Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak z lęgami? Wczoraj wywaliłem co najmniej 50 jajek spod dwu kur które się skryły. Ani jedno nie było dobre. Z inkubatora jako tako, w granicach 80%, ale nie dopilnowałem. Było za sucho podczas klucia. Pozdrawiam!

Posted
Ja na razie mam 5kaczek piżmowych ,w inkubatorze jest z 50 jaj przepiorek z terminem na 20 mają, dwie kury siedzą jedna na bazancich druga na indyczych jajkach, dziś bądź jutro podkładam pod kure jajka od zwykłych kur.a i jeszcze dwie kaczki piżmowe szykują się do wysiadywania. Więc w dobrym układzie trochę będzie młodzieży w tym sezonie.
Posted

U was sporo sie dzieje a ja inku nastawiam dopiero jutro w ilości 34szt :) + to co dziś doniosą.

Mialem zamówić jajka perliczek żeby inku był cały ale nie popatrzyłem do kajeta a perliczka przecież ma 28 a nie jak kura 21 więc muszę załadować same kurze, szkoda mi trochę bo jajka są niedaleko a i kolor mają ciekawy, ale jak mi się trafi jakaś kwoka przed końcem maja to jeszcze zamówię o ile jaja będą dostępne :)

https://www.olx.pl/oferta/perliczki-perlice-jaja-legowe-CID757-IDmdQKm.html#ef7ce75e99

Pozdrawiam

Posted

Ładne te perliczki, prawie jak Ani. Ładujesz te Włoszki? U mnie dwie kwoki dostały pisklaki. Jedna trzy kaczki wcześniaki które wylęgły się po trzech tygodniach, a druga 4 kurczaki które się wykluły po tym jak po tygodniu siedzenia kury minorki przeniosłem je do inkubatora. Pozdrawiam!

Posted

No właśnie ładne perły;-) tylko ode mnie 250km a to już daleko , u mnie kura którą miałem mieć jako kwoke dała dyla :-(

a spod kury która siedzi na indyczych jajach wyrzuciłem już 5jaj spod niej ,

Posted

Tak Grzegorzu ładuję wloszki i 5 miniorów bo niestety jedna znosiła a druga zjadała tyle że za późno zauważyłem ale teraz to już po ptokach.

Dziś dołożyłem 3 wloszki tak że załaduje 37 jaj aż jestem ciekaw jaki będzie efekt :)

Hehe a to Ci Robercie kwoka :)  250 to ładny kawal drogi  ja natomiast mam może ze 20 ale cóż z tego jak kwoki brak :(

Pozdrawiam

Posted

http://www.ebay.com/itm/220V-Xm-18-Automatic-Eggs-Incubator-Controller-Humidity-Temp-Digital-Display-DY-/282390028549?hash=item41bfc1e105:g:lHEAAOSw4A5YwkHm

Co myślicie o takim sterowniku? Za te pieniądze nie jestem w stanie kupić części na taki sterownik. Na "bebechy" starczy, ale na obudowę nie bardzo.

http://www.ebay.com/itm/Digital-Automatic-112-Eggs-Incubator-Egg-Hatching-Machine-New-/272572969269?hash=item3f769d7135:g:WTYAAOSw32lYnrX4

Znajomy kupił taki. Pierwszy lęg 78 kurczaków, ale 8 było czystych. Moim zdaniem powinien ocieplić folią zagrzejnikową.

Ja mam zamiar kupić na następny sezon coś takiego: http://www.ebay.com/itm/63-Eggs-Automatic-Turner-Hatch-Chicken-Duck-Quail-Bird-Poultry-Tray-Incubator-/162255643648?hash=item25c730a400:g:M34AAOSwB09YEHgp

Mam rolki ale mam ich dosyć. Ceny są różne. druga oferta - http://www.ebay.com/itm/63-eggs-turn-tray-Chicken-and-wild-eggs-care-Automatic-Incubator-Incubation-equi-/152485157560?hash=item2380d2dab8:g:WuYAAOSwhQhY1kZo

Pozdrawiam!

Posted

Koszyki fajne ale do dużych jaj a do małych jest problem albo mniejsze trzeba albo wkładki robić , regulator może i fajny ale ja się się nie znam , cena pewnie i dobra plus przesyłka ze 150zl ,

ten inkubator fajny ciekawe ile jaj można włożyć

Posted

112 jaj wchodzi. Ten wynik co podałem był właśnie ze 112 jaj. Problemem jest chyba obracanie jaj bo ten system czasowy bez krańcówek mi się nie podoba.

Regulator jest taki jak Twój Robert tylko Twój jest zdaje mi się bez obudowy. Ten ma dodatkowy triak do sterowania silnika do obracania i oddzielne czujniki do temperatury (ds18b20, bardzo dobry) i wilgotności (nie mogę go zidentyfikować bo jest w obudowie) oraz dodatkowe wyświetlacze.

Pozdrawiam!

Posted

To już ponad 30 sztuk będzie ;-)

A u mnie dziś wyjolem 13 przepiurki z około 50jaj wynik słaby ale w stadzie jest dużo samców może się zganiaja z kur ale jeszcze jeszcze kilka będzie może z 5 bo piszcza w jajkach

Posted

Ale widać że stado raczej spokrewnione bo jakieś dziwne niektóre młode jedne żwawe a drugie pierdoły przewracają się i wiergaja nogami jakby jakieś hore były? Ogólnie mało wyszło bo 16 i raczej więcej nie będzie

następny zacier jak to ładnie tofik mówi;-) nastawie za tydzień jak jajek na zbieram .

pozdrawiam;-)

Posted

Obniż może temperaturę o 0,1 stopnia Celsjusza. A jak z wilgotnością?

U mnie wczoraj w brodziku dla kaczek była kaczuszka. Żadna kaczka się nią nie interesuje. Na kaczych jajkach siedziała kura, ale okazało się że jajka są niezalężone. Muszę sprawdzić inkubator. Pozdrawiam!

Posted

Z nowych młodych mam 3indyki z jaj od Marcina ;-) a tak poza tym w inkubatorach (chodzą oba) są jajka bazantow oraz przepiorek , pod jedną kurą są jajka zwykłych kur ? Siedzą też dwie kaczki francuskie

także będzie się działo ;-)

Posted

A mnie się wylęgły trzy kurczaczki z tych jajek co zabrałem jak kwoki zeszły. Nie sprawdziłem jajek i wylęgły się na kiwaku. U mnie z kurczakami jest jak z Fordem T. Same czarne. Jeszcze jest trochę jajek więc może jakiś żółciutki kurczaczek się trafi. Miałem w tym roku jednego żółtego, ale miał opierzone nogi, pięć palców, brodę i wąsy. Już się wypierzył i jest szara kokoszka z brodą i wąsami. Koszmar!

Pozdrawiam!

Posted

Hej Panowie ;)

Gratuluję przychówku ;) Ja tak jak pisałam, kurom nic nie dawałam do wylęgu. Kupiłam wczoraj 5 kogutków, 10 kurek i 7 cipciaków płci jeszcze nie wiadomej ;) Kwoki miałam 2. Jedna już pewnie ponad miesiąc siedziała na pusto. No i w końcu się doczekały ;) Muszę całkowicie wymienić krew, więc jak tylko młode zaczną się nieść, czyli w przyszłym roku :P Stare idą na pniak. Kupiłam też 2 gąski, i 5 Mulardów, ale pół minuty mojej nieuwagi i moja Kicia [kot] zeżarła gąskę :/

Dzisiaj podłożyłam już jajka indyczce, bo już siedzi cały czas w gnieździe. W sumie zniosła 15 jaj, więc na więcej nie liczę.

Balbina [moja gąska] zrobiła się wredna :P Chłopa nie ma, a jaja nosi. Ja te jaja zabieram, a ona już siedzi prawie cały czas w stajni i tylko syczy. Niestety gąski i kaczek przyjąć nie chciała. Musze kupić kilka jaj lęgowych i jej podłożyć, bo inaczej mnie z nią szlak trafi :P

Posted

U mnie kończą się kluć te co znalazłem. Dorobek ostatnich czterech dni:

08a6ffbbd8d2.jpg

W inkubatorze jeszcze trzy jajka. Razwm jest 17 czarnuchów.

Z dziesięciu kaczych wszystkie były bez zarodka. Wcześniej wykluło się sześć i jedna trochę później.

Pozdrawiam!