wiejskieżycie Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Możliwe, że ktoś w takiej cenie sprzedaje gęsi, bo na przykład chce się ich pozbyć z tylko sobie wiadomych powodów, o których nie będzie każdego informował. Nie zdziwię się, jeśli w takiej cenie faktycznie chce te gęsi sprzedać. Cena 45 zł za kg. gęsi odpada. Kilogram góra 20 zł, więc ta cena nie może być za kg. Quote
ania1983 Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Marcinie, no nie wiem, ale strasznie tanio mi sie to wydaje...za roczną gąskę tylko 3 razy więcej jak za taką małą 2-tygodniową, a przecież trzeba było tę gąske przez rok wychować...ech, jutro będę dzwoniła bo mi spokoju nie da Quote
wiejskieżycie Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Gdyby miał załadowany telefon zadzwoniłbym choćby teraz z czystej ciekawości. Za kilogram w życiu. Te gąski nie są ciężkie i może ktoś po prostu uczciwie chce podejść do tematu. Może nie stać sprzedającego na ich dalsze utrzymanie, tak jak napisałem wcześniej z tylko dla Niego wiadomych powodów i chce jak najszybciej się ich pozbyć. Ludzi różne spotykają historie i czasami podejmuje się decyzję na już. Do godziny 20 w sprawach tego typu spokojnie można wykonać połączenie. Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 Aniu u mnie tak cała okolica wygląda płasko jest są takie małe zadolenia ale to jest tylko kilka metrów w różnicy poziomu na przestrzeni kilku set m. Marcin ja nie widziałem u siebie takich okazji? może faktycznie chce je opchnąć ale to i tak za tanio kaczki są po 50zł a ważą mniej ale najlepiej się zapytać i sprawa się wyjaśni ;] Quote
ania1983 Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Marcinie, ja tam po obcych nie lubię dzwonić po 18 jeśli to nic pilnego:p jak jutro zadzwonię to się dowiem tego samego co bym dowiedziała sie dzisiaj, a może gośc ma w domu małe dziecko i je obudze? a może chodzi spać z kurami? mi samej nieraz zdarza się iść spać przed 19 tak więc spokojnie do jutra trzeba wytrzymac z telefonem Robercie, no to zazdroszczę takiego równego terenu, górki są fajne, ale nie jak się ma na nich pole uprawne :/ Quote
wiejskieżycie Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Życzę w takim razie zakupu parki lub większej ilości w takiej cenie jaka została podana w ogłoszeniu. Przygody tego typu jak u Was z kurkami i kogutami w jednych i tych samych gniazdach to u mnie norma. Jeśli jeszcze niesie się ulubiona kurka danego koguta, czego nie trudno się domyślić to już w ogóle posiedzenie wspólne murowane. Quote
ania1983 Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Marcinie, gdyby cena była taka jak w ogłoszeniu to kupiła bym 2-3 gąski, ale gąsiora kupiła bym u kogoś innego coby gąski nie były spokrewnione no chyba że gęsi ma z rynku, a nie z własnych lęgów... Quote
wiejskieżycie Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Jak tak czytam Wasze wypowiedzi o kaczuchach, to zachciewa mi się mieć ze dwie staropolskie u siebie. Tak dla jaj. Quote
ania1983 Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 heh, u mnie tylko jeden kogut i jako ze on nie wyżyty seksualnie to nie patrzy która kura w gnieździe tylko która jest na ziemi i którą moze dopaść jeszcze ze 2 miesiące i łeb mu spadnie z pieńka, bo takiego harpagana co męczy wszytsko co się rusza mi nie potrzebny haha, dla jaj? staropolskie sa piękne...polecam i są bardzo rozmowne jak do nich przychodzę z mężem tak nie gadają Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 Marcin ty to jak kura z kogutem w tym dowpcipie tylko dla jaj;] a czemu nie para kaczek tylko w pięknych kolorach super wyglądają Quote
wiejskieżycie Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Jeśli się zdecyduję kaczuchy będą żyły dożywotnio, aż same odwalą kitę. Nie chcę kaczorów, bo jak już pisałem to podłe dziady, a kaczuszki są spokojne i sympatyczne, jak Ania napisała powyżej. A tak na serio, nie planuję hodowli kaczek, ale dwie panny tak dla ozdoby i dla jaj na przykład dla mojej psiny były by jak znalazł. Staropolskie niosą się bardzo wcześnie i bardzo dobrze, pod względem ilościowym. Moja serdeczna znajoma od spraw hodowlanych zamarzyła sobie jakiś czas temu kaczuszki biegusa, a że w okolicy nie mogę nigdzie zdobyć jajek, więc koledzy zwrócę się prawdopodobnie po prośbie do któregoś z Was. Tak więc uważajcie, bo nie znacie dnia ani godziny. Quote
ania1983 Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 e tam, bajki opowiadasz o tych kaczorkach, czemu to podłe dziady? sympatyczne kaczorki a co do biegusów to ja nie mam więc nie pomogę, w sumie to jakiś czas myślałam o nich ale jakoś mi przeszło zobaczymy, moze jak bym gdzieś na rynku spotkała to kupiła bym ze 2-3 kaczusie Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 Marcin jak będą pasowały ci jajka po moich klonach[tej starej parze] i napiszesz jak zapakować jajka do wysyłki[na pw] to nie ma problemu ,mi kaczory też tak bardzo nie przeszkadzają a że są upierdliwe [ganiają kaczki ile wlezie] to taka ich natura ;] Quote
Tofik Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Tu też znalazłem ciekawą sztukęhttp://allegro.pl/silki-kurki-jedwabiste-showgirl-jaja-legowe-i3853079114.html Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 Internet mi pada nawet zdjęć tych jedwabistych nie mogę oblukać;[ Quote
Tofik Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 No to rzeczywiście coś ci ledwo dycha:( a ja mam do ciebie pytanie jak odróżnić gęsi chodzi mi gęś od gąsiora oczywiście:) ten kogut to biały goloszyjec i przez to fajnie wygląda:) dlatego wrzuciłem link Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 dobre pytanie;] dlatego powstał ten wątek? gąsior jest sporo większy od gęsi i ma dłuższą szyję[gęsi kubańskie] a tak więcej różnic to za bardzo to nie wiem;[ no i gęś znosi jajka ;] żart ;] Quote
Tofik Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Wiem bo pamiętam:)ale myślałem że już doszedłeś co i jak:) no bo chcąc kupić no to trzeba by mieś jakąś orientacje bo z sprzedającymi to sam wiesz jak jest:( jeszcze inna sprawa bo można by też kupić jajka bo na pewno będą dostępne w swoim czasie i na pewno wyszło by sporo taniej Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 A to chcesz kubańczyki kupić ? z jajek na pewno taniej wyjdzie;] ja w stadzie jak by były gęsi i gąsiory to bym odróżnił oczywiście dorosłe osobniki małych raczej nie, bo nie widziałem jak razem dorastają te i te;[ weszły mi w końcu te fotki;] ta kurka na drugim zdjęciu po lewej tego białego puszka jest super;] Quote
Tofik Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Tak sobie myślałem że jakby kupić 10 jaj to coś by sie na pewno wykluło i wtedy był by szczęśliwy traf co do osobników:)no a potem coś bym sie pozbył a resztę bym sobie zostawiłCo do tych długoszyjców to śmiesznie wyglądają Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 Ja to kaczek jajka to mógł bym sobie załatwić a z gęsimi [białe do gara] to gorzej bo za bardzo w moich stronach nie ma za dużo hodowców tego typu drobiu,a kupować po 20-25 zł za małe to tak sobie wtedy się ten interes opłaca;[ a jak jest z kąt załatwić jajka to chyba najlepsze wyjście? babcia mówiła że jak brała jajka do nasadzenia to ważna rzecz żeby jajka były jak największe i ciężkie i tu najgorsza rzecz do weryfikacji gęsi musiały być w dobrej kondycji i dobrze odżywiane,mówiła że jak wzięła od babki co słabo karmiła gęsi to jej się nie pokluły;[ Quote
Tofik Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 Ja tam jajek garbonosych nie mam skąd wziąć jedynie gęsi białych od gościa u teścia jak kiedyś pisałem to raczej była by możliwość no a jajka garbonosych to myślałem zamówić przez internet zdając się na sprzedającego że jakiegoś badziewia nie wyśle:)Co do babci no to kiedyś ludzie inaczej na wszystko patrzyli co nie znaczy że ich doświadczenia nie są właściwe Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 Ja myślę że jak ktoś sprzedaje to raczej nie oszukuje taka ufność w ludzi we mnie teraz przemówiła;] a no to na odwrót mamy ja nie mam skąd białych wziąć ale się pomyśli może kupię małe kilka sztuk,w sumie wpadła mi do głowy myśl mój znajomy a raczej jego ślubna ma gęsi,bynajmniej miała zostawić na ten rok parę na jajka, może z nią bym zagadał to ta sama co ma kaczki piżmowe,a kiedyś ludzie mieli swoje zabobony jedne słuszne a drugie nie, ale większość się sprawdza do dziś;] Quote
Tofik Posted January 9, 2014 Report Posted January 9, 2014 AAAAAAAAAAle pojadłem:)No to masz jak wyjść z opresji :)tylko musisz sie dowiedzieć co i jak Ja jak już w końcu kupię inku no to wtedy (powiedzmy:)) bardziej stanowczo sie rozglądnę za jajkami bo jakbym załapał gdzieś kubańskie no to o białe było by łatwiej bo ostatnio nabłąkałem o tych białych gęsiach u teścia no to mówił że da radę się dogadać z gościem Quote
Robert ;-) Posted January 9, 2014 Author Report Posted January 9, 2014 A myślałem że poszedłeś w kimono;] ja też muszę się zmobilizować i ruszyć za ink... bo też kombinować jajka ale tylko najwyżej te gęsi białe i piżmówki ? jutro mam trochę roboty ale jak zdążę to przywiozę przyczepkę piasku do [obory] kurnika i zacznę ją w końcu zasypywać kaczki porobiły sobie gniazda a tam ziemia zamiast porządnej podłogi;[ betonu i tak nie zrobię ale będę miał na wiosnę mniej roboty najgorzej że trzeba zwalać łopatą bo załaduje sobie tur-em;] Quote
Recommended Posts