Jump to content

Recommended Posts

Posted

piękne gąski, takie to bym chętnie kupiła ale nie na obiad tylko najpierw parkę a jak by coś sobie wysiedziały wtedy na obiad :D

no i nie drogie te gąski

na targu? u nas nie ma na targu jaj, u nas to bida z nędzą, jedynie kaczki pekin, kury zwykłe, gęsi jak się ma szczęście i perliczki. a jaj nie ma. w dynowie nie wiem jak jest bo tam w sumie byliśmy jak sezon się już kończył i nie było nic prócz tych kaczek które kupiła, no i kilka kur, w razie co jeszcze zostaje rzeszów i giełda zwierzat w sobotę, dalej męża nie wyciągnę po zwierzaki, a wiem że dukla ma pieknie zaopatrzony rynek w zwierzaki, ale to prawie 80 km.

Posted

No tak przez cały rok ale na wiosnę to zawsze najwięcej:(

a co do gęsi to pewnie kupię jakieś młodziki na giełdzie w s-rzu ewentualnie mogę jeszcze pojechać do Opatowa bo tam w każdą pierwszą niedzielę miesiąca jest rynek tak więc nigdy nie wiadomo na co można trafić:)

Posted

takie jak mój gąsior bo gęś to już inna bajka;[ale zgodzę się z Sławkiem na wiosnę zawsze najwięcej wydatków;[ ale te gąski są piękne

Marcin a czemu pozbyłeś się indora chyba nie przez głupich sąsiadów?skoro masz klijętów to może kup z powrotem nowego indora?

Posted
ja za moją gąski dałem 15czy 20 zł za maluchy;] a za gąsiora 100zł[dorosłego] chciałem mieć parę a że biała okazała się samiczką to trudno trzeba było płakać i płacić ale gęsi piękne są jak chodzą po podwórku toi jest ba czym oko zawiesić;]więc lepiej kupić jajka lub małe, ale wiadomo nie mamy pewności co z nich urośnie [samiec samica];[
Posted
Ja myślę o takich maluchach jak już bo np. dorosły osobnik kosztuje 100zl to na to miejsce można kupić 5 małych a przy pięciu sztukach no to jest szansa że trafi się na jakiegoś samca albo jakąś samicę bynajmniej ważne żeby wziąć młode od takiej osoby żeby było wiadome że z młodych będą czyste gęsie a nie jakieś mieszańce albo w ogóle jakieś inne gęsi
Posted
tak to prawda mnie namawiał koleś od którego kupiłem kohiny na gęsi kubańskie ale były po 25zł szt.i nie wiadomo co z nich by wyrosło ale wiadomo bardziej się opłaca kupić małe;] mi się wydaje że sporo taniej wyjdzie je odchować niż kupić dorosłego;[
Posted

Zgadza się bo i tak wszystko razem przecież jest pasione tylko chodzi o to żeby było to co się chce kupić a nie krzyżówki,

teść kupił kaczki staropolskie(oczywiście małe) to jak urosły to tylko 3 wyglądały jak staropolskie a 12 to od razu było widać że krzyżówka tyle że im nie robiło to różnicy bo i tak wszystkie poszły do gara:)

Posted

a no właśnie, nie wiadomo co wyrośnie z małych, a i ja na własnej skórze przekonałam sie jak sprzedawcy kłamią żeby tylko sprzedać...

ale na pewno będę chciała sobie kupić poza młodymi gąskami do odchowania parkę coby kiedys mieć swoje gąski na odchowanie i taka piękną parke paradującą po ogrodzie :D no ale to sie wiąże z kasą więc nie wiem kiedy :P

Posted
dlatego ja chcę kupić białe do gara ale to już kiedyś pisałem;] ale taki urok kupowania na targu od przypadkowych osób;[ale jak nie ma w pobliżu takich osób co mają takie jak my chcemy kupić to innego wyjścia nie ma trzeba zaryzykować[jak ja kupiłem 10mkaczek miały być mulardy ale raczej nimi nie były ido tego same samice są oczywiście mniejsze] ot takie zakupy;[
Posted

heh, to jak ja kupiłam mulardy to prawie same pekinki mi wyszły i same kaczory, a kaczki które miały byc dworkami w połowie były staropolskimi i też same kaczory, jedna kaczuszka ze staropolskich :P

no ale właśnie, jak się nie ma tego co się chce, to się kupuje to co jest

Posted

Dlatego wcześniej pisałem że najlepiej to od jakiegoś pewniaka, nawet nie trzeba delikwenta znać byle żeby było wiadome co ma na podwórku

a co do białych no to u teścia gość ma dosyć duże stado bo może 60-70 tak więc myślę od niego jakieś małe kupić albo jajka tylko nie wiem czy jajka sprzedaje ale tego sie dowiem w swoim czasie bynajmniej jak by nie było to i tak trafią do GARA:)

Posted
Tofik, ale zazdroszczę Ci takiego sąsiada z taka ilością gąsek...u mnie widziałam w ogłoszeniach gośc ma do sprzedania białe gąski, ale niestety zdjęcia pięknych gąsek pasących się na trawce, a tu pisze że tuszki :/ więc pewnie kupił wiosną młode, odchował i teraz sprzedaje
Posted

Aniu to nie mój sąsiad bo u mnie mało kto ma kury a o wynalazkach to zapomnij:(a ten gość co ma te gęsi to u teściów i ja nawet go nie znam tylko wiem że ma bo jak jadę do teściów to widzę jak chodzą:)

A co do twojego ogłoszenia to może mieć cale zdrowe żywe gąski tylko się ogłasza że ma tuszki a jak ktoś jest chętny to bije i już tak więc myślę że możesz zadzwonić i zapytać

Posted

no tak, sąsiad teścia, ale sąsiad teścia to prawie jak Twój :D fajny taki widoczek, tyle gęsi...piękny widok musi być.

a za te gęsi gość chce 140 złotych za sztukę, wiec musiała bym zwariować zeby kupić, jak bym miała taka kase teraz na zbyciu, to bym kupiła 20 km. ode mnie gość ma garbonose po 75 za sztuke :P

Posted

hehe no to fajna cena no chyba że to z jakiś brojlerów stąd taka cena Co do tych garbonosych to możesz sobie jajka albo młode u nie go zamówić choć 75zl za ładnego dorosłego osobnika to jest do przyjęcia:)

A co do tych gęsi u teściów no to super wygląda bo jest tam taki mały staw jakieś zielsko kwitnące rośnie(w tym stawie) a dookoła trawka rośnie tak więc jak jeszcze takie stado tam się pasie to super to wygląda:)

Posted

witam w prawie deszczowy dzień :P

chyba przyszedł czas na moje młode kurki i jutro będzie trzeba im podciąć lotki, a w zasadzie tylko 2 kurkom, bo one mi nagminnie przelatują przez ogrodzenie, inne grzecznie siedza i czekają aż je wypuszczę na trawkę, a te czarnulki dwie kilka razy dziennie ganiam po ogrodzie coby je zagonić do zagrody...