Tofik Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 Hehe kaczka to pieczona albo prosto z rosołu:)bynajmniej z kluskami czy ziemniakami to i tak wszamie ze smakiem:)no a jeżeli chodzi o świnie no to kiełbasa kaszanka itd no to nie pogardzę tylko chodzi mi o samo mięso bo szczerze mówiąc to mi sie przejadło bo za często:( Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2013 Author Report Posted December 25, 2013 no to takie przysmaki to jak w domu jestem to tak ale do roboty odpada tylko wieprzowinka zostaje ale rosół lubię powtarzam się ale to moja ulubiona potrawa a pieczona kaczka to jakoś mi nie podchodzi;[ a co do kaczek to niosą się dwie ciekawe czy reszta nie pójdzie ich śladem?lepiej żeby ni ebo to za wcześnie i dziś zauważyłem że kura kwoka znowu chce siedzieć musiałem ją z gniazda wyrzucić;[ Quote
Tofik Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 No ty Robercie pracujesz to masz inną sytuacje no a ja no to w domu na okrągło jedynie co na giełdę pojadę ale zazwyczaj to nie długo stoję tak wiec i żadnego papu ze sobą nie zbieram:)Co do rosołu no to sie zgadzamy bo ja też lubię nawet czasem drugiego dania nie jem tylko powtórka rosołu z dolewką:)A co do jajek to u mnie nic sie nie nie sie bo kury zaczęły nieść ale tylko parę dni i cisza a kaczki to w ogóle jedynie biegusy swoje zaloty odstawiają ale jak na razie nie widzę żeby któraś siedziała a i żeby kaczor deptał tez nie widziałem i tak sobie myślę czy aby one nie za młode jeszcze do niesienia jajek? Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2013 Author Report Posted December 25, 2013 u mnie kaczki to wszystkie wariują co do jednego kaczory depczą kaczki,a co do biegusów to ja swoje kupiłem już duże w dorosłym upierzeniu i niosły się dopiero na wiosnę a te młode co mam to na razie nie wiem one dopiero na wiosnę zacznie się nieść;] nawet nie wiem od których te jajka są a szkoda;[ Quote
Tofik Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 A u mnie jak pisałem cisza bo siwe nawet jeszcze się nie gniotą(po części to i dobrze bo jajek kaczych nie lubię) a biegusy jak kupiłem no to już były upierzone itd. więc myślę że na wiosnę będą się nieść a tak zapytam jajko biegusa jest takie samo jak "zwykłej" kaczki? Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2013 Author Report Posted December 25, 2013 Za duże nie są, wielkości normalnej kury tylko bardziej podłużne a kolor u mnie na początku niosła jakby zielonkawe a potem normalne jakby wodniste[co do kaczych czy gęsich jajek zjem ale wolę kurze takie przyzwyczajenie choć jajecznica z kaczych super jest;] a co do jajek biegusów u mnie bym ich nie odróżnił od innych kaczych niektóre niosły podobnej wielkości, gdyby nie były odizolowane. Quote
Tofik Posted December 25, 2013 Report Posted December 25, 2013 tak po prostu z ciekawości spytałem bo w sumie to na żywo nigdy nie widziałem:)a tak to jakoś kacze jaja mi nie podchodzą bo jakieś mulaste mi się wydają:)no a wracając do jaj biegusów to się dowiem na wiosnę bo i tak będą osobno:)a tak w ogóle to biegusy więcej jaj noszą niż zwykle kaczki? A teraz się żegnam bo Aga już leżakuje a i mnie śpioch łapie:) dobranoc pogadamy jutroPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2013 Author Report Posted December 25, 2013 dobranoc;] pozdrów Agę ode mnie;] a jajek znoszą normalne ilości nie zauważyłem żeby miały więcej[były niby u babci na wygnaniu] a czytałem że do 220 jajek rocznie ale to nie u mnie;[ staropolskie i dworki niosą więcej] pozdrawiam i jeszcze raz dobranoc Quote
Tofik Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Witam spytałem z ciekawości bo szczerze mówiąc to jajka kacze są mi tylko potrzebne na wiosnę z wiadomych względów:) bo potem to psy większość pożerająPozdrawiam Quote
ania1983 Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 witam Panowie świątecznie widzę że się rozpisaliście a i plany wiosenne juz macie. u mnie 3 kury się pierzą, z czego jedna wygląda okropnie, prawie łysa juz jest i na pole to praktycznie nie wychodzi mimo ładnej pogody...kogut został tylko jeden, ale gdyby nie to, ze nie mam od kogo na wiosnę załatwic dorosłego koguta, to bym chętnie go siekierą potraktowała, tak mi męczy te moje biedne kurki. kaczki od 2 dni siedzą z powrotem na stawie. mąż lód wyłamał i wyjął, a kaczki zadowolone. zreszta od jakiegoś czasu widze że kaczor próbuje się do kaczki dobrać, ale jest za ciężki i na suchym lądzie mu sie nie udawało, więc mąż zrobił porządek na stawie i kaczuszki od wczoraj harcują pogoda u nas wiosenna, śniegu nie ma, w dzień jest nawet po 16 stopni, w nocy dzisiaj było 10 stopni, normalnie wiosna, dla zwierzyńca dobrze, ale jednak przydało by się trochę takiej porządnej zimy ze śneigiem i mrozem, bo potem jak nam dowali końcem kwietnia to będzie do maja trzymało :/ co do jajek, to u mnie ostatnio 2-3 jaja dziennie, a dzisiaj to nawet 4 jaja były, 1 takie małe, nie wiem czy to nie ostatnia z trzech młodych kurek zaczęła sie nieść. miłego świętowania życzę Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 Witaj Aniu dawno cię nie było? a co można robić [zimą] raczej wiosną;],trzeba snuć plany,a to widzę że u ciebie lepsza pogoda jak u mnie nie jest zimno ale wietrznie ale narzekać nie można na tą pogodę, ja też na zimę wyglądam bo tak jak mówisz przyjdzie kiedy jej już nie będzie potrzeba;[. u mnie koguty szaleją na całego kaczory też;[ kaczki się niosą normalny ''armagedon'',pozdrawiam i życzę wesołych... Quote
Tofik Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 W pogodzie się poprzestawiało to zwierzyna szaleje i stąd chyba te wszystkie harce:)a co do pogody to fakt nie ma co narzekać chociaż lepiej żeby tak nie wiało ale szczerze mówiąc to wolał bym żeby był śnieg i jakieś -5 na dniu bo przecież taka pogoda dobrze dla przyrody nie wróży:(Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 I jak miną 2 dzień świąt? ja jutro do roboty jadę ale cóż takie czasy.dziś jedna z najstarszych kur odeszła na zieloną łąkę ale to i dobrze jednej emerytki mniej. Quote
Tofik Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Hmm mi minął ok poleniuchowałem rosołek zjadłem *3:) do tego pól koguta to co narzekać Gorzej w kurniku bo idę zamknąć a tu sie kaczka drze w niebo glosy, wchodzę patrze a tu kogut siedzi na kaczce jakby mu sie miłości chciało noi go zgoniłem potem wyszedłem wgonić resztę kaczek co siedziały na dworze a tu dwie utyka i nie wiem czy to nie przez koguty:( noi postanowiłem że jutro koguty idą pod toporek:) Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 no to podjadłeś zdrowo;] a szkoda kaczek może i tak że to te koguty tak je pokrzywdziły;[ Quote
Tofik Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Noi nie wiem czy aby tych kaczek nie trzeba będzie dziabnąć bo trochę mi szkoda bo większość mam w tym roku kaczorów a kaczki miałem zostawić do wiosny jak jajek na noszą ale zobacze jak jutro będą wyglądać Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 poczekaj może im przejdzie, jak kogutów się pozbędziesz, to kaczki odetchną;] Quote
Tofik Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Mam taka nadzieje ale tą jedną to wniosłem bo nie mogla za bardzo iść:(ale może im tylko ścięgna sie po nadciągały i im przejdzie ale tak czy inaczej rosołek z kaczki i koguta też mniam mniam:) Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 to szkoda że a tak ją uszkodziły;[ a może kaczory wzięły się za kaczki.W sobotę i ja kaczkę na rosół przerobię smaka mi narobiłeś;] Quote
Tofik Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Zobaczę jak będą wyglądać bo kto wie może jednak nic im nie będzie a co do rosołu to właśnie 4 raz dziś opyliłem:) Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 to musiał być smaczny ten rosołek;] ja to jakoś w święta za dużo nie jem;[ tego trochę tamtego troszeczkę i po apetycie;[ Quote
Tofik Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 A mi na święta to rosół i sernik wystarczy bo resztę to tak zajadam po troszku na smaka:)Poza tym ogólnie rzecz biorąc to nie mam jakiś specjalnych wymagań co do jedzenia:) minus taki malutki jest że zjeść to lubię i potrafię Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 tak jak bym siebie słyszał i widział;] ja też lubię dobrze zjeść ale mam takie potrawy których nie cierpię;[ ale z innej beczki święta święta i po świętach tylko dużo garków do zmywania;[ Quote
Tofik Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Jak dla mnie to jakoś nawet za bardzo takiej atmosfery świątecznej nie poczułem możne to przez pogodę bo ciepło kiedyś to i śniegu kupa była i jakoś inaczej to wszystko wyglądało:) Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2013 Author Report Posted December 26, 2013 Śnieg będzie na święta tylko że Wielkanocne;] a masz rację tak trochę głupio święta bez śniegu jak będziesz tak zajadał rosołek to będziesz wyglądał jak pepe z mojego floga ;] Quote
Recommended Posts