DuzyGrzegorz Posted March 6, 2017 Report Posted March 6, 2017 Moje już na wybiegu szaleją. Nie mogę się napatrzeć! Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted March 6, 2017 Author Report Posted March 6, 2017 I dobrze tyle czasu w kozie to mają radoche;-) Quote
Tofik Posted March 6, 2017 Report Posted March 6, 2017 Ja swoje coś kolo miesiąca trzymałem zamknięte ale jakoś w połowie lutego jak babka przyniosła nakaz płatniczy to pytałem sie jak to jest z tym zamykaniem to powiedziała że jak drób ma ogrodzony wybieg to można wypuszczać i od tamtej pory drób grzebiący i pływający hasa po wybiegu. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted March 6, 2017 Author Report Posted March 6, 2017 U mnie były zamknięte ale babcia swoje kazała wypuszczać , więc jej chodziły wolno;-) Quote
ania1983 Posted March 7, 2017 Report Posted March 7, 2017 A ja mieszkam w takiej dziurze. Grzegorz wie w jakiej Że zarówno moje kury jak i kury sąsiadów cały czas są na wolności. Nikt tu kur w stajni nie trzymał. Ale racją jest, ze wszystko to zmierza ku temu, aby ludzie kupowali tylko mieso i jaja w sklepie i aby nikt juz nie miał nic swojego, a tym bardziej, aby nic nie sprzedał... JoTeS and DuzyGrzegorz 2 Quote
DuzyGrzegorz Posted March 7, 2017 Report Posted March 7, 2017 Dostanę od Ciebie Aniu jajka rozdarciuchów? Moje się chyba niosą ale mam tyle różnych ras że nie jestem w stanie odróżnić jajek. Jak są rozdarciuchy i pies to skończyły się wszelkie straty. Będę miał Legbary. Pozdrawiam! Quote
ania1983 Posted March 7, 2017 Report Posted March 7, 2017 Grzegorz, jak się tylko zaczną nieść, to nie ma problemu U mnie chodzi szajka w ilości 10 sztuk I odpukać, strat już spory czas żadnych nie było, ani od lisa, ani jastrzębia Quote
Vademecum Posted March 8, 2017 Report Posted March 8, 2017 Osobiście drobiu nie mam ale co tydzień jestem na targu i ludzie skarżą się na duże upadki. Drobni drobiaże rezygnują z chowu. Zamiera chandel zbożem.... Quote
DuzyGrzegorz Posted March 11, 2017 Report Posted March 11, 2017 Stado doszło do siebie. Wróbel niestety też. Chyba z piętnaście razy siedział mi na ramieniu a dzień się nie skończył. Trzy razy był na pasztetowej, a później już nie chciał jeść tylko siedział. Zaczynają się nieść. Jest już 15 jajek. Chyba jedno od rozdarciuchów. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted March 12, 2017 Author Report Posted March 12, 2017 Jak się wypuściło to drób odżył;-) Mi się niesie włoszka srebrna i już jest odizolowana z kogutem może będą znowu młode po nich A dziś wieczorem wstawiam jaja bazantow wujka do inkubatora, dla siebie nic nie wstawiam w tym roku do inku, u siebie zostawiam sprawę klucia naturze. Quote
gospodyni19 Posted April 1, 2017 Report Posted April 1, 2017 u mnie kwoka wysiedziała kurczęta właśnie dziś się klują Quote
Robert ;-) Posted April 1, 2017 Author Report Posted April 1, 2017 No to gratulacje ;-) a u mnie zmarnowało się kilkadziesiąt jaj bażanta:-( za mała wilgotność i nie dały rady się wykluć , na szczęście niosą się jak szalone to się wrzuci następne , z drobiu podwórkowego to kaczki piżmowe się niosą gęsi też ale one mają same się zaopiekować swoimi jajkami. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 1, 2017 Report Posted April 1, 2017 A nie chodzi o temperaturę? Przebiły skorupkę? Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted April 2, 2017 Author Report Posted April 2, 2017 Temperatura ok, tylko jak założę piętro to woda słabo paruje i nici z klucia , w sumie zapomniałem że tak było w zeszłym roku , a skorupek nie przebiły. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Bażanty wymagają nieco wyższej wilgotności podobnie jak kaczki. Tylko objawy mi się nie zgadzają. Przy zbyt niskiej wilgotności powinny przebić skorupkę. Objawem zbyt wysokiej wilgotności jest zamieranie przed przebiciem skorupki, a pisklę jest pokryte czymś w rodzaju żelu. Masz czym sprawdzić temperaturę? Regulatory temperatury analogowe lubią się rozjeżdżać. Możesz to zrobić termometrem lekarskim. Inkubator miałeś w mieszkaniu czy w nieogrzewanym pomieszczeniu? W zimnym pomieszczeniu wilgotność w inkubatorze będzie nawet o 25% niższa niż w ogrzewanym. Podobne różnice będą jeżeli inkubator postawisz np. na stole który łatwo odprowadza ciepło z dna inkubatora i przez to woda na dnie jest chłodniejsza i paruje znacznie wolniej co przekłada się na spadek wilgotności. Jeżeli przez podłoże na którym stoi inkubator temperatura obniży się o 1 stopień Celsjusza to wilgotność wewnątrz obniży się o 4-5%.Masz Kolego coś do pomiaru wilgotności? Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Podobne różnice będą jeżeli inkubator postawisz np. na stole który łatwo odprowadza ciepło z dna inkubatora i przez to woda na dnie jest chłodniejsza i paruje znacznie wolniej co przekłada się na spadek wilgotności. Jeżeli przez podłoże na którym stoi inkubator temperatura obniży się o 1 stopień Celsjusza to wilgotność wewnątrz obniży się o 4-5%. Może banalne pytanie ale jakby go postawił na styropianie?(na tym stole oczywiście ) zrobić taki izolator od blatu. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Ciepło które powinno odparowywać wodę idzie na ogrzewanie podłoża na którym stoi inkubator. Jak to ciepło nie pójdzie na ogrzewanie podłoża to pójdzie na odparowanie wody. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Logiczne no ale jak by inku postawić na styropianie to jednak była by izolacja.Zaciekawiło mnie to zagadnienie bo może przez to finał inkubacji był by bardziej zadowalający choć ja i tak sie cieszę z każdego wyklutego cipciaka A tak z innej beczki to wyczytałem w Tygodniku Rolniczym że zakaz wypuszczania drobiu będzie częściowo anulowany tz.drób będzie mógł być wypuszczany ale karmiony będzie w pomieszczeniu to tak w skrucie ma wejść to w pierwszej połowie kwietnia tak że można powiedzieć że na dniach Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Trzeba by sprawdzić wilgotność aby wiedzieć o co chodzi. Można też zważyć jajka. Mają tracić w czasie inkubacji 12-13% wagi.Nie bardzo rozumiem jak można anulować coś czego nie ma, na dodatek anulować częściowo. Tak naprawdę to w ogóle nie rozumiem a nie tylko nie bardzo. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted April 2, 2017 Author Report Posted April 2, 2017 Prawdą jest to że tam gdzie stoi inkubator jest dość zimno, od spodu jest termoizolacja (rąk w skrócie) Wilgotność jest pokazywana na ekranie regulatora i było za niskie , ostatnio co prawda mialem inne ważniejsze sprawy na głowie i stąd moje zaniedbanie inkubowanych jaj , ale te może lepiej dojze i coś się wykluje Quote
Tofik Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Na wilgotnościomierzu miałem coś kolo 60% o ile dobrze pamiętam ale czy dobrze pokazywał to nie wiem, przy oby zalanych kanałach czyli ostatnie 48 to nie wiem ile wychodzi wilgotności bo do inku nie zaglądam W tym roku podłoże pod inku styropian i wtedy sie okaże czy procent wyklutych jaj sie zwiększy Co do tego zakazu to pewnie zależy jak sie go interpretuje ale w gminie u teściów chodzili i sprawdzali to wiem że kary były ale w jakiej wysokości to nie wiem. Oczywiście pewnie kary (mandatu) można było nie przyjąć ale czy rolnik "drobiarz" ma czas szlajać sie po sądach i walczyć z systemem? Robercie POWODZENIA Ja coś u siebie mam w planie nastawić inku dopiero po świętach ale w jakiej ilości to nie wiem bo to wszystko zależy od kur tzn. ile będzie jajek Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Co to za inkubator? Może ma sterowanie wilgotnością skoro pokazuje wilgotność? Pytam bo zazwyczaj w domowych inkubatorach pomiar temperatury jest rezystancyjny. Mogłeś Kolego postawić inkubator na poduszce elektrycznej i spróbować tak dobrać moc aby wilgotność była odpowiednia.U mnie pierwszy lęg idzie w inkubatorze z jajek które porzuciły kwoki i Stefany. Jest ok. 30 ale muszę zobaczyć co z tego będzie bo było ok. 90 lecz tylko te 30 dawało szansę na sukces.Chyba w Wielki Poniedziałek będę miał coś z jajek rasowych kur. Pozdrowienia! Quote
Robert ;-) Posted April 2, 2017 Author Report Posted April 2, 2017 Inkubator mam kupny obudowa cienka plastykowa , a regulator to sam Grzegorzu powinieneś wiedzieć ;-) jaki mam bo mam go od ciebie;-) Teraz wilgotność jest jak trzeba, jest cieplej a po drugie zdjełem piętro, warto podłożyć coś pod spód mniej się chłodzi Inkubator zwłaszcza ten z plastyku, a o tej poduszce elektrycznej nie pomyślałem dobry pomysł na przyszłość, mój regulator la funkcje aby podłączyć grzałkę, nawilżacz powietrza ale szczerze nic nie kupowałem bo nie miałem w planach nic mnożyć . Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Jakoś nie kojarzę tego regulatora. Kiedyś kupiłem kilka uszkodzonych regulatorów i naprawiłem. Pewnie to jeden z nich. O ile pamiętam ma przyzwoity czujnik półprzewodnikowy i przekaźnik na triaku z optoizolatorem. Jeżeli ma dwa takie białe układy scalone o sześciu nóżkach czyli optotriaki to będzie to. O ile pamiętam triaki (to te z blaszką z dziurką) nie mają chłodzenia więc nie przekraczaj 1,0 A czyli 230 W. Inkubator raczej moc ma znacznie mniejszą. Poduszka też ma znacznie mniejszą moc 100 lub 150 W. Wystarczy aż nadto 100 W. Pozdrawiam! Quote
gospodyni19 Posted April 5, 2017 Report Posted April 5, 2017 dziękuje u mnie kaczka piżmowa już siedzi miała ok 17 jaj, ale druga kaczka jej donosi, upatrzyła sobie to samo gniazdo, to nie wiem czy obydwie będą siedzieć i co w ogóle z tego będzie.. mogłam pozaznaczać jaja tej pierwszej kaczki.. no ale cóż mądry polak po szkodzie ... Quote
Recommended Posts