rolniczka_585 Posted March 26, 2018 Report Posted March 26, 2018 Kto z Was praktykował? Udało się uratować kurczaka? Quote
DuzyGrzegorz Posted March 26, 2018 Report Posted March 26, 2018 Chyba chodzi o uszkodzenie skorupki. Mnie się udało uratować. Raz włożyłem jajko uszkodzone ale się nie wykluło. Zarodek nie zaczął się nawet rozwijać. Nie wiem czy z powodu uszkodzenia skorupki czy z innego powodu.Mam własne lub dostęp do jajek lęgowych Bielefeldów, Faweroli, Legbarów, Minorów, La Flesh"y, Maransów, Wayadtottów, Feniksów i Czubetek wielbłądzich. Polecam Feniksy. Dzisiaj wyszedłem w nowym garniturze i na ramieniu wylądował mi Feniks. Zrobiłem sobie z nim selfie, założyłem stary garnitur, a jadąc do pracy nowy garnitur oddałem do pralni. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted March 27, 2018 Author Report Posted March 27, 2018 To ci zrobił niespodzianke? Ja nie kładę jaj uszkodzonych Quote
Vademecum Posted March 27, 2018 Report Posted March 27, 2018 zauważyłem że zwierzęta nie lubią nowego. Jak do auta założyłem nowe kable WN to przy psie koło domu po dwóch godzinach dwa załatwiły. Po zamontowaniu halogena do ciągnika w południe to na wieczór nie było w ogóle odcinka między lampą a kabiną. Miałem jeszcze wiele przypadków agresji zwierząt do nowego.Przedłużacz nowy, po nocy miał odgryzione końcówki. Szkoda że z prądu wyłączyłem bo sprawca byłby ujęty na miejscu Quote
Vademecum Posted March 27, 2018 Report Posted March 27, 2018 zauważyłem że zwierzęta nie lubią nowego. Jak do auta założyłem nowe kable WN to przy psie koło domu po dwóch godzinach dwa załatwiły. Po zamontowaniu halogena do ciągnika w południe to na wieczór nie było w ogóle odcinka między lampą a kabiną. Miałem jeszcze wiele przypadków agresji zwierząt do nowego.Przedłużacz nowy, po nocy miał odgryzione końcówki. Szkoda że z prądu wyłączyłem bo sprawca byłby ujęty na miejscu nie wiem czemu podwuinie wyszło Quote
KREDYT DLA ROLNIKA Posted April 25, 2018 Report Posted April 25, 2018 Kredyt na działy specjalnedla gospodarstw rolnychWitam mam ofertę do 350tys zł na działy specjalne bez zabezpieczeńoferta na terenie całego krajuzadzwoń przedstawię ofertęMarcin tel 695603250 Quote
wiejskieżycie Posted May 3, 2018 Report Posted May 3, 2018 Proszę mi się tutaj jak na spowiedzi przyznawać kto dysponuje jakimi jajkami drobiu ozdobnego na wymianę/sprzedaż. Sezon lęgowy rozpoczęty z przytupem ale ostatnie słowo jeszcze nie padło.Ze swojej strony mogę zaoferować jeszcze, bo gąski kończą sezon nieśny jaja gęsie oraz dosłownie kilkanaście indyczych w razie zainteresowania bo widzę właśnie że z 9 indyczek już tylko 2 niosą się. Pozostałe zalegają w gnieździe w sposób kontrolowany lub taki jaki sobie same umyśliły. A część jaj się inkubuje, część "poszła" w świat, zostało może 15 najświeższych i kilka nieco starszych. Quote
wiejskieżycie Posted May 3, 2018 Report Posted May 3, 2018 W zagrodzie się dzieje:http://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/12541577/#whttp://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/12541584/#wDrugi raz w życiu podjąłem się próby wyklucia gęsi z pomocą gąski. Skojec dzielony wspólnie z innymi samicami sprawił, że towarzyszki postanowiły uwić gniazdo w drugim rogu zagrody by nie przeszkadzać tej oto w wysiadywaniu. Dzisiaj rano gąska wypuszczona z resztą stada wyszła na dwór chętnie. Po kilkunastu minutach stała już z drugiej strony płotu czekając aż ją wpuszczę na gniazdo. Dziwnym jest to jakim sposobem znalazła się przy bramie skoro jej zagroda była dokładnie grodzona siatką kilka dni temu. Cuda jakieś? Quote
DuzyGrzegorz Posted May 3, 2018 Report Posted May 3, 2018 Mam Czubatki, Wajandoty, Feniksy, La Flehe, Araukany, Legbar, Bielefeld, Minory, Maransy i Fawerole. Pozdrawiam! Quote
wiejskieżycie Posted May 3, 2018 Report Posted May 3, 2018 Robię reklamę Czubatkom Wielbłądzim jak sądzę z komentarza powyżej. http://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/12542247/#wRenata się kłania, a raczej kąpieli w popiele zażywa.Ps. Panie Grzegorzu czy Pan sprawdza skrzynkę mejlową? Quote
DuzyGrzegorz Posted May 3, 2018 Report Posted May 3, 2018 Raczej nie sprawdzam. Coś przegapiłem pewnie. Pozdrawiam! Quote
wiejskieżycie Posted May 7, 2018 Report Posted May 7, 2018 Grzegorzu czy mógłbym prosić o zdjęcia tych Araukan? Od razu pytanie czy to Twoje kury czy czyjeś? W jakiej cenie ten ktoś sprzedaje jajka? Jeszcze myślę, bo raczej żadnych ozdobnych kur typu czubate czy z opierzonymi łapami nie chcę, ale te mają co najwyżej brodę. Quote
DuzyGrzegorz Posted May 7, 2018 Report Posted May 7, 2018 Araukany nie są moje ale mają barwę kuropatwianą. Nie wiem po ile sprzedaje bo ja mam na wymianę. Znajoma ma Silki też na wymianę. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted May 30, 2018 Report Posted May 30, 2018 Ktoś z Was pomógł kurczakowi w sposób załączony na zdjęciu? Quote
rolniczka_585 Posted May 30, 2018 Report Posted May 30, 2018 Ktoś z Was pomógł kurczakowi w sposób załączony na zdjęciu? Quote
Robert ;-) Posted May 30, 2018 Author Report Posted May 30, 2018 Było kiedyś o tym pisane ze łapki się łączyło plastrem , przy hodowli emu niektórzy stosują te metodę ale i przy innych gatunkach też widać się przydaje od siebie dodam moje stado powiększyło się o indyczęta ;-) Quote
wiejskieżycie Posted June 3, 2018 Report Posted June 3, 2018 Cześć. Grzegorzu czy niosą Ci się kaczki biegusy? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 3, 2018 Report Posted June 3, 2018 Mam tylko trzy kaczory. Jutro będę u gościa od jajek kur. Mogę coś przywieść. Pozdrawiam! Quote
wiejskieżycie Posted June 3, 2018 Report Posted June 3, 2018 Kurcze, szkoda. Miałem cichą nadzieję, że może jednak. Z takiego stada raczej na jajka nie liczę. Mam 5 wysiadujących indyczek i chciałem pod nie podłożyć coś z drobiu wodnego. Kurze jajka, czy ja wiem. Może i tak, ale na pewno nie malutkie rasy bo nawet przy większych jajkach czeka mnie 3 tygodnie podnieść, przytrzymaj łapy, nakarm, przypilnuj żeby sama nie weszła na gniazdo, złap, schwyć za łapy i nasadź, bo inaczej wiem na pewno że je zgniecie lub rozbije pazurami. Jakie konkretnie z tych wymienianych wcześniej jutro miał byś możliwość zorganizować? Pomijam Feniksy, Wajendotty i Czubatki Wielbłądzie, bo te jajka niosą niewielkie. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 3, 2018 Report Posted June 3, 2018 Chyba wszystko by było. Czubatki, Araukany, Maransy, Minory, Leg bary La flash, Fawerole, Wajendotty i Feniksy. Co do biegusów to mam obiecane. Z innego źródła mam Silki. Pozdrawiam! Quote
wiejskieżycie Posted June 3, 2018 Report Posted June 3, 2018 Chciałem napisać do Ciebie pw, ale nie masz możliwości otrzymywania nowych wiadomości. Widocznie masz zapełnioną skrzynkę odbiorczą. Napisałem na FB do Ciebie wiadomość prywatną. Quote
wiejskieżycie Posted June 4, 2018 Report Posted June 4, 2018 Napisałem wiadomość na FB. Jeśli uda Ci się odczytać nim pojedziesz do znajomego - fajnie, jeśli się spóźniłem - no problem. Quote
rolniczka_585 Posted June 8, 2018 Report Posted June 8, 2018 wiejskieżycie a Ty nie masz czasem gąsek do sprzedania? Quote
wiejskieżycie Posted June 8, 2018 Report Posted June 8, 2018 Staram się sprzedawać wszystkie gęsi jako osobniki dorosłe - najlepiej żywe. Sprzedaż piskląt jest mało opłacalna w przypadku osób jak ja. W tym roku zresztą zmuszony zostałem dokupić jakieś 3 tyg. temu 10 gęsi z punktu sprzedaży piskląt i już pierwszego dnia pożałowałem swojej decyzji. Dostałem osobniki zarażone c**j wie czym. Po tygodniu ich leczenia i wyleczeniu tego czegoś zapadły na coś kolejnego z czym walczę. Wiem jedno. Sprzedaje się tam ptaki po rodzicach chorych i już w jajkach zostają one zarażone jakimś dziadostwem.Swoich gąsek w tym roku mam tylko 15. Jeśli masz chęć zapraszam jesienią, ale znając życie mieszkamy za daleko od siebie a ja nie wysyłam ptaków nikomu. Quote
rolniczka_585 Posted June 8, 2018 Report Posted June 8, 2018 właśnie od takiego hodowcy bym chciała- sprawdzonego Niestety też kupiłam 5 piskląt indyków i tylko jeden się uchował, reszta po 3 dniach padła. Quote
Recommended Posts