DuzyGrzegorz Posted April 29, 2021 Report Posted April 29, 2021 Jeden w paski, a dwa czarne, w tym jeden z białym brzuszkiem i bardzo długimi nogami. Kundle. W inkubatorze są wyklute dwa a jeden już prawie odciął końcówkę. Pod kwoką cisza. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted May 27, 2021 Author Report Posted May 27, 2021 U mnie zostało w inku kilka jaj perlic ,i na ten sezon koniec ,no jeszcze pod 3 indykami są perlicze jajka ale to już inna bajka ,na chwile obecną jest kurczakow rasowych i kundelków koło setki, indykow koło 20 i dwie perliczki małe. Quote
Hodowca2021 Posted May 31, 2021 Report Posted May 31, 2021 Witam. Mam problem z wyleganien kaczek i gęsi w inkubatorze. Dlaczego podczas inkubacji w fazie wyklucia pisklęta są pokryte śluzem? A drugie pytanie to dlaczego nie wchłaniają żółtka? A i od razu mówię że z inkubatorem mam do czynienia pierwszy raz.. Może coś źle robię... Proszę o pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted June 1, 2021 Report Posted June 1, 2021 tak ma być, Problem miałbyś jakby nie były żywe. Quote
Hodowca2021 Posted June 1, 2021 Report Posted June 1, 2021 No właśnie o to chodzi że ten śluz zasycha na nich i się duszą... Quote
Robert ;-) Posted June 1, 2021 Author Report Posted June 1, 2021 Problemem może być nie właściwa temp i wilgotność, od temp mogą być problemy z tym nie wchłanianiem żołtka a zasychanie na młodych to wilgotność ,jajka drobiu wodnego trzeba zraszać podczas przekrecania, jaki masz ten inkubator czy ppmagasz małym wydostać sie z jaj , ja też mam problemy z utszymaniem wilgotności,w takiej temp jak jest teraz zimno na dworze , Quote
Hodowca2021 Posted June 1, 2021 Report Posted June 1, 2021 Temperatura w inkubatorze wynosi ok 37.6 a wilgotność w granicach 65-70. Jeżeli chodzi o temperaturę poza inkubatorem jest w miarę taka sama bo znajduje się on w kotłowni. Jajka przekręcają się automatycznie co 2 godziny. Natomiast zraszania dokonywałem pod koniec inkubacji dopiero.I pomagałem troszkę jak były już nadziobane. A inkubator to mam coś takiego jak w załączniku Quote
Vademecum Posted June 1, 2021 Report Posted June 1, 2021 może być problem z dokładnością pomiarów Quote
Robert ;-) Posted June 2, 2021 Author Report Posted June 2, 2021 Pierwsza rzecz nie pomaga sie ,bo nawet jak się nadkluje to pskle moze keszcze w jajku byc i kilkanascie godzin zanim sie wydostanie ma dobre ,po drugie nie pomaga sie bo potem takie młode mają probowmy z nogami, i tak jak kolega pisze może być problem z dokladnosicą pomiaru choć dane są właściwe te palskiwoe to nie najszcnajszczęśliwsze rozwiązanie ale da sie kluć ,na drugi raz nie pomagajchyba że poskle jest jiz nawierzchu i skorupa sie przyklei Quote
Jarosław13 Posted June 11, 2021 Report Posted June 11, 2021 Witam, mam problem z wilgotnością w inkubatorze ( automat), pierwsza inkubacja poszła bez problemu, przy drugiej nie mogę złapać wilgotności.czujnik wilgotności pokazuje 27-30% a wody hałasem tyle co ma być,podczas klucza pisklęta zasychały.mieliście coś takiego,proszę o pomoc Quote
Robert ;-) Posted June 11, 2021 Author Report Posted June 11, 2021 W inkubatorze z wilgotnościa jest tak że to jakjakie st na dworze i pomieszczeniu ma znaczenie ,jesli inku nie daje rady utrzymać zadanej wilgotności to okryj ręcznikami ,albo do pojemnika z wodą włóż gąbki ,bo woda ooddajewięcej wilgoci, nie z głębokości pokemnika tylko powierzchni, wkładając gąbki zwiększasz powierzchnię Quote
Robert ;-) Posted June 11, 2021 Author Report Posted June 11, 2021 Z inkubatorami z plastyku tak właśnie jest ,coś za coś,najlepsze są drewniane, albo samoróbki z lodówki Quote
Jarosław13 Posted June 11, 2021 Report Posted June 11, 2021 Ale za pierwszym razem było ok, teraz wsadziłem higrometr wskazówkowy i on też pokazuje 50% Quote
Jarosław13 Posted June 11, 2021 Report Posted June 11, 2021 Kiedy wyłącze inkub to higrometr pokazuje 70% Quote
Jarosław13 Posted June 11, 2021 Report Posted June 11, 2021 Inkubator włożyłem do styropanu i dalej to samo,czyli 50% wilgotności Quote
Robert ;-) Posted June 12, 2021 Author Report Posted June 12, 2021 Bo jest suche powietrze i dka tego włóż gąbki ti zobaczysz różnicę, stawiam że urządzenia pomiarowe są sprawne Quote
Camo Posted July 19, 2021 Report Posted July 19, 2021 Witam, mam pytanie, gdzie kupuje się kurczaki 1-dniowe na brojlery? Quote
czesiek888 Posted September 29, 2022 Report Posted September 29, 2022 Na ryneczku, albo w pobliskiej wylęgarni ja akurat kupuje Quote
mlodaniewiasta Posted December 30, 2022 Report Posted December 30, 2022 Hej wszystkim. Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale czy może ktoś mi podpowiedzieć. Dzisiaj przyłapałam gąsiora jak depcze kaczkę. Czy taka krzyżówka może wyjść wogóle? W zagrodzie mam gęsi i tą jedną samotną kaczkę. Czy jaka będą zapłodnione? Quote
tomcio112 Posted January 13, 2023 Report Posted January 13, 2023 Na pewno nie, to inne gatunki zwierząt. Quote
Jan457 Posted January 29, 2023 Report Posted January 29, 2023 Jeśli chodzi o takie "mieszkanki" to nie ma opcji aby coś z tego wyszło. Przynajmniej nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Quote
Recommended Posts