Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 No ja też tak myślę że i nam się uda bo skora baba potrafi no to chłop chyba tym bardziej:):)A co do sadu no to po dzisiejszym dniu mam 25% całości:) bo samemu to się ciągnie poza tym w jednego to nie robota:(ale po woli poleci a z drugiej strony to długo mi schodzi bo ciacham wszystko na małe kawałki takie od razu do pieca żeby potem w domu na trajzedze się nie bawić poza tym mam czas gdzieś do polowy lutego:) bo potem za drugi trzeba będzie się brać ale rok był suchy to i strasznie dużego przyrostu nie ma tak więc szybko poleci:) Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 Poczekaj jak Ania przeczyta posta to ci pokarze;];]to sporo roboty zrobiłeś;]ja też nie lubię sam pracować ale wycinasz do karpy? gorzej będzie wyrwać;[ u mnie elektrycy nacieli sporo drzewa pod linią ale dojście takie że szkoda gadać teren starej żwirowni góry doły ale też trzeba posprzątać;] Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Może nie zauważy co napisałem:)A sad to tak wycinam bez mala po ziemi bo zostawiam tylko tak 50cm pnia ale to różnie bo przecież na cm nie tnę Co do wyrwania to wezmę koparkę bo bierze 3zl\szt to jakieś 350zl wyjdzie A co do sprzątania to najgorzej jak jest nacięte na kupę bo nie wiadomo za co sie zabrać Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 tak żeby było na kupce to by było super a tu każdy badyl w inną stronę;[ale co tam u zwierzaków? moje zielone zdemolowały mi parnik[tak nazywam pomieszczenie w oborze gdzie kiedyś parowało się ziemniaki] zajrzałem dziś do nich czy się nie pozabijały ale tu moje zdziwienie jak nie widzą kur to nie mają o co walczyć i jest względny spokój;] Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 No na kupę no to każdy badyl w inną stronę:)a na stertę to wszystko elegancko ułożone:)no a u mnie w kurniku bez zmian biegusy i mongoły szaleją:)a reszta bez zmian kaczki jedzą siedzą i wydalają a reszta kurczaków to cicho no może koguty trochę szaleją ale jest ich parę tak wiec jest w miarę spokój, a co do ziemniaków no to są pierwsze wyjadywane z koryta:) Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 to jasne że ziemniaki pierwsze szkoda że ja nie mam urozmaiciło by im dietkę a tak to tylko ziarno i ziarno;[ ciekawe jak by zmielił siano i podał kurom i kaczkom ciekawe jak by na to zareagowały? Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Hehe może by gniazda sobie po robiły:)a i dziś rano biała bieguska została zgwałcona a po południu odprawiała swoje tańce godowe dookoła kaczora tak więc chyba coś grubszego sie kroi:) Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 a gdzieś mi się obiło że dają ludzie susz może nie z siana ale z pokrzywy i czegoś tam jeszcze;] choć i na gniazdo było by miękkie;] a to na pewno się kroi wielka miłość wiosna kolego wiosna ;] Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 hehe ale gafę strzeliłem wstyd sie przyznać drugi raz musiałem napisaćZ pokrzywami to wiem bo jak bylem mały to sie pokrzywy siekało i kurom i świniom dawałoNo a biegusy niech sobie harcują ale też niech jajka noszą tak jak silka jest gwałt to jest i jajko fakt co drugi dzień ale jest poza tym ona co dzień siedzi ale co drugi dzień jest jajko a czemu tak siedzi to nie wiem może sobie gniazda pilnuje bo ma na zamiarze zasiąść na dobre bo z tego co wiem to sama sobie w zeszłym roku jajek nanosiła no i wysiedziała:) Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 [podobno jak są kury z naturalnych lęgów to częściej kwoczą niż te z inkubatora] a to aż taka cwana by była? być może że pilnuje;] dla siebie;] a to że jajka są co drugi dzień to nic kura dziennie znosi coś 45%jajka;] ale to za wcześnie chyba na kwoczenie Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 nie kwokać nie kwocze ale za to co dzienne pilnuje gniazda, obleciałem dzisiejsze ogłoszenia i wypatrzyłem fajne biegusy:)http://tablica.pl/oferta/sprzedam-biegusy-indyjskie-ID43Qjb.html#e1af190f00 Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 jak dla mnie to takie sobie? jeszcze nie wypierzone? ale z tej pary na dolnym zdjęciu to zapowiadają się nie najgorzej Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Mi głownie chodzi o barwę bo ciekaw jestem czy moje sie jakoś wymieszają w barwie czy będą w barwie jak rodzice Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 to masz przykład na dolnym zdjęciu ten osobnik łaciaty trochę sarniego a trochę białego to mix dzikiego z jakimś białym czy temu podobnym kolorem ja mam takiego kaczora tego z immunitetem też taki mieszaniec;] a to jakie wyjdą to ciężko powiedzieć ja po rodzicach mam takie same młode nie jestem z tego zadowolony bo mam klony;[ Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Dlatego ja żeby było kolorowo to kupiłem wszystkie biegusy w innej barwie(trochę szczęścia miałem że na takie trafiłem:))bynajmniej mam nadzieję że kilka egzemplarzy:) będzie się fajnie reprezentować no a klony no to trudno DO GARA:) nie wiele do obgryzienia no ale rosół jakiś wyjdzie:) Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 jak dla mnie biegusów szkoda do gara są za ładne lepiej opchnąć komuś do dalszego chowu;] ja teraz żałuje bo były niebieskie i białe na targu ale szkoda kasy mi było a miał bym takie ładne kolory;[ Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Jak by lęgi się udały to chętnie bym sprzedał(bo do ceny zawsze można sie dogadać) jak bym miał chętnych no ale jeżeli by zostały:(no to cóż do gara i już no bo np. na co mi trzymać 20 biegusów:) a barwa niebieska musi fajnie wyglądać bo białe już widziałem Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 akurat samiec był niebieski i wyglądał super a samica biała i drugą miał czarną taką jak moja;] aze sprzedażą biegusów to dobry pomysł ich nie ma za wiele jeszcze bynajmniej w mojej okolicy;[ Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 U mnie też chociaż u mnie to w ogóle drobiu nie ma mało kto ma zwykle kury na jajka więc co mówić o wynalazkach:)ale już o tym pisałem:)Jakby dobrze jaj naniosły i maleństwa by się wychowały i dobrze sprzedały no to parę groszy by wpadło bo np.koszta pszenicy by się zwróciły na rok to było by dobrze:) bo pszenica by była i kasa też więc chyba to dobra kalkulacja:) Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 to wiadomo ;] kasa zawsze by się przydała pożyjemy zobaczymy?a to już nie długo się okaże ;] Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 No nie da sie ukryć a ty kiedy nasadzasz? i jak kupujesz inkubator? Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 tak około lutego jak już pisałem[jak oczywiście będą jajka? bo teraz są a potem to nie wiem? a inkubator to ten co kiedyś linka wrzucałem, taki piętrowy sobie kupię;] tylko martwi mnie to że będę musiał ręcznie przekręcać jaja kacze i gęsie bo półatomatu nie znalazłem który ma tacki na takie jajka tylko kurze się mieszczą ;[ http://allegro.pl/inkubator-wylegarka-klujnik-na-120-jaj-lcd-higro-i3802124927.html Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 Zazwyczaj tak jest że tylko kurze są obracane:( sporo mieści jajek bo 120 tak więc będą musiały się kurczaki sprężać:)ja osobiście tak pojemnego nie potrzebuje bo nawet tyle jaj nie będę miał tak więc chyba się skusze na taki co ma Ania poza tym z kasą też nie mogę szaleć bo na początku kwietnia to dopiero będę miał wydatki o ile doktor dobrze wyliczył:)nie wspomnę o mojej produkcji roślinnej:)która też parę ładnych groszy pociągnie:( bo nie licząc nasion itd. to muszę kupić dwie nowe folie a to koszt ponad 1000zl:(tak więc mam budżet ograniczony Quote
Robert ;-) Posted January 4, 2014 Author Report Posted January 4, 2014 ja wiem i rozumiem ale ja 120 jajek nie nastawię;po co mają się ściskać w maluchu skoro mogą podróżować mercem;].] a tak poważnie to tam jaj kaczek i gęsi nie wchodzi za wiele a na nich zależy mi najbardziej zależy a z tym obracaniem to szkoda że na kury się producenci nastawiają;[ a co do tych twoich wydatków to dopiero ci się zaczną o ten kwiecień mi chodzi;] a tak wiadomo kasa się liczy a wydatki każdy ma;[ a ja na inkubator mam kasę już obcykaną;] opchnę trochę złomu z podwórka i będzie jak znalazł i tak nie obciąży mego portfela;] Quote
Tofik Posted January 4, 2014 Report Posted January 4, 2014 hehe no to plan masz nie zły tyle że kolo tony trzeba ci tego złomu:)no niby kaczych 90 a to na prawdę sporo(nie złe stadko)ale nawet 50 to tej już jest sporo.A takie żeby były obracane do kaczek itd to myślę że są tyle że takie dużo więcej kosztują:(bo pewnie tacki są wymienne.A co do kwietnia to wolę nie myśleć i na razie tak robię Quote
Recommended Posts