Robert ;-) Posted January 6, 2014 Author Report Posted January 6, 2014 Sławek to te twoje kury to jak japonki z jajkami się chowają a potem przychodzą z małymi;[ ale jedna z nich była zaleta że dobre matki z nich były;] ja też planuje dwa zaciery;] kaczek w inkubatorze lubię rosół;] Quote
Tofik Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 Aniu jak już pisałem to u nas się kur nie nasadza bo kupuje sie kurczęta a ta jedna to taka sama sobie chodzi za ogrodzenie wyjdzie a potem wraca bynajmniej się jej nie łapie bo do psów nie podchodzi a parę kurczaków i tak co roku wysiaduje:)ale twój patent wygląda całkiem nieźle:)Ta kura to jak Marcin stwierdził to czubatka dworka czy jakoś tak:) A co do tych "zacierów" no to myślę jeden z kaczkami no chyba że będzie na prawdę sporo jajek no to wtedy może skusze sie na 2 z tym że też zależy jaki będzie efekt tego klucia:)Rosołek z kaczuszki mniam mniam:) Quote
ania1983 Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 oj, ja też lubię rosołek z kaczki dlatego mam nadzieję na te jaja kacze w sumie to może na wsi ktoś by sprzedał jaja kacze? u nas na wsi sporo ludzi hoduje piżmowe, ale większość to straszne chytrusy jest jedna babka co kaczek ma ponad 100 sztuk a w domu nikt miesa z kaczki nie zje, zabija kaczory, mięso ląduje do zamrażalki i tak czasem i 2 lata leży bo oni kaczki nie zjedzą, wolą schabowe czy kurczaki w sklepie kupic. ale jajek a tym bardziej kaczek za nic w świecie nie sprzeda. Quote
Robert ;-) Posted January 6, 2014 Author Report Posted January 6, 2014 Taka mentalność ludzi ze wsi wiadomo nie wszyscy ale takie zakały też się zdarzają;[ ale ja wolę swojskie jedzenie no jesli już tomam słabość do kebaba ale mam nadzieję że się wyleczę z tego ;] ale pewnie znajdzie się ktoś kto sprzeda? Quote
ania1983 Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 myślę że coś sie znajdzie, jest taka jedna babka na końcu wsi, ona w sumie to kaczki hoduje dla siebie i na handel, też ma sporo bo i po 200 kaczek, wiec ona za kasę sprzeda podejrzewam, tylko z jajami to jak mówicie że wam sie juz kaczki niosą to tzreba by było niedługo iść załatwiać Quote
Robert ;-) Posted January 6, 2014 Author Report Posted January 6, 2014 No raczej im prędzej sobie zarezerwujesz tym masz większe szanse że ci babka opchnie kilka jajek ;] Quote
Tofik Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 Tacy niestety też się ludzie zdarzają a ja osobiście nie lubię mięsa z zamrażalnika i jeżeli chodzi o kaczki czy koguty to staram się zjadać na bieżąco a jak więcej ubije to góra 3 dni w zamrażalniku leży poza tym kaczkę czy koguta to na raz opylę bo kaczora to już nie bardzo bynajmniej myślę że łatwiej Ci będzie jajka nabyć a niżeli żywe osobnikiA teraz ja spadam bo rano do doktora bo jutro wreszcie się dowiem co to ono jest ON czy ONA:)DobranocPozdrawiam Quote
ania1983 Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 ja też zmykam do łóżka.Tofik, no to trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę dobranoc Quote
Robert ;-) Posted January 6, 2014 Author Report Posted January 6, 2014 No to powodzenia kolego jutro napisz co ci się urodzi;] pozdrawiam i dobranoc;] Quote
DuzyGrzegorz Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 Ładna parka kogucik ma fajowy ogon:)a kurce trochę grzebień zwichrowało co do ceny no to każdy ceni swój towarJa jeszcze wrócę do inkubatora bo może lepszy by był z ręcznym ustawieniem temp.?bo znalazłem taki sam z tym że bez higrometru ale ma skale temp od 35-43 stopni? Wg mnie temperaturę należy ustawić wg termometru, np. lekarskiego, a nie kierować się wskazaniami elektronicznego bo jego precyzja jest zazwyczaj zbyt mała dla potrzeb inkubatora. Najlepiej mieć zwykły termometr do inkubatora i lekarski. Lekarski powinien wskazywać 37,8 stopnia Celsjusza + 1/3 różnicy wskazań termometru inkubatora. Zamiast termometrem inkubatora można się posłużyć wyświetlaczem sterownika. Analogowe są precyzyjniejsze od cyfrowych, ale a czasem przekłamuje. Jeżeli sterownik pracuje na DHT22, którego cena jest mało zachęcająca, to uzyskasz dokładność 0,2 stopnia Celsjusza i 1% wilgotności względnej oczywiście. Można zastosować więcej czujników dla zniwelowania błędu, ale ta cena ... Tańsze mają znacznie większy błąd, rzędu 0,5 - 1,0 stopień, co je eliminuje jako przydatne do inkubacji. Nawet tani sterownik, jeżeli ma możliwość regulacji temperatury można dość dokładnie w ten sposób skalibrować.Jest jeszcze jedna metoda o której pisałem już kiedyś. Wyjmij jajko spod kwoki i dotknij nim miękkiej części ucha. Zrób to kilka razy i zapamiętaj temperaturę. Jak dotkniesz ucha jajkiem z inkubatora na pewno poznasz czy temperatura w inkubatorze jest prawidłowa.Jeżeli kurki niosą poza gniazdem to przyczyną jest brak grzęd od 4 tygodnia życia. Dlaczego tak jest nie wiem, ale mama zawsze tak robiła aby niosły się w gniazdach. Mogą też być gniazda w złym miejscu, gdzie przez okno lub drzwi dostaje się słońce. Ponadto gniazda powinny być zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie grzęd. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted January 6, 2014 Author Report Posted January 6, 2014 Z tą przyczyną niesienia po kątach to zgodzę się bo moje kury pierwsze kupiłem stare nioski z fermy;[ a zielone długo trzymałem osobno żeby je starsze i kaczki nie dziobały i tu pewnie jest przyczyna? ale cóż teraz ich od tego nie oduczę gniazda mam po kątach po zawieszane i mam 2 klatki 5 gniazd w jednym,trzy kury niosą się w prasie kostce już od jesieni;] . Ciekawe gdzie można kupić lekarski termometr?w aptece będą mieli? ,dziś szukałem higrometru i nic ciekawego nie znalazłem albo drogie? albo za tanie? a poza tym ich dokładność też nie powalała ciężka sprawa z tym co wybrać;[ do wyposażenia inkubatora;[ a co sądzisz Grzegorzu o wykorzystaniu starej lodówki jako pudło? i takie konstrukcje znalazłem w sieci;] Quote
DuzyGrzegorz Posted January 6, 2014 Report Posted January 6, 2014 Stara lodówka niczym się nie różni od plastyku, ale ma dobrą izolację więc w sumie dożo lepsze. Trzeba by się zastanowić z systemem obiegu powietrza, ale to do rozwiązania a w razie czego gotowe rozwiązania są w sieci.Lekarskie zawsze były w aptekach. Ja używam dwu podobnych do tego - http://www.hodowlany.pl/i1153_Analogowy_termometr_do_urzadzen_legowych.htmlChyba wystarczające są te tarczowe (włosowe) plus waga do sprawdzenia. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted January 6, 2014 Author Report Posted January 6, 2014 Aha czyli można taki termometr nabyć bez problemu;] a co z higrometrem chyba że to ma być ten o którym pisałeś taki włosowy? z co do lodówki to mam starą i budowa pudła by mi odpadła wiem że to taki materiał ale utrzymanie go w czystości nie było by problemem;] a i tacki można by zrobić wachliwe żeby nie przekręcać każdego jajka osobno;] widziałem takie tacki do klucia strusi trzeba by było tylko zrobić o rozmiar mniejsze tacki i było by super;] pozdrawiam Quote
ania1983 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 witam teraz tylko na chwilkę, Marcinie wielki buziak dla Ciebie co by nie dziękować za nasionka, matko ile ich jest! bardzo duzo mi tego wysłałeś listonosz właśnie mnie odwiedził ;Draz jeszcze buziak a tak przy okazji jak juz jestem, dzisiaj na łapkę nie złapało się nic, jedzonko królików które jest na klatce nie ruszone, więc to tylko mysza mi stajenkę nawiedziłą ale pułapkę będziemy co wieczór zostawiać Quote
wiejskieżycie Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Bardzo proszę. Obfitych zbiorów z tych nasion życzę. Quote
wiejskieżycie Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Napiszę pod sobą, a co. Aniu szkoda, że wcześniej nie znalazłem tego co dzisiaj, mianowicie pestek dyni, którą sadziłem do zeszłego roku, bo bym i te do przesyłki dorzucił. Dzisiaj jedna z moich dużych kurek z opierzonymi łapkami mnie zadziwiła. Wyobraźcie sobie, że siedziała sobie na grzędzie, jakiś metr +/- nad ziemią i nagle zniosła jajko na słomę leżącą poniżej. Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 To ci z niej akrobatka;] ja dziś też sporo nazbierałem jajek;] Quote
ania1983 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Robercie, witaj Marcienie i tak mnie tak szczodrze obdarowałeś nasionkami że nic nie muszę dokupować z nich juz w tym roku co do kurki, ja czasami też znajduje jajko pod grzędą, czasami kurka nie wytrzymuje aż ja przyjde bo u mnie kurki w kurniku tylko śpią, a gniazda są w przedsionku ale nigdy nie przyłapałam żadnej na "gorącym uczynku" co do ilości jaj to u mnie ostatnio 4-5 dziennie, wiec znowu jest ten czas, ze nie wyrabiamy z ilością jajek i 2 psiaki dostają znowu 2 razy w tygodniu jajka,a raz w tygodniu dostaje też kot Quote
wiejskieżycie Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Zima chyba w końcu nadejdzie, to i kurki przestaną się nieść, dlatego Ja żadnych jajek nie sprzedaję, a jedynie numeruję wytłaczanki. Odpowiednio przechowywane na pewien czas starczą. Ta kurka mnie na łopatki rozłożyła swoim wyczynem. Śmiesznie wyglądała przed i po, tak jak by nic się nie stało, a gniazdo było 2 metry obok, wystarczyło z grzędy zeskoczyć. Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Witam a może Marcinie chciała go rozbić ale się jej nie udało:)ale może jej dobrze było na grzędzie i nie chciało sie jej schodzić Ja co do jajek to jedno od silki:)a tak to dalej cisza A co do On czy Ona no to cwany bobas wypiął się d.pą i guzik było widać:)tak że dalej nie znam szczegółu:( Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Czyli będzie niespodzianka. Ciuszków chyba też przed narodzinami nie należy kupować, a pokój najwyżej przemalujesz, jeśli już jakiś kolor na ścianach położyłeś. Quote
ania1983 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 haha, Tofik, no to jeszcze trochę Was potrzyma w niepewności ;D co do jajek, to u nas też pomału sie zbierają, ale wiem ze nawet jak przyjdzie zima, to młode kurki będą sie niosły, więc jajka od 3 kurek będą na pewno przynajmniej rok, no chyba ze im się zachce kwoczenia, ale raczej nie bo za młode sa Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Marcinie ja nie jestem jakimś fanatykiem:) nic nie kupowałem i na razie nie mam na zamiarze dopiero jak będzie wiadome co jest to będą zakupy:)hehe a pokój malowałem w lecie na zielono i nie mam na zamiarze poprawiać:)choć wtedy nawet nie było wiadome że coś będzie:) Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 Witam;] Sławek lepsza niewiedza, niż miało by się okazać że blizniaki;] a jak przechowujesz jajka Marcinie? ja w lodówce;] Aniu to twoje pieski mają dobrze ;] a sierść im się błyszczy ?;] Quote
wiejskieżycie Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Raczej staram się w chłodnym miejscu, tępą stroną ku górze ułożone w wytłaczankach. Quote
Recommended Posts