Tofik Posted June 11, 2017 Report Posted June 11, 2017 Witam po krótkiej nieobecności ale przez ostatnie dwa tygodnie moja doba ma za mało godzin Gratuluje Wszystkim przychówku.U mnie szkoda gadać ale sam zawaliłem bo nie podłożyłem kratki pod koszyki i jaja sie wywaliły po przeglądzie kilka jajek od razu wywaliłem bo byly pęknięte a resztę zostawiłem final jest tali że wykluło mi sie tylko 5 wlochów Na kaczych jajach siedzą 3 kaczki i mam nadzieje że finał będzie lepszy ilości jaj nie znam bo kolo całego drobiu Aga chodzi bo mnie czas nie pozwala Pozdrawiam Quote
Tofik Posted July 3, 2017 Report Posted July 3, 2017 A co tam słychać u drobiarzy coś przybyło? tfu tfu jakieś straty?Ja do swoich wlochów dokupiłem towarówek tzn.same koguty no bo przecież coś trzeba jeść ogólnie to dwa zdechły ale reszta tfu tfu dobrze sie chowa. Teraz czekam na kaczki bo nie długo powinny sie kluć a jaki będzie efekt to sie okaże Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 3, 2017 Author Report Posted July 3, 2017 Ano u mnie słabo :-(Na razie mam jedną indyczke młodą i 5 kaczek, oraz kilka kurczaków płci nie znanej na razie;-) może 10.żeby nie szkodniki było by więcej , siedzą jeszcze dwie kaczki może coś odchowaja Quote
DuzyGrzegorz Posted July 3, 2017 Report Posted July 3, 2017 U mnie standard. Trzy dni temu w kurniku pojawiło się kaczątko, Jak mu złapałem i dałem muchę to przyszło za mną do domu. Znalazłem opuszczone gniazdo więc inkubator. Są już cztery kaczuszki. Co dzień jedna.Kurczaczka żółtego się w tym roku nie dochowałem. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted July 8, 2017 Author Report Posted July 8, 2017 U mnie są nowe kurczaki całe osiem , kurka feniksa wyprowadziła młode z kryjówki, indyka prowadza 11 kurcząt coś tam się uchowa do jesieni , wszystko mieszance Quote
DuzyGrzegorz Posted July 9, 2017 Report Posted July 9, 2017 U mnie po tych czterech kaczkach do dziś cisza. Teraz coś się w trzech jajkach dzieje. Więc powtórka z rozrywki. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted July 9, 2017 Author Report Posted July 9, 2017 Młode na raty ale dobre i to ;-) Quote
DuzyGrzegorz Posted July 9, 2017 Report Posted July 9, 2017 Tak to jest jak się nie dopilnuje. Zalężonych jajek przecież nie wyrzucę. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted July 9, 2017 Author Report Posted July 9, 2017 No wiadomo że nie , szkoda by było ... a tak będzie parę rosołów więcej ;-) Quote
DuzyGrzegorz Posted July 20, 2017 Report Posted July 20, 2017 Dzisiaj znowu kwoka wyprowadziła kilka czarnych kurczaczków. Nawet nie wiem ile. Kaczuszek jest już 10. Co ok. 2-3 dni jedna. Znowu znalazłem pięć zalężonych jajek. Makabra. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted July 21, 2017 Author Report Posted July 21, 2017 No to masz zapewnioną robotę do jesieni przy małych...A u mnie jedna kaczka wyprowadziła 8 kaczuszek, ciekawe ile jeszcze siedzi pokryjomu Quote
Vademecum Posted July 21, 2017 Report Posted July 21, 2017 parkuje przy parohektarowym jeziorku w irlandi pn. jezioro ogrodzone z dwoma bramkami, można wejść a za ogrodzeniem kaczki i gęsi i sporo tego, nic by w tym dziwnego ale przez popołudnie obserwowałem jak ludzie podjeżdżali z żarciem typu fast food i rzucali ptactwu. Wieczorem została jedna gąska pewnie z niestrawnościami, tak nieświadomie ludzie mordują zwierzątka. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 21, 2017 Report Posted July 21, 2017 jedna z grup wiekowychPozdrawiam! JoTeS 1 Quote
Robert ;-) Posted July 21, 2017 Author Report Posted July 21, 2017 Dokładnie vademecum , czasem zamiast pomóc szkodzą Ładne kaczuszki Grzegorzu, podobne do biegusów, ja tylko mam piżmowe Quote
Tofik Posted July 23, 2017 Report Posted July 23, 2017 Kaczuchy Grzegorzu że tak powiem wyglądają "przerażająco" niech sie chowają zdrowo Mój kaczor to jakiś eunuch obadałem jajka kacze bo przecież powinny już dawno być a jak sie okazało to wszystkie fioletowe więc wywaliłem zapaszty i koniec siedzenia Sam nie wiem czy on za młody aby nie był i go zostawić czy posłać do gara? Kurczaki nie zapeszając jak na razie dobrze sie chowają Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted October 11, 2017 Author Report Posted October 11, 2017 Co słychać u chodowców drobiu wszelakiego?Ubijaliscie już jakiś drób wodny , ja próbowałem na kaczorze francuskim, ale mają jeszcze dużo takich małych piórek(skubanie to męka) Quote
adam1208 Posted October 11, 2017 Report Posted October 11, 2017 U mnie kaczki białe już się mrożą, jeszcze gęsi zostały Quote
chopzmazur Posted November 2, 2017 Report Posted November 2, 2017 Robert, co prawda jestem początkującym rolnkiem, ale nie myślałeś sobie ułatwić tego skubania mechanicznie? Quote
Robert ;-) Posted November 2, 2017 Author Report Posted November 2, 2017 Myślałem nad zbudowaniem skubarki bębnowej ale jakoś zawsze jest co innego do zrobienia Quote
adam1208 Posted November 9, 2017 Report Posted November 9, 2017 Jaka jest u Was Cena jajek ?? U mnie na targu nawet do 15zł za mendel wiejskich jaj Aż sam się wczoraj zdziwiłem, sprzedawałem po 13 bo było dużo a jak braknie to po 15zł.Fermowe 10zł . Quote
Robert ;-) Posted November 9, 2017 Author Report Posted November 9, 2017 U mnie jakiś czas temu były od 50gr do 70 gr na dzień dzisiejszy nie mam wieści ,, może podrożały bo na święta się ma Quote
crazy333 Posted November 10, 2017 Report Posted November 10, 2017 Panowie patrze i oczom nie wierze, u nas wiejskie jaja najtaniej 7 zł mendel, ale bywają tacy co za 12 też sprzedawają. Ja sprzedaję po 8, mam swoich stałych odbiorców. Quote
rolniczka_585 Posted November 29, 2017 Report Posted November 29, 2017 U mnie na targu po 12 zł. Można zarobić, tylko żeby kury niosły bo ostatnio z tym kiepsko. Quote
adam1208 Posted November 29, 2017 Report Posted November 29, 2017 Ja z około 140 kur mam 50 - 55 jajek dziennie także nie ma co narzekać. Quote
Robert ;-) Posted November 29, 2017 Author Report Posted November 29, 2017 A ja z 12 kur, max7 jaj Quote
Recommended Posts