ania1983 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 oj, błyszczy im się ale to chyba nie tylko od jajek bo jeden psiak nie jada jajek a tez mu sie błyszczy więc to raczej karma, czesanie i odpowiedni szampon Robercie, a co jest złego w bliźniakach? fajnie tak, dwoje za jednym zamachem a jajka też przechowuję w lodówce Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 hehe to że jedna sztuka no to było wiadome już wcześniej:)i teraz też doktorek potwierdził tyle że niby warzy niecałe 1323g:) ale do tematu my jajka trzymamy w lodówce na samej górze bo zamrażalnik na dole Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 Marcin a czemu tępą strona do góry ma to jakieś znaczenie?Aniu bo jedno ciężko pilnować a co dopiero dwoje ja bym nie chciał;] Quote
wiejskieżycie Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Gdzieś kiedyś o tym czytałem. Na pewno jeśli przechowuje się jaja z przeznaczeniem ich do wylęgu, to powinny być przechowywane tępą stroną do góry, bo w górnej części prawidłowo wykształconego jaja znajduje się komora powietrzna. Im jest ona większa tym jajo jest świeższe, a zatem jeśli jajko jest przechowywane tępym końcem do góry spowalnia to proces jego starzenia się. Quote
ania1983 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Tofik, ja mam też zamrażalkę na dole, a jaja trzymam jak mam w nadmiarze na dole na górze tylko te na drzwiach.Robercie, ale chyba lepiej dwoje na raz pilnować w tym samym wieku, niż za rok czy dwa pilnować niemowlaka i kilku latka na raz wiem, gdybac sobie mozna, a nikt nie ma wpływu na to Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 A to ciekawe z tymi jajkami nie miałem pojęcia ale ta wiedza się przyda;]Aniu ja dzieci to bym chciał ale żeby były od razu po studiach i miały własną pracę ;] Quote
ania1983 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 haha, Robercie, to Ty nie dzieci a znajomych byś chciał z tymi jajkami to i ja tak robię, kiedyś koleżanka mi powiedziała ze dłuzej świeżość zachowują. poza tym to nawet jest wygodniejsze bo jak masz jajka w wytłaczankach to łatwiej je wyjąć jak są szeroką stroną do góry Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 Ja jajka to uważam za świeże jak mają nie więcej niż tydzień;] zresztą dłużej i tak nie poleżą;[ zostaną zjedzone Quote
ania1983 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 e tam, u mnie jajka nieraz i miesiąc leżą, nie sądzę aby im coś było bo nigdy się nie potruliśmy poza tym myślisz że w sklepach to jajka ile leżą? i ludzie je kupują wiem bo pracowałam w sklepie i przy wykładaniu jaj też...http://www.yaacool-eko.pl/index.php?article=3086 tu fajnie opisują ile jajko moze leżeć coby było jeszcze świeże ;P Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 Wiem że poleżą długo ale u mnie i tak by nie doleżały;[ a u nas kiedyś ludzie jajka przechowywali w kamiennych garnkach a warstwy jaj przesypywali solą tak by jajka nie dotykały garnka bo te się psuły szybciej Quote
DuzyGrzegorz Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Że w kamiennych garnkach to się zgadza, ale nie przesypywano solą tylko popiołem. Sól do tego się nie nadaje i była zbyt droga.U mnie są już 3 niebieskie jajka. Jeszcze nikt z domowników nie odważył się żadnego zjeść. Chyba poleżą bo apetycznie nie wyglądają.Mój sterownik jest w trakcie testów, ale wyniki są takie sobie. Niby lepsze od tych fabrycznych, ale nadal poniżej założonych. Chciałbym osiągnąć dokładność zbliżoną do mechanicznych (waflowych).Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/cyfrowy-regulator-temperatury-termostat-sonda-ad53-i3849991768.htmlZaletą jest kalibracja temperatury i przyzwoity czujnik z nieco "wyższej półki". Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 U mnie też nie leżą dłużej jak tydzień choć w obecnej sytuacji nie ma co przechowywaćA dziś zaobserwowałem jak kogucik bialoczuba uderzył w amory do kurki no ale nic mu to nie dało bo do gwałtu i tak nie doszło bo na takie harce już mu nie pozwoliła:) Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 Aniu to nawet miesiąc nie poleżą tylko do 28 dni a nas jajek gotowanych nie trzymamy jak 3 dni;] Grzegorzu ten jest lepszy jak te co ostatnio pokazywałeś i to chyba sporo;] a co do garnka to babcia tak robiła za młodych lat i używała soli a w dawnej Polsce sól była droga;[ o popiele nie słyszałem?Sławek u mnie dziś też kaczki szalały ''drą'' się że szkoda gadać;[kwoka siedzi grzecznie jedna kaczka obrała sobie jedno z krzych gniazd i tam jajka znosi coś mi się wydaje że to bieguska bo jajka podobne jak w zeszłym roku znosiła wiosna normalnie wiosna;] Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Co do regulatora to się nie odniosę bo się na tym w ogóle nie znam:(A co do moich kaczek to cisza z jajkami biegusy fakt drą sie i deptają ale jaj nie widać no a francuskie to nawet sie nie deptają jedzą i wydalają i takie ich cale zajęcie na dzień:)jedynie koguty trochę szaleją a zwłaszcza mongoły ale jak na razie nic poważniejszego sie nie dzieje po części to i dobrze bo lepiej jak wszystko zacznie później nosić bo będzie co do inkubatora włożyć Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 Tak i ja bym chciał;] żeby poczekały do wiosny[tej prawdziwej] z amorami ale cóż? chodząc dziś po podwórku utwierdziłem się w decyzji nie mnożenia kur mam te młode zielone i jajek mi dostarczą przez lato;] tych najstarszych w ciągu roku się pozbędę;[została kwestia kohinów z tymi zrobię jak pisał Grzegorz [najpierw leczenie a potem zbiór jajek i do inkubatora bądż pod moją super kwokę? Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Sam Robercie wiesz jaką masz sytuacje tak więc to jest logiczne wyjście jajka od zielonych będziesz miał no a młode kochiny da radę zaszczepić tak więc dl ozdoby podwórka coś będzie biegać:)no bo kaczki no to inna bajka:) Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 kaczki też są ozdobą ale do czasu? jak im się zagrodzi to tylko moje oko będą cieszyć;] Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Fakt ale chociaż będziesz miał porządek na podwórku:)poza tym im więcej gapiów tym większe prawdopodobieństwo że jakaś sztuka może sie ulotnić Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 Taka prawda co za ładne może zginąć a mam takich sąsiadów;[ Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 taka prawda:( bo u mnie podobnie z tym że tylko jeden sąsiad wie co mam no a reszta to że kury i kaczki i lepiej niech tak zostanie bo moje podwórko nie jest ogrodzone tak więc nawet zły pies nie jest przeszkodą Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 na psa są sposoby;[ ana złodzieja płotu ani zamka nie ma;[ jedna kaczka mi wsiąkła bez wieści pewnie rosołu się zachciało a z 12 kogutów zielonych zostało 8;[ na pewno wszystkich nie porwał jastrząb? Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Wiadome dla chcącego nic trudnego ale czego oczy nie widza tego sercu nie żal:) a co do twoich strat no to nie wydaje mi się żeby jastrząb ci je porwał bo jeszcze małego kogutka no to jeszcze ale dorosłego koguta no to już nie bardzo ja na szczęście takich drapieżników sie nie muszę obawiać jedynie gołębie ale tylko młodziaki bo stare są chyba bardziej czujniejsze:) Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 Ja wiem ale jak na więcej z nich nie zginie jeszcze siedzą w kozie a jutro je wypuszczę;] potrzymam ze dwa tyg.i do gara,ja te z tak myślę ojcu jakoś gołębie nie giną ostatnio a ci sąsiedzi to kiedyś jak było dużo kur to niby ich przelatywały na naszą stronę, a puzniej jak u nas nie było już kur to przestały nagle przelatywać ;[ ale dosyć o tym bo się uruchamiać zaczynam;[ Quote
Tofik Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Hehe drażniący temat się nam rozwinął a tak się spytam bo już nie pamiętam ale tak już czasem bywa z pamięcią ile mają twoje biegusy? Quote
Robert ;-) Posted January 7, 2014 Author Report Posted January 7, 2014 Tą parę co pierwsza kupiłem w 2012 w lato to one już miały postać dorosłą ale to były młode ptaki tak mi się wydaje bo jeszcze zmieniały kolor? a jajka dopiero wiosna 2013 zaczęły znosić, a ich klony są z lata 2013 roku Quote
Recommended Posts