Tofik Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Ja tam w kurniku mam gdzie upchnąć poza tym mogę go powiększyć:)Jest już postanowione że na lato kaczki będą miały osobny wybieg z oczkiem wodnym żeby znowu kury się nie potopiły:) jak w tym roku w wannie:( o tym wybiegu już myślałem wcześniej ale jakoś nie miałem motywacji i musiałem tam kosić a tak jak się tam kaczki wpuści to zrobią robotę tak że gnoju trochę narobią a ja nie będę musiał kosić koszt jaki poniosę to siatka bo słupki mam można powiedzieć bo mam rurę ocynk kilkanaście metrów tak więc z nich zrobię słupki tak że słupki zalać siatkę przymocować i gotowe:)a oczko to myślę wykopać dól (wymiarów jeszcze nie wiem) i wylać go cementem a jak że jest trochę z górki to i z czyszczeniem nie będzie problemu:)Co do tej świni wietnamskiej to szkoda zachodu bo to zwykły śmietnik bo u teściów mieli i jak miała jakieś 80-90kg to teść ją pyknol i jak sie okazało to więcej łoju niż mięsa:( Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 Sławek to cię wzięło;] dobrze że masz gdzie jeszcze grodzić , ale spoko ja też bym tak chciał ale ja mam i inne zwierzaki i one trochę mnie ograniczają;[ co od oczka to na wiosnę ma być kopana sadzawka na wybiegu dla krów to i kaczki i gęsi skorzystają;] jak się skończy ogrodzenie krowom to nie wyjdą poza wydzielony teren;] Quote
wiejskieżycie Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Z tym łojem słyszałem już wcześniej. Cieszę się że jej nie wziąłem, bo podwórko pewnie by mi kinolem zryła. Zastanawiam się Robercie czy masz gdzieś już upatrzonego buhaja do przyszłych właśnie wzrastających krówek? Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 Na razie MU będzie robił swoje ma jeszcze kilka podejść do RU do SU i MAI [ona nie jest jego córką] a Gucio zostanie chyba tego jeszcze nie wiadomo tak więc na razie mam to z bańki ale w okolicy są już highlandy więc można kupić lub zamienić czy temu podobne;] Quote
Tofik Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 A bo tak po części za czołem i stanąłem w miejscu a tak to zrobię raz i spokój tyle że jak zwykle większej motywacji potrzebuje:) co do sadzawki no to Robercie dobra sprawa bo podwójna korzyść w jednym:)Marcinie taki świniak to dopiero mógł by ci ogródek zarepetować Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 Tak ja też potrzebuje jak to ładnie mówisz motywacji;] a co do sadzawki to wiem;] ma być 20m na 10m czy jakoś taki ma mieć wymiar ale Marcin nie jada mięsa to taki świniak miał by jak w bajce;] a i podorywka zrobiona po co paliwo spalać;] Quote
wiejskieżycie Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Dobra. Fajnie się z Wami gada, ale na mnie pora. Nie piszcie za dużo, żebym jutro nie zatonął w tekście. Pozdrawiam i się zmywam. Nara. Quote
ania1983 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 oj, stawik to porządna rzecz dla drobiu wodnego siedzą tam sobie cały dzien i mają raj, a przy tym nie robią błota tam gdzie kury siedzą za dnia ciekawa jestem, bo nie wiem czy wczesniej pytałam czy nie [skleroza] czy wy swoim kaczuchom, dajecie wodę do kurnika na noc? ja zaprzestałam jakiś czas temu bo taki gnuj robiły że ja nie nadąrzałam sprzątać, a co posprzątałam juz mokro było :/ha, pytałam i ktos nawet pisał przeciez ze wiadro ma powieszone, ale ja mam sklerozę :/ Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 Marcin dobranoc;] Aniu ja stawiam wodę w takim dużym poidle ale ścielę dużo słomy zależy mi na oborniku a poza tym mogę tak robić bo niema tam posadzki niestety i woda wsiąka, ale za to gryzonie mają dostęp;[ Quote
Tofik Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Zawsze można bydle udrutować gorzej jak by się władował w środku sezonu tak że za bardzo nie było by na jesieni zbieraćNo to spora ta sadzawka bo 20*10 to mały stawik:) ja to myślę takie oczko 2*3 albo 3*3 bo na większe to miejsce mi nie pozwala bo gdzieś te kaczki przecież muszą chodzić poza tym wszystko okaże sie w praniu bo jak gość przyjedzie wykopać mi korzenie po ogrodzie który obecnie karczuje no to od razu mi wykopie:)Ja też zostawiam na noc wodę bo w środku maja wielki gar:) i fakt zawsze na ciapane ale tak jest tylko w jednym rogu a z tym wiadrem to Marcin pisałże ma popowieszaneBez wątpienia Robercie posadzka by się przydała bo lepiej wszystko zagnija a niewielką ilość wody to i tak słoma wciąga Quote
ania1983 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 a widzisz Tofik, bo ja czytam, ale nie pamiętam to pisał, czyli gdzieś dzwonili ale w którym kościele? noo, moje kaczki na razie z kurami, więc raczej dobrze jest jak jest sucho, jak będą u siebbie to się zmieni moze Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 ja muszę wykopać większą bo nie wiadomo na jakiej głębokości jest woda a poza tym krowa musi mieć łagodne zejście dla tego taka wielkość a poza tym ziemia mi się przyda an wysypkę w oborze,a tak co do drutowania świń to nie wolno,wedle przepisów;[ kaczkom to wystarczy tak nie duży stawik[oczko] i tak jak pisze Ania może będzie mniej błota na podwórku;] Aniu Marcin wiesza wiaderko;] Quote
ania1983 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 a u nas przydało by się na wiosnę trochę wyczyścic stawik ten który maja kaczki na cały dzień, bo strasznie zamulony jest i się płytko zrobiło, dobrze było by kopareczkę zamówić, ale nie wiem czy uda sie kasę na to wyskrobać i pewnie będzie trzeba robić samemu. zobaczymy...no ale wolę robić sama przy stawie z mężem i kupić sobie gęsi, niż kasę wydać na koparkę i na gęsi miało by mi braknąć Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 mój kolega kiedyś łopatką szpadelkiem sadzawkę pogłębiał to mu wyszło super kamieniami burty powykładał i sporo powiększył ale roboty miał parę dni a wiadomo koparka będzie kosztować;[ Quote
Tofik Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Hehe Robercie ja sie tak z tym wylewanie bawiłem w lecie bo tył "chlewku" był niżej niż przód więc stwierdziłem że wyrównam poziom no na początku było nie źle gorzej później bo już mi sie tej ziemi nie chciało targać no ale jakoś dałem radę prócz takiego kawałka gdzieś 3*3 ale już nie mam skąd wziąć gruzu:( ale myślę że w tym roku tą resztę doleje bo jakiś kamyk się wykombinuje:)Co do twojego "wykopu" to masz sporą szanse że trafisz na źródło?Łopatą jest dobrze bo wykopiesz jak ci pasuje a po koparce zawsze musisz poprawićU mnie koparka bierze 100zl\godz Quote
ania1983 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 no, my nasze stawiki też kopaliśmy łopatą, w sumie większość mąż, ale ja też coś od siebie dorzuciłam ;Dale co innego wykopać w suchym a co innego pogłębiać w wodzie :/ no właśnie, jak tam u was z wodą pod te wasze stawiki planowane? jest szansa, czy tak na ślepo? Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 ja muszę w oborze wylać bo jest niżej o jakieś 50cm już tylko tam nie ma posadzki;[ ale aby do wiosny;] a poza tym chcę wybierać obornik z niej turem, a u mnie na łące to na pewno jest woda kiedyś były sadzawki w tym miejscu tak mówili z dziada pradziada więc szansa jest i to spora jak kopany był dołek na szambo to był torf głębiej ;] a zresztą to wiosną woda z pól spływa mam rzeczkę na podwórku;] Quote
ania1983 Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 my na wiosnę, albo na początek lata mamy zaplanowane wylanie dodatkowej wylewki w kurniku, teraz są takie jak by bardzo grube płyty, ale ostatnio zrobiło się kilka szczelinek, więc mamy zamiar wysypać całą posadzkę szkłem, to tak na wszelki wypadek i zalać wylewką, tak dla bezpieczeństwa ale to musi być ładny dzień, żeby kury były na polu cały dzień Quote
Tofik Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 No to Robercie czeka cie taka sama robota jaką ja wykonałem:)a u mnie wynikła taka sytuacja z tego względu że ten kiedyś "chlew" był postawiony a później wykopali taka dużą piwnicę więc wysypali tą ziemie na podwórko i gdzie się dało:) i z tond chlewik miał taki próg no ale po godzinach pracy w taczce jakoś się uporałem:)a na łące to zawsze jakieś sie źródło znajdzie:)grunt żeby go zabezpieczyć żeby sie nie zamulało.Aniu moje "oczko" nie będzie miało źródła tylko sam będę wymieniał wodę i czyścił dno bo fakt mam bagno gdzie mam taką sadzawkę no ale tam kaczek nie wyposzczę bo jakby tam poszły to raczej by wszystkie nie wróciły:) dlatego taka powiedzmy prowizorka będzie musiała wystarczyć Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 Sławek a u mnie były tam kiedyś tuczniki a potem bydło i trochę ziemi wywiozło się z obornikiem na pole a druga rzecz jak jest duży opad deszczu to woda z za obory wsiąka mi do środka ;[kaczki to umieją pływać z kurami gorzej;[ a co do stawiku z betonu to dobry pomysł tylko trzeba dbać o czystość wody i to często latem bo glony będą rosły a poza tym kaczki piachu naniosą;[Aniu warto zainwestować w dobrą posadzkę miałaś przecierz przygodę z kurczaczkami i szczurami zresztą ja też;[ a szkło to super sprawa bo szczur zanim beton zastygnie to sobie dziurę zrobi;[a poza tym to i w twardym to dla niego nie problem a jak jest szkło to już nie ma tak łatwo Quote
Tofik Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 No to Robercie mieszkasz na dość podmokłym terenie że tak u ciebie sie dzieje:( więc podniesienie na pewno pomorzeCo do mojego oczka no to wiem że z czyszczeniem będzie kupa roboty no ale kaczuchy na pewno będą zadowolone:)poza tym myślę że nie będzie aż tak źle ale chociaż wody mam pod dostatkiem:) Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 kaczki to na pewno będą szczęśliwe;] a zobaczysz jak zrobisz?co do mojej posesji to leży w zadoleniu choć dom i budynki gospodarcze leża wyżej to z za stodoły i obu obór woda nie ma za bardzo gdzie szybko odpływać i tak dziurami po szalunkach woda mi nachodzi ;[ a przed domem woda co roku płynie tak że na ulicę trzeba w gumiakach wychodzić;[ Quote
Tofik Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Hmm no to duża ulewa albo większe roztopy i robi sie masakra:( ja też mieszkam w dołku ale na szczęście niektórzy jeszcze niżej:) poza tym na dole jest bagno i tam jest jeszcze niżej tak więc wszystka woda odpływa a minus jest taki że pole szybko obsycha no bo na dole bagno więc przy suchym roku(jak ten '13) wygląda to nie ciekawie:( no ale nic się na to nie poradzi. Quote
Robert ;-) Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 tak to jest że pola i miejsca nikt nie wybierał;[ a mam takie jedno pole co jest od drogi wyżej potem dołek i znów wyżej to tak jest że na górce gorzej ciągnik lgnie na wiosnę wiele razy się nad tym zastanawiałem jak to jest al eto temat o drobiu ;] Quote
Tofik Posted January 3, 2014 Report Posted January 3, 2014 Fakt bo trochę zboczyliśmy z kursu:)Dziś znowu tasior biegusek gwałcił dziką kaczkę no i na czarnej też siedział ale za to nie widziałem że by napastował białą może nie jest w jego guście:( noi kurka silka zawzięcie nosi mi jajka:) szkoda że takie małe bo na jajecznicę to sporo trzeba:) Quote
Recommended Posts