted September 16, 2016 http://www.garnek.pl/brumbra/32077987/perelki Takie perlisie są, zaraz kupiec będzie. Quote
wiejskieżycie Posted October 3, 2016 Report Posted October 3, 2016 Hello.Ja tu dzisiaj po prośbie. Jeśli ktoś może i nie widzi nic przeciwko, to poproszę o lajkowanie zdjęcia na FB ukrywającego się pod poniższym linkiemhttps://www.facebook.com/portalfarmer/photos/ms.c.eJxFldttBTEIRDuKzBv6byx4vHA~;IiVHMJgBNnTC6Zip5TkR~_UcfMFYPVV2QD9CAKKSYDMgoEj0~;jXKknInwA1EpXfA0eCOooKE~_QA5SvAaE3xS3jShouIxGHHpgXtpdtahkxoCEKNOIdmsXUNgAOUiRBUYApAvQC61BdZDSzxtAeKnSvLSMb8rRWADXZR0rL0TIGRCGCPtSiN~;DdB7WAFU6dYDf5q7LCxIR~;r2U5M6qAfOCuCmeC1QAxuQGfsvKOEYSd1DCuRGpD3yutzEGwGeAXZO9e14QvUSVscAJEfL5QcaFiNkgMpErSjIvNUW3XWtBIIJGo5fugt61AYQUyVqgt0r8UjQRYdOL2133~_hnk9kRpRQ1~_tMsfCIYGx2iEGMCOISQeGNE~_pVulfxbkA5vid~;pcZxyLxKCYtmy~_lFlLymcQrUGpfDVybq4BUjQ3xeCHzlpS5tPY6WdCo6svSICYPS18IEp3x4oCETqixYQIGoNK0L5ULYCF~;VEYoPQifsAhug~_rNyjZQZW9iLMRgaUTGwt7ux7YlD7tC3R7qfeO85Xl~;q1BTzwXoH2fM~_XDLyI2ov9q0b2XBvmADsAXhp1~_4KXEpmDH~_r4HEKFKm7~;gngfb9ML3gi4gWYAx2JmUPowLZPaDhfiWPXO32l~_hrtLnskAcwD9RZZQ9OmV76gow~;yzU6Hbr~_~;nUPHf5~_3vC~;8IPT4A~-.bps.a.1076105532467446.1073741840.133384270072915/1076117832466216/?type=3&theater Za każde polubienie bardzo, bardzo dziękuję. Jeśli ktoś będzie w podobnej potrzebie, proszę tylko o informację. Quote
Robert ;-) Posted October 6, 2016 Author Report Posted October 6, 2016 Ostatnio miałem do wychowania bazanty i przepiurki nie jest to proste ale jakoś dałem radę ;-) na wiosnę będzie trzeba zadbać o stado zarodowe i powinno być lepiej , niektóre małe miały kłopoty z nogami lub stawami jak na to patrzeć.Stado ani młode nie są moje ale przez miesiąc dwa się nimi zajmowałem ;-) Quote
DuzyGrzegorz Posted October 8, 2016 Report Posted October 8, 2016 Gratuluję! Jedne i drugie są bardzo trudne w lęgu i odchowie. Chyba miałeś za niską temperaturę.Perliczki są słodkie jak małe, ale jak podrosną to się drą i fruwają po dachach.Zbliża się sezon. Będę miał z własnych Wyandotte srebrne i Maransy. Może będę miał Włoszki porcelanowe jak zbuduję dodatkową zagrodę. Prawdopodobnie z wymiany będę miał Cream legbary.Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Robert ;-) Posted October 8, 2016 Author Report Posted October 8, 2016 Trochę było z nimi zabawy ;-) ą mną wiosnę będę chciał mnożyć przepiurki chętnie a bazanty to że tak powiem wredne ptaki :-( sobie daruje bazanty. Dobre to że choć kolega ma zamiar rozwijać gamę gatunków drobiu;-);-) ja zwijam interes zostwie tylko po parze jako arke noego ;-)może z 15 sztuk wszystkiego. Quote
Tofik Posted October 8, 2016 Report Posted October 8, 2016 A co to u Kolegi sie dzieje że taka kasacja podwórka? do ilości minimalnej U mnie też szalu nie ma bo z drobiu mam coś kolo 40szt z czego jest 8 kogutów 6 kaczek bez kaczora bo ten co był to skończył w garze jako że z niego potomstwa nie było a i jeszcze biegusy 4+1 wracając do piżmówek to dwie kaczki siedzą już 4ty miesiąc i jak na razie nie widać żeby im sie znudziło Wyandotte srebrne ładne kurki do ozdoby a Cream legbary to nie znam Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 8, 2016 Author Report Posted October 8, 2016 Ano miałem może z 10 sztuk przychowku z ponad 40 sztuk drobiu i mam dosyć :-(Ponadto mam inne plany dla miejsca które zajmuje drób wiec trudno.... .coś za coś . Quote
DuzyGrzegorz Posted October 9, 2016 Report Posted October 9, 2016 Wykruszają nam się drobiarze. Wyandotta jest ładna jak dorośnie bo kurczaki są brzydsze niż ustawa przewiduje. Cream legbar też nie znam. Wiem że niosą się na niebiesko. Widziałem tylko pisklaki. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Tofik Posted October 9, 2016 Report Posted October 9, 2016 No to straty poważne no ale niewiele można zrobić gdy choróbska dokuczają a co będzie na miejscu drobi jeśli można wiedzieć czyżby jakieś "egzotyczne okazy" Tak Grzegorzu drobiarzy tu niewielu no ale widać inne zajęcia ich pochłonęły dlatego też nie zaglądają pisklaków Wyandotta nie widziałem jedynie podrostka u Ani a dorosłe okazy widziałem na zdjęciach dlatego napisałem że to ładna ozdoba podwórka.Cream legbar z tego co przeczytałem to rasa alaczubatek znosząca niebieskie jaja tak jak napisałeś heh to dopiero ciekawostka jak by tak podobierał rasy to na Wielkanoc nie trzeba by jajek malować Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 9, 2016 Author Report Posted October 9, 2016 Panie Sławku bydło rogate;-) zwykle na mięso wstawcie jakiś link do tych kur bo wymówić trudno a zapamiętać nazwe jeszcze gorzej Quote
Tofik Posted October 9, 2016 Report Posted October 9, 2016 Bez pana sie Kolego obejdzie heh to te bawoły Ci nie wystarczą a tak na poważnie to warto coś do pomieszczenia wstawić bo szkoda co by wiatr hulał w pustych ścianach. O tych Cream legbar to za wiele nie znalazłem bo większość stron to nie po naszemu ale tu co nie co jest http://legbar.pl/ Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 9, 2016 Author Report Posted October 9, 2016 Ale tak bardziej elegancko ;-) no to prawda mam ich juz 8 sztuk ale chcę coś co szybciej rośnie a teraz są tam kury i reszta drobiu.coś poczytam o tych rasach Quote
DuzyGrzegorz Posted October 9, 2016 Report Posted October 9, 2016 Wyandotta jest duża i ładna ale długo rośnie. Zarówno koguty jak i kury są spokojne. Lęgły się ok. tydzień po Wielkanocy a jeszcze trudno odróżnić koguta od kury. Grzebienie mają jednakowe. Te większe to chyba koguty. Fawerole (to te co sąsiad pytał co to jest) już zaczęły nieść, ale koguty jeszcze ze dwa tygodnie muszą rosnąć. Włoszki już dawno się niosą, a z kogutów rosół już dawno był. Porcelanowe może za miesiąc będą na rosół. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Tofik Posted October 30, 2016 Report Posted October 30, 2016 Cisza w eterze czyżby drobiarzom kury wyzdychały? U mojego drobiu po staremu choć obecnie z jajkami szalu nie ma ale wcześniej dość dobrze sie niosły tak że pewnie teraz mają przerwę co by odpocząć a bynajmniej tak mi sie wydaje. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 30, 2016 Author Report Posted October 30, 2016 Nie ma o czym pisać to cicho , u babci tez kury mniej jaj znoszą więc pewnie zimę czują i odpoczywają Quote
ania1983 Posted November 2, 2016 Report Posted November 2, 2016 Witam Dawno mnie nie było, ale nie mam praktycznie czasu, a jak mam czas, to mało ochoty na życie netowe. Obecnie co innego zaprząta moją głowę...Ale do rzeczy. Kury mi sie pięknie niosą, narzekać nie mogę, bo bym zgrzeszyła. Młode zaczynają się nieść. A młodych mam całe 3 kurki I jeszcze 3 będzie bliżej wiosny się niosło. Indyczka siedzi na jajach. Oznaczyłam sobie jakieś 10 kur co się na pewno niesie, a reszta nie ważne czy się niosą czy nie, idzie na pniak. Teraz jak pracuję, nie mam tak czasu. Poza tym, mam nadzieję, że indyczka chociaż kilka indyków wysiedzi, więc będzie trzeba miejsca. Planuje kupić "chłopa" dla gąski Balbiny. Więc miejsca na 2 gęsi musi być. Perliczki to chyba jak na razie wszystkie zostaną i o rosole z nich mogę pomarzyć Poczekam do przyszłorocznych lęgów....Poza tym wszystko ok. Pozdrawiam wszystkich Quote
Corristo Posted December 2, 2016 Report Posted December 2, 2016 Witam,przed chwila zalozylem tu konto zeby specjalnie napisac,mam pilne pytanie,szukam porady.Wpisujac w wyszukiwarke moj problem,trafilem na ta strone http://www.rolnik-forum.pl/topic/2813-porozmawiajmy-o-hodowli-drobiu/page-513Nie przeczytalem calego watku poniewaz jest zbyt dlugi. Mieszkam na wsi,mamy kury od zawsze,na wiosne bedzie 2 lata jak kupilismy kilkadziesiat kur,do wiosny nie wiele ich przezyje.Od zawsze kury zdychaly i kupywalo sie natepne,u innych na wiosce tez tak bylo.Pytajac rodzicow czemu nie spytaja weterynarza,odpowiadali tylko ''a co on tam pomoze,stare sa i zdychaja.''Ile kura wedlug Was ma zyc?Opis kury wyglada tak,chodzi osowiala,ledwie zywa,po rozcieciu jej sa grudki na watrobie i czasem gdzies indziej tez,w srodku czesto taka spuchnieta.Nie ma grudkow na miescie i kosciach.W linku ktory podalem przeczytalem ze czlowiek nie moze zarazic sie gruzlica i moze jesc to mieso,a tu czytam cos innego-Wykonać badania bakteriologiczne. Rygorystyczna odkażanie pomieszczeń hodowlanych, oraz sprzętu.Stosowanie mat odkażających. Zwłoki ptaków oraz odchody należy spalić.Leczenie i dawkowanie uzgodnić z prowadzącym lekarzem weterynarii.http://mojeptaki.info/archives/901''Zalecenia co do bazantow.Te padniete kury daje psom do jedzenia,spalam w slomie zeby nie bylo pior,wykrajam wnetrznosci i daje skrzydelka,ludka,czasem tez pusty korpus.Moje pytanie brzmi,czy moge to robic???Czy psy sie nie zatruja?Robie to od lat i nic sie nie stalo,wogole nie wiedzialem o niebezpieczenstwie,nie slyszalem o zadnych gruzlicach itp.Dopiero dzis znajoma wyslal mi ten link o bazantach http://www.bazanty.pl/hodowla_bazanta_choroby_bazantow_gruzlica_Tubeculosis.phpPrzerazilem sie,ze moglem zaszkodzic swoim ukochanym psom.Prosze o porady,jesli macie kontakt z weterynarzem czy moglby ktos spytac w mojej sprawie?To dla mnie bardzo wazne.Osoba ktora mi to wyslala co do miesa psom,odpisala tak '' Ewentualnie tylko po długim gotowaniu, tylko jeśli chorobowych zmian nie obserwuje sie w mięsie i kościach, oczywiście bez wnętrzności. I musiałbyś to mięso pozyskiwać w masce ochronnej na twarzy i rękawiczkach. ''Niestety nie moge tego robic.Z tego co czytam,nie da sie uniknac tej gruzlicy?Kury maja duzy wybieg nad stawem,a w srodku nie wiem moze i troche ciasno,ale tragedii chyba nie ma,moge sie mylic.Jestem w rozterce szkoda mi wyrzucac te padniete kury.Czesto jest tak ze zdycha jakas co ok 2 tygodnie.Prosze o rady. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 2, 2016 Report Posted December 2, 2016 Zacznij od profilaktyki. Zdezynfekuj kurnik i wybieg. Zapewnij odpowiednią wentylację aby w kurniku nie było duszno i wilgotno. Eliminuj z chowu kury mające wodnistą biegunkę. Zbilansuj dawkę pokarmową. Na koniec skontaktuj się z weterynarzem. Na przyszłość dobieraj rasy do warunków i nie kupuj odchowanych kurcząt lub niosek. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Corristo Posted December 3, 2016 Report Posted December 3, 2016 A jakie mam kupywac,tzn rodzice?Czy to mieso mozna dawac psom ?? Quote
Corristo Posted December 3, 2016 Report Posted December 3, 2016 Wentylacja-moge uchylic troche okno,ale teraz jest mroz,w moich stronach nawet do -20,czy to nie zaszkodzi? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 3, 2016 Report Posted December 3, 2016 Nie wiem jakie rasy ale nie zaszkodzi. Lepszy byłby wentylator wyciągowy. Kupuj pisklęta ze sprawdzonego źródła. Ja kupuję jajka z hodowli zarodowej i kluję. Mięso najbezpieczniej dawać po obróbce termicznej bez wnętrzności. Mogą się nauczyć jeść kury. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Recommended Posts