Jump to content

Recommended Posts

Posted
mogą nie długo i jaja zacząć znosić;] ja myślę że będą w takim wieku jak moje [liczę miesiącami] kupiłeś je w zeszłe lato to tą wiosną powinny zacząć się mnożyć? trzeba by poczytać po ilu miesiącach kaczki osiągają dojrzałość płciową?
Posted

A to właśnie tego nie wiem i stąd moje pytanie a kupiłem je w pierwszą niedziele lipca:)

A kiedy kaczka osiąga dojrzałość to nie wiem hehe trzeba by poczyta bo wcześniej nie przywiązywałem do tego wagi:)

Posted
Wiesz jak ktoś hoduje taki rodzaj zwierząt jak my to powinno się prowadzić jakiś zeszyt z datami urodzin,zakupu itp ja niby kury znaczę obrączkami a kaczki poznaje wszystkie[bo nie mam ich aż tak dużo] ale jak się to zmieni to jak je poznać i wiedzieć ile mają tygodni? a pamięci za bardzo nie mam ;[
Posted
Stare kaczki sobie znaczę bo czasami mi się zdążyło że starą sobie na pniaku pykłem poza tym starą kaczkę od młodej da rade odróżnić tylko trzeba sie jej dobrze przyjrzeć:)ale obrączkowanie może być dobrym pomysłem tyle że trzeba by nabyć takie obrączki:)
Posted
Ja kupuje plastykowe opaski zatrzaskowe u mnie w robocie mówimy na to ''trytki'', to zakładam kurom są w kolorze białym i czarnym,popatrzyłem kilka stron o kaczkach i dojrzałość osiągają po roku tak jest u wielu gatunków,a ja chyba zrobiłem błąd pozbywając się kaczorów z zeszłego roku;[ choć one po pół roku miały młode;] liczę że te co mam będą tak samo płodne?
Posted

Kury jak kury ale kaczkom by sie przydały:)

co do kaczorów to jak już kiedyś pisałem zawsze zostawiam jednego dwu letniego bo jak to moja ciotka mówiła "najlepszy kaczor jest dwu letni":) ale i roczniaki dadzą radę tak mi sie wydaje:) bo czasami były zabijane kaczki jak leci i nie raz było że młodziak został a małe kaki i tak były:)

Dobranoc bo śpioch mnie łapie:)

Pozdrawiam

Posted

Witam obrączka to dobra sprawa bo gołym okiem widać która sztuka ma być oszczędzona czy też która sztuka była np dobra do wysiadywania:)

u mnie dziś było ciekawe zjawisko bo w jednym gnieździe siedziało dwie kury i dwa koguty a finał był taki że nikt jajka nie zniósł:(

Pozdrawiam

Posted

hoho Tofik, 2 kury a nawet 3 w jednym gnieździe to częsty u mnie widok, ale kogut? tego nie widziałam :) szkoda tylko, ze siedziały i nic nie wysiedziały :(

wczoraj byłam na wsi u babki pytać o te jajka od kaczek francuskich, jak tylko zaczną się nieść ma mi dać znać i jak będą jajka to mam załatwione :) czyli kaczki załatwione, teraz jeszcze tylko gdzieś za indykami i gąskami się pomału rozglądać :) bo niby dopiero styczeń, ale jak rok temu pamiętam w maju chciałam coś załatwić to juz wsyztsko było pozamawiane :P wiec lepiej wcześniej i mieć pewność, że się dostanie to czego się chce :)

za kilka dni ma przyjść podobno zima, mam nadzieję, bo przydała by sie prawdziwa zima,a nie wiosna zimą :P

Posted

Witam ja widziałem jak kogut siedział kogut z kurką i ją tak jakby zapraszał do tego gniazda;] ale dwóch par kur nie widziałem;[

Aniu tak jak ci kiedyś pisałem trzeba zawczasu załatwiać takie rzeczy jak jajka bo ludzie je rozbiorą;[pozdrawiam

Posted

Robercie, nauczona doświadczeniem z ubiegłego roku, ale i Waszymi cennymi radami wykorzystam tę wiedzę jeszcze przed wiosną :) i mam nadzieję ze doczekam się swoich kaczuszek :D

ale dzisiaj wieczorem miałam ubaw, kaczki już zagoniłam do zagrody kurzej, kaczka weszła do wody, do takiej jak by miski, inaczej nie wytłumaczę :P ale płytkie to, i kaczki sie w tym myją wieczorem zawsze. tak do kaczora kwakała i zadek wystawiała :D kaczor kilka razy próbował do niej wejśc, ale za mało miejsca :P no więc kaczka wychodziła, przechodziła koło kaczora, jak ten chciał się brać do rzeczy, to ona znowu do tej wody i tak kilka razy :D widać kaczka koniecznie chciała w wodzie, a kaczor nie mógł akurat w tej :P ubaw miałam po pachy :D ale mam nadzieję, ze kaczor jutro kaczke porządnie wykorzysta w stawiku :D

Posted

Witam a dziś miałem też ciekawe wydarzenie też w gnieździe:)kura kochina siedziała w gnieździe a na kochińce kokosiła się silka a obok siedział kogut:) i tak sie zastanawiam dlaczego wszystkich ciągnie do tego jednego gniazda:)

Co do jajek Aniu no to lepiej za w czasu bo potem może być za późno choć to też zależy od okolicy ile w ogóle ludzie drobiu trzymają

Posted

heh, Tofik, no widzę że nie tylko u mnie kury mają upatrzone tylko jedno gniazdo, i chociaż miały by 3 siąść, to żadna nie pójdzie do innego :P no ale koguta w gnieździe jeszcze nie miałam :D

codo jaj, to masz rację, u nas jesli chodzi o kaczki tak większą ilość to tylko 2 babki trzyma, jedna to ta co pisałam ze mięsa z kaczek nie jedzą, ale jaj czy kaczek nie sprzeda, a druga ta u której byłam. mówiła mi ze rok temu kaczki jej sie tak niosły, że po sąsiadach jaja rozdawała a i kilka wiader wywaliła do gnoju, bo nie dała wszystkim kaczkom siedzieć bo kto by to wychował? no ale rok temu to ja nie wiedziałam :(

Posted
Aniu to ciekawe te twoje kaczki ;] naprawdę śmiesznie musiało to wyglądać;] pewnie dla tego tak robiła bo twoje kaczki mają stały dostęp do wody i dlatego kaczka zapraszała kaczorka do wody;] ja drób hoduję od 2012 roku więc krótko i nie jestem jakimś tam znawcą;[ ale wiem że jak się nie zakręcić za takimi rzeczami to póżniej już nie ma ;[ a kaczki na pewno ci się wyklują;]
Posted

heh, Robercie, nawet przez chwilę chciałam nagrać filmik, ale przypomniałam sobie że telefonem to tylko 30 sekund, a po aparat nie chciałam iść bo nie wiedziałam czy zdążę wrócić :P no i przez ogrodzenie by nie było widać więc musiała bym wejść do środka :P

Robercie, a co do drobiu, to ja podobie, pierwsze kurki kupiliśmy w maju 2012roku :D rok temu na kaczki mnie naszło, no i ta jedna gąska co się wychowała, w tym roku plany na gęsi i indyki :D ale jeszcze gdzieś musze te jaja perliczek zdobyc :P

Posted

Aniu szkoda że nie ma filmu ale i tak oczami wyobazni się uśmiałem;] wygląda na to że będziesz miała większe ZOO niż ja;]

Takie gęsi to nie za tą kasę, założę się że jak by zadzwonił to y inną powiedział? ale gęsi super tylko trochę daleko ode mnie;[

ale indyk bije gęsi na głowę;] po prostu piękny ;]

Posted

indyk piękny :) ale za daleko ode mnie :(

nie wiem co z tą ceną, mi też się wydaje podejrzana, a moze to jest cena za kilogram gąski? no bo roczna gęś była by tylko 3 razy droższa od takiej małej? ech, chyba jutro zadzwonię do gościa z ciekawości :P

Posted

no, się zobaczy... bo jak by rzeczywiście miał gąski w takiej cenie za sztukę, to męża od ręki zabieram i niech jedzie po gąski ze mną :P

ale raczej nastawiam się na to, że gość ma za kg. bo skoro ma 30 gęsi to na pewno na zarobek konkretny kupił...

Posted

widziałam, widziałam :)

Gucio śliczny :D a kochinki bardzo ładne ;)

a swoją drogą fajny masz kawałek ziemi, taki równiutki...u mnie same górki i pagórki, równego terenu mam kawałeczek koło domu, ale to dosłownie kilka metrów :P