Jump to content

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Posted
U mnie zostało w inku kilka jaj perlic ,i na ten sezon koniec ,no jeszcze pod 3 indykami są perlicze jajka ale to już inna bajka ,na chwile obecną jest kurczakow rasowych i kundelków koło setki, indykow koło 20 i dwie perliczki małe.
Posted
Witam. Mam problem z wyleganien kaczek i gęsi w inkubatorze. Dlaczego podczas inkubacji w fazie wyklucia pisklęta są pokryte śluzem? A drugie pytanie to dlaczego nie wchłaniają żółtka? A i od razu mówię że z inkubatorem mam do czynienia pierwszy raz.. Może coś źle robię... Proszę o pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam
Posted
Problemem może być nie właściwa temp i wilgotność, od temp mogą być problemy z tym nie wchłanianiem żołtka a zasychanie na młodych to wilgotność ,jajka drobiu wodnego trzeba zraszać podczas przekrecania, jaki masz ten inkubator czy ppmagasz małym wydostać sie z jaj , ja też mam problemy z utszymaniem wilgotności,w takiej temp jak jest teraz zimno na dworze ,
Posted

Temperatura w inkubatorze wynosi ok 37.6 a wilgotność w granicach 65-70. Jeżeli chodzi o temperaturę poza inkubatorem jest w miarę taka sama bo znajduje się on w kotłowni. Jajka przekręcają się automatycznie co 2 godziny. Natomiast zraszania dokonywałem pod koniec inkubacji dopiero.

I pomagałem troszkę jak były już nadziobane. A inkubator to mam coś takiego jak w załączniku 

post-9006-0-42363100-1622562856_thumb.jpg

Posted
Pierwsza rzecz nie pomaga sie ,bo nawet jak się nadkluje to pskle moze keszcze w jajku byc i kilkanascie godzin zanim sie wydostanie ma dobre ,po drugie nie pomaga sie bo potem takie młode mają probowmy z nogami, i tak jak kolega pisze może być problem z dokladnosicą pomiaru choć dane są właściwe te palskiwoe to nie najszcnajszczęśliwsze rozwiązanie ale da sie kluć ,na drugi raz nie pomagajchyba że poskle jest jiz nawierzchu i skorupa sie przyklei
  • 2 weeks later...
Posted
Witam, mam problem z wilgotnością w inkubatorze ( automat), pierwsza inkubacja poszła bez problemu, przy drugiej nie mogę złapać wilgotności.czujnik wilgotności pokazuje 27-30% a wody hałasem tyle co ma być,podczas klucza pisklęta zasychały.mieliście coś takiego,proszę o pomoc
Posted
W inkubatorze z wilgotnościa jest tak że to jakjakie st na dworze i pomieszczeniu ma znaczenie ,jesli inku nie daje rady utrzymać zadanej wilgotności to okryj ręcznikami ,albo do pojemnika z wodą włóż gąbki ,bo woda ooddajewięcej wilgoci, nie z głębokości pokemnika tylko powierzchni, wkładając gąbki zwiększasz powierzchnię
  • 1 month later...
  • 1 year later...
  • 3 months later...
Posted
Hej wszystkim. Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale czy może ktoś mi podpowiedzieć. Dzisiaj przyłapałam gąsiora jak depcze kaczkę. Czy taka krzyżówka może wyjść wogóle? W zagrodzie mam gęsi i tą jedną samotną kaczkę. Czy jaka będą zapłodnione?
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...