Robert ;-) Posted December 1, 2013 Author Report Posted December 1, 2013 tak dokładnie te co mam jeden duży dawno powinien iść pod młotek rósł jak marzenie;] a dwa małe to już inna para kaloszy choć trafił się słaby koncentrat ale już go małpo zostało więc kupię inny,może ruszą rosnąć a i jeszcze odrobaczenie im zafunduję,co do obornika to słabo i u mnie tydzień temu z pola rozwiozłem 3 rozrzutniki i wczoraj 2.5 i zaorałem i na łąkę 3 to cały urobek z tego lata więc kiszka trochę;[ więc muszę coś zacząć hodować a to racja żeby wyjść na plus;] choć to nie takie proste w tych czasach ale jak na razie mam z czego dołożyć w razie potrzeby;],sąsiad proponował mi pole za stodołą 8ha a że trafia mi się c360 za małe pieniądze więc chyba z nim zagadam o tym polu,bo do tej pory miałem jeden ciągnik a to dla niego było by za dużo;[ Quote
Tofik Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 Co do pola i ciągnika to ja bym sie nie zastanawiał bo 8ha to ładny kawałek pola a dobrze zagospodarowany potrafi sie odwdzięczyć Ja tam ornego za dużo nie ma bo kolo domu nie cały ha mi wychodzi bo reszta to sad więc jakoś mi starcza a tamto pole 3,5ha to chyba już nie pamięta jak gnój wygląda ale wieść moich ilości 20km to trochę bez sensu no a z prosiakami tak jest że różnie idą bo u teściów w zeszłym roku jak sie oprosiła to miała 16 jedno zdechło a jednego teściu zabił bo straszny cherlak był a pozostałe zostały, fakt wychować sie wychowały ale różne były a i potem ze sprzedażą była tragedia bo jak sprzedawali to gość co skupował to dawał im po 4,50 więc na dobrą sprawę dołożyli do interesu:( no ale taki to biznes chyba gdzieś za miesiąc gość płacił coś kolo 6zl ale na takie dołki też można trafić Quote
Robert ;-) Posted December 1, 2013 Author Report Posted December 1, 2013 on pytał się w tamtym roku ja nie chciałem ale nadal leży odłogiem ma więcej pola w sumie to pewnie ze 30 ha ale to jedno by mi pasowało pożyjemy zobaczymy a ciągnik to może w tym tygodniu pojedziemy obejrzeć co to za towar? co do tuczników to ja kiedyś też zakończyłem hodowlę po takim odchowie rosły tak że szkoda było patrzeć;[ ale od zeszłego roku odchowałem 4 szt na własny użytek i dobrze mi szły więc może się poszczęści? Quote
Tofik Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 Plus taki że prócz koncentratu resztę ziemia ci urodzi więc prosiakom nic nie zabraknie a przy dobrej cenie gotówka pewna:) A co do pola to jako że masz kolo domu to łakomy kąsek więc warto to poważnie rozważyć:)a za tą 60tke ile ci powiedział? Quote
Robert ;-) Posted December 1, 2013 Author Report Posted December 1, 2013 to jest ciągnik który ostatnie lata spędził przy odśnieżaniu i soleniu w warszawie więc nie spodziewam się super stanu;[ a cena to 10 tysi z pługiem ale mam wieści od znajomego właściciela więc może nie najgorszy będzie Quote
Tofik Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 w sumie sie okaże co i jak jak pojedziesz i obejrzysz Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 1, 2013 Author Report Posted December 1, 2013 też tak myślę, trzeba iść spać jutro rano pobudka pozdrawiam ciebie jak i twoją drugą połówkę;] Quote
Tofik Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 Dzięki Aga też Cie pozdrawia ja też spadam bo rano piła i naprzód do ogrodu bo jeden likwiduje tylko żeby nie padało Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 5, 2013 Author Report Posted December 5, 2013 Witam u mnie wiosna przyszła raczej zachciało się jej moim kaczkom:) jedna wczoraj zniosła jajko:) chyba jej gorzej ale cóż będzie jajeczníca:) pozdrawiam:) Quote
Tofik Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Hehe jednym jajkiem to raczej się nie najesz:) bynajmniej u mnie całkowita cisza z jajami bo wszystko strajkuje:) Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 5, 2013 Author Report Posted December 5, 2013 Nie no jednym to nie ale poczekam kilka dni i będzie wyżerka:) ale to prawda kury olewają sprawę u mnie niosą się jeszcze ale słabo:( nie mają już zielonego ani trochę Quote
Tofik Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Moim została pekinka ale większość co sie rzuci to i tak kaczki wszamają żarłoki jedne:)a wczoraj zrobiłem handel wymienny a mianowicie wymieniłem młodego kaczora i 10 pekinek na dwie kurki kochinki:) Quote
adam1208 Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 tofikarius mam pytanie , w jakiej cenie chodzą kochiny ? mam do kupienia od znajomego małe stado 3 kury + kogut za 200zł .. Warto ? Quote
Robert ;-) Posted December 5, 2013 Author Report Posted December 5, 2013 Jesli to osobniki dorosłe z tego roku i są to kochíny olbrzymie to warto ja za małe płaciłem po 35zł. Quote
Tofik Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 To zależy jak wyglądają (barwa wielkość itp.) bo w większości od tego zależy cena więc jak sa ładne to 50zl/szt to nie jest wygórowana cenaA co do cen to niektórzy chcą ponad 100/szt ale w większości to ceny są do 100zl poza tym na cenę składa sie dużo różnych czynników. Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Kochiny olbrzymie z tego roku . Chyba się na nie skusze . Quote
Tofik Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Więc stare osobniki pewnie też widziałeś więc wiesz czego możesz sie spodziewać ja bynajmniej za taką cenę bym raczej wziol:) Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 5, 2013 Author Report Posted December 5, 2013 Popatrz czy tylko jakieś chore nie są Quote
adam1208 Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Nie są .. Znajomy zlikwidował hodowle bo mu sie Warszawy zachciało .. Quote
Tofik Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Skoro tak to możesz brać jeżeli Ci się oczywiście podobają Pozdrawiam Quote
Tofik Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 Fakt dorosłe osobniki o ładnej barwie i upierzeniu są naprawdę super aż milo popatrzeć Quote
ania1983 Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 witam po dłuższej nieobecności coś mi się lapek ostatnio zbuntował i na forum mnie nie wpuszczał :/ ale już chyba wszytsko ok. na razie uciekam, chciałam tylko pokazać że żyję pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted December 7, 2013 Report Posted December 7, 2013 No to Ja też dam znać, że żyję i się ulatniam. Od kilku dni "siedzę" w ustawach z cichą nadzieją, że może tym razem się uda, dlatego nie ma mnie na forum. Adamie chętnie obejrzę te kurki, które chcesz kupić. Pozdrawiam i życzę wszystkim odśnieżonych chodników. Quote
Robert ;-) Posted December 7, 2013 Author Report Posted December 7, 2013 Witam ja staram się jak najczęściej na forum zaglądać ale przeważnie w telefonie przeglądam i nie za bardzo się udzielam;[ a Ani to dawno nie widziałem na forum ale skoro komp nawala to nie jej wina ciekaw jestem jak jej małe kaczuszki się chowają?pozdrawiam;] Quote
Recommended Posts