Jump to content

Recommended Posts

Posted

oj, błyszczy im się :) ale to chyba nie tylko od jajek :) bo jeden psiak nie jada jajek a tez mu sie błyszczy więc to raczej karma, czesanie i odpowiedni szampon :)

Robercie, a co jest złego w bliźniakach? fajnie tak, dwoje za jednym zamachem :)

a jajka też przechowuję w lodówce :)

Posted

hehe to że jedna sztuka no to było wiadome już wcześniej:)i teraz też doktorek potwierdził tyle że niby warzy niecałe 1323g:)

ale do tematu my jajka trzymamy w lodówce na samej górze bo zamrażalnik na dole

Posted
Gdzieś kiedyś o tym czytałem. Na pewno jeśli przechowuje się jaja z przeznaczeniem ich do wylęgu, to powinny być przechowywane tępą stroną do góry, bo w górnej części prawidłowo wykształconego jaja znajduje się komora powietrzna. Im jest ona większa tym jajo jest świeższe, a zatem jeśli jajko jest przechowywane tępym końcem do góry spowalnia to proces jego starzenia się.
Posted

Tofik, ja mam też zamrażalkę na dole, a jaja trzymam jak mam w nadmiarze na dole :P na górze tylko te na drzwiach.

Robercie, ale chyba lepiej dwoje na raz pilnować w tym samym wieku, niż za rok czy dwa pilnować niemowlaka i kilku latka na raz :D wiem, gdybac sobie mozna, a nikt nie ma wpływu na to :P

Posted

haha, Robercie, to Ty nie dzieci a znajomych byś chciał :D

z tymi jajkami to i ja tak robię, kiedyś koleżanka mi powiedziała ze dłuzej świeżość zachowują. poza tym to nawet jest wygodniejsze :P bo jak masz jajka w wytłaczankach to łatwiej je wyjąć jak są szeroką stroną do góry :P

Posted
Wiem że poleżą długo ale u mnie i tak by nie doleżały;[ a u nas kiedyś ludzie jajka przechowywali w kamiennych garnkach a warstwy jaj przesypywali solą tak by jajka nie dotykały garnka bo te się psuły szybciej
Posted

Że w kamiennych garnkach to się zgadza, ale nie przesypywano solą tylko popiołem. Sól do tego się nie nadaje i była zbyt droga.

U mnie są już 3 niebieskie jajka. Jeszcze nikt z domowników nie odważył się żadnego zjeść. Chyba poleżą bo apetycznie nie wyglądają.

Mój sterownik jest w trakcie testów, ale wyniki są takie sobie. Niby lepsze od tych fabrycznych, ale nadal poniżej założonych. Chciałbym osiągnąć dokładność zbliżoną do mechanicznych (waflowych).

Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/cyfrowy-regulator-temperatury-termostat-sonda-ad53-i3849991768.html

Zaletą jest kalibracja temperatury i przyzwoity czujnik z nieco "wyższej półki". Pozdrawiam!

Posted

U mnie też nie leżą dłużej jak tydzień choć w obecnej sytuacji nie ma co przechowywać:)

A dziś zaobserwowałem jak kogucik bialoczuba uderzył w amory do kurki no ale nic mu to nie dało bo do gwałtu i tak nie doszło bo na takie harce już mu nie pozwoliła:)

Posted

Aniu to nawet miesiąc nie poleżą tylko do 28 dni a nas jajek gotowanych nie trzymamy jak 3 dni;]

Grzegorzu ten jest lepszy jak te co ostatnio pokazywałeś i to chyba sporo;] a co do garnka to babcia tak robiła za młodych lat i używała soli a w dawnej Polsce sól była droga;[ o popiele nie słyszałem?

Sławek u mnie dziś też kaczki szalały ''drą'' się że szkoda gadać;[kwoka siedzi grzecznie jedna kaczka obrała sobie jedno z krzych gniazd i tam jajka znosi coś mi się wydaje że to bieguska bo jajka podobne jak w zeszłym roku znosiła wiosna normalnie wiosna;]

Posted

Co do regulatora to się nie odniosę bo się na tym w ogóle nie znam:(

A co do moich kaczek to cisza z jajkami biegusy fakt drą sie i deptają ale jaj nie widać no a francuskie to nawet sie nie deptają jedzą i wydalają i takie ich cale zajęcie na dzień:)jedynie koguty trochę szaleją a zwłaszcza mongoły ale jak na razie nic poważniejszego sie nie dzieje po części to i dobrze bo lepiej jak wszystko zacznie później nosić bo będzie co do inkubatora włożyć:)

Posted
Tak i ja bym chciał;] żeby poczekały do wiosny[tej prawdziwej] z amorami ale cóż? chodząc dziś po podwórku utwierdziłem się w decyzji nie mnożenia kur mam te młode zielone i jajek mi dostarczą przez lato;] tych najstarszych w ciągu roku się pozbędę;[została kwestia kohinów z tymi zrobię jak pisał Grzegorz [najpierw leczenie a potem zbiór jajek i do inkubatora bądż pod moją super kwokę?
Posted
Sam Robercie wiesz jaką masz sytuacje tak więc to jest logiczne wyjście jajka od zielonych będziesz miał no a młode kochiny da radę zaszczepić tak więc dl ozdoby podwórka coś będzie biegać:)no bo kaczki no to inna bajka:)
Posted
taka prawda:( bo u mnie podobnie z tym że tylko jeden sąsiad wie co mam no a reszta to że kury i kaczki i lepiej niech tak zostanie bo moje podwórko nie jest ogrodzone tak więc nawet zły pies nie jest przeszkodą:(
Posted
na psa są sposoby;[ ana złodzieja płotu ani zamka nie ma;[ jedna kaczka mi wsiąkła bez wieści pewnie rosołu się zachciało a z 12 kogutów zielonych zostało 8;[ na pewno wszystkich nie porwał jastrząb?
Posted
Wiadome dla chcącego nic trudnego ale czego oczy nie widza tego sercu nie żal:) a co do twoich strat no to nie wydaje mi się żeby jastrząb ci je porwał bo jeszcze małego kogutka no to jeszcze ale dorosłego koguta no to już nie bardzo ja na szczęście takich drapieżników sie nie muszę obawiać jedynie gołębie ale tylko młodziaki bo stare są chyba bardziej czujniejsze:)
Posted
Ja wiem ale jak na więcej z nich nie zginie jeszcze siedzą w kozie a jutro je wypuszczę;] potrzymam ze dwa tyg.i do gara,ja te z tak myślę ojcu jakoś gołębie nie giną ostatnio a ci sąsiedzi to kiedyś jak było dużo kur to niby ich przelatywały na naszą stronę, a puzniej jak u nas nie było już kur to przestały nagle przelatywać ;[ ale dosyć o tym bo się uruchamiać zaczynam;[
Posted
Tą parę co pierwsza kupiłem w 2012 w lato to one już miały postać dorosłą ale to były młode ptaki tak mi się wydaje bo jeszcze zmieniały kolor? a jajka dopiero wiosna 2013 zaczęły znosić, a ich klony są z lata 2013 roku