Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chyba chodzi o uszkodzenie skorupki. Mnie się udało uratować. Raz włożyłem jajko uszkodzone ale się nie wykluło. Zarodek nie zaczął się nawet rozwijać. Nie wiem czy z powodu uszkodzenia skorupki czy z innego powodu.

Mam własne lub dostęp do jajek lęgowych Bielefeldów, Faweroli, Legbarów, Minorów, La Flesh"y, Maransów, Wayadtottów, Feniksów i Czubetek wielbłądzich. Polecam Feniksy. Dzisiaj wyszedłem w nowym garniturze i na ramieniu wylądował mi Feniks. Zrobiłem sobie z nim selfie, założyłem stary garnitur, a jadąc do pracy nowy garnitur oddałem do pralni. Pozdrawiam!

Posted
zauważyłem że zwierzęta nie lubią nowego. Jak do auta założyłem nowe kable WN to przy psie koło domu po dwóch godzinach dwa załatwiły. Po zamontowaniu halogena do ciągnika w południe to na wieczór nie było w ogóle odcinka między lampą a kabiną. Miałem jeszcze wiele przypadków agresji zwierząt do nowego.Przedłużacz nowy, po nocy miał odgryzione końcówki. Szkoda że z prądu wyłączyłem bo sprawca byłby ujęty na miejscu :)
Posted
zauważyłem że zwierzęta nie lubią nowego. Jak do auta założyłem nowe kable WN to przy psie koło domu po dwóch godzinach dwa załatwiły. Po zamontowaniu halogena do ciągnika w południe to na wieczór nie było w ogóle odcinka między lampą a kabiną. Miałem jeszcze wiele przypadków agresji zwierząt do nowego.Przedłużacz nowy, po nocy miał odgryzione końcówki. Szkoda że z prądu wyłączyłem bo sprawca byłby ujęty na miejscu :) nie wiem czemu podwuinie wyszło
  • 5 weeks later...
Posted

Proszę mi się tutaj jak na spowiedzi przyznawać kto dysponuje jakimi jajkami drobiu ozdobnego na wymianę/sprzedaż. Sezon lęgowy rozpoczęty z przytupem ale ostatnie słowo jeszcze nie padło.
Ze swojej strony mogę zaoferować jeszcze, bo gąski kończą sezon nieśny jaja gęsie oraz dosłownie kilkanaście indyczych w razie zainteresowania bo widzę właśnie że z 9 indyczek już tylko 2 niosą się. Pozostałe zalegają w gnieździe w sposób kontrolowany lub taki jaki sobie same umyśliły. :) A część jaj się inkubuje, część "poszła" w świat, zostało może 15 najświeższych i kilka nieco starszych.

Posted

W zagrodzie się dzieje:

http://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/12541577/#w

http://wiejskiezycie.flog.pl/wpis/12541584/#w

Drugi raz w życiu podjąłem się próby wyklucia gęsi z pomocą gąski. Skojec dzielony wspólnie z innymi samicami sprawił, że towarzyszki postanowiły uwić gniazdo w drugim rogu zagrody by nie przeszkadzać tej oto w wysiadywaniu. Dzisiaj rano gąska wypuszczona z resztą stada wyszła na dwór chętnie. Po kilkunastu minutach stała już z drugiej strony płotu czekając aż ją wpuszczę na gniazdo. Dziwnym jest to jakim sposobem znalazła się przy bramie skoro jej zagroda była dokładnie grodzona siatką kilka dni temu. Cuda jakieś? ;)

Posted

Grzegorzu czy mógłbym prosić o zdjęcia tych Araukan? Od razu pytanie czy to Twoje kury czy czyjeś? W jakiej cenie ten ktoś sprzedaje jajka? Jeszcze myślę, bo raczej żadnych ozdobnych kur typu czubate czy z opierzonymi łapami nie chcę, ale te mają co najwyżej brodę.

• 4 weeks later...
Posted

Było kiedyś o tym pisane ze łapki się łączyło plastrem , przy hodowli emu niektórzy stosują te metodę ale i przy innych gatunkach też widać się przydaje

od siebie dodam moje stado powiększyło się o indyczęta ;-)

Posted

Kurcze, szkoda. Miałem cichą nadzieję, że może jednak. Z takiego stada raczej na jajka nie liczę. :) Mam 5 wysiadujących indyczek i chciałem pod nie podłożyć coś z drobiu wodnego. Kurze jajka, czy ja wiem. Może i tak, ale na pewno nie malutkie rasy bo nawet przy większych jajkach czeka mnie 3 tygodnie podnieść, przytrzymaj łapy, nakarm, przypilnuj żeby sama nie weszła na gniazdo, złap, schwyć za łapy i nasadź, bo inaczej wiem na pewno że je zgniecie lub rozbije pazurami. Jakie konkretnie z tych wymienianych wcześniej jutro miał byś możliwość zorganizować? Pomijam Feniksy, Wajendotty i Czubatki Wielbłądzie, bo te jajka niosą niewielkie.

Posted

Staram się sprzedawać wszystkie gęsi jako osobniki dorosłe - najlepiej żywe. Sprzedaż piskląt jest mało opłacalna w przypadku osób jak ja. W tym roku zresztą zmuszony zostałem dokupić jakieś 3 tyg. temu 10 gęsi z punktu sprzedaży piskląt i już pierwszego dnia pożałowałem swojej decyzji. Dostałem osobniki zarażone c**j wie czym. Po tygodniu ich leczenia i wyleczeniu tego czegoś zapadły na coś kolejnego z czym walczę. Wiem jedno. Sprzedaje się tam ptaki po rodzicach chorych i już w jajkach zostają one zarażone jakimś dziadostwem.
Swoich gąsek w tym roku mam tylko 15. Jeśli masz chęć zapraszam jesienią, ale znając życie mieszkamy za daleko od siebie a ja nie wysyłam ptaków nikomu.