Jump to content

Recommended Posts

Posted

No ale mając higrometr zna sie wilgotność i wtedy należy sie dostosować do wytycznych wilgotności jaka powinna być przy inkubacji

oczywiście zakładam że higrometr dobrze wskazuje wilgotność:)

Posted

Robercie, no to gratuluję ilości jajek :) w końcu kurki zaczynaja sie nieść :)

a ja zamknęłam w odhowalniku dzisiaj małe kaczuszki, nawet spokojnie siedziały, nie skarżyły się, do czasu :P jak kaczki staropolskie wróciły do zagrody kurzej, teraz te małe je nawołują :)

miałam dzisiaj ciężki dzień, wiec jak tylko chwile dychnę mam dzwonić do gościa od gęsi i wstępnie umówić się na poniedziałek bo mąż ma wolne :)

Posted

Robercie, małe nie płakały cały dzień, dopiero jak wieczorem wróciły kaczuszki i małe je usłyszały, a tak sama byłam w szoku że taka u nich cisza :) nawet kilka razy sprawdzałam czy im nic nie jest :P

dzwoniłam właśnie do gościa od gęsi, wstępnie umówiłam się na poniedziałek, teraz oby tylko mężowi nic nie wypadło , kupie u niego 3 garbonose gąski i 1 białego gąsiorka tak jak radziliście :) tym sposobem kupię u jednej osoby wszytsko co mi trzeba, za niską cene no i mam pewność że gąski garbonose i biały gąsior nie są rodzeństwem :D

Posted

A propos jaj wylęgowych, to mam pozamawiane ich tyle i kurzych i gęsich i indyczych, że nie wiem czy w ogóle miałbym pod co je podkładać gdybym chciał. Od zeszłego roku wiele się zmieniło i wszystko pod znakiem zapytania stoi.

Nie wiem czy oczy mnie dzisiaj zmyliły czy jednak nie, ale dostrzegłem dzisiaj coś czego dostrzec bym nie chciał gdybym miał na to wpływ. Na 90 % widziałem jakieś 150 metrów ode mnie i mojego psa parę wilków, a za chwilę w ślad za nimi biegnące szczenie. Zdziwiłem się, bo to nie czas na młode, ale skoro w pogodzie tak się wszystko miesza, to może i ssakom leśnym z wilkami włącznie się przestawił zegar biologiczny.

A co do kur i innych tego typu, to za ścianą przetrzymuję właśnie jedną w centralnym, bo od rana jakaś taka nie swoja chodziła. Miałem w dzień trochę pracy, bo w nocy szalały takie wichury, że część płotu rano znalazłem w kawałkach i trzeba było wszystko naprawić. Ale do tematu. Kurka siedzi w cieple i się okazało, że w odstępie godziny, może dwóch zniosła dwa jajeczka bez skorupek. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło. Z kurką już chyba Ok. Miejscówkę dzieli z kotem i śpiewa, więc chyba wszystko dobrze z nią. :)

Posted

To widzę Aniu że ładny zestaw będzie 3+1 ładnie się będą prezentowały;] a kaczki skoro tak że są cicho znaczy tego potrzebowały?ciepła i suchego;]

Marcin to u ciebie takie zwierzątka można spotkać;[ u mnie dzików od metra ale jak by wilki przyszły to już by było lekkie przegięcie;[

a z tą kurą co zniosła dwa purchle to ona na moje oko taka zdrowa to ona nie jest;]

Posted

Witam a to ci przygoda:)dobrze Marcinie że to nie cala wataha a co to jajek to morze kurce brakło witamin albo sie wystraszyła i stad taki efekt bo pamiętam jak bylem mały to straszyłem kury i zdarzało się że wyrzuciła jajko w błonie

Aniu no to jak Robert napisał ładny będzie zestaw:) mam nadzieje że wrzucisz fotki swojego zakupu:)

Posted

Marcinie, a gdzie Ty zamówiłeś te jaja indyków? ja na razie dzwonię po rodzinie i znajomych podpytać czy w okolicy kto nie chowa indyków, ale puki co pustka :P

kurcze, wilki powiadasz...no to nie zazdroszczę :/

Tofik, jak kupię to na pewno pochwalę się gąskami :) teraz trzymajcie kciuki coby mojemu mężowi na poniedziałek nic nie wypadło [tfu tfu]

a teraz miłego wieczorku życze, ja uciekam do łóżka bo ledwo zyję dzisiaj.

dobranoc :)

Posted

Jak dla mnie to temu gąsiorowi źle z oczu patrzy:)ale ładny

Co do staropolskiego no to praktycznie taki sam jak ten co do teściów wyjechał:)Dlatego też myślę o staropolskich bo ładnie sie prezentują z tym że i tak skończą w garze:)

tu znalazłem też fajne ogłoszenie:)

http://tablica.pl/oferta/wysylka-sprzedam-gesi-garbonose-ID3jTGw.html#5b2a338e94

a tu zamiana:)

http://tablica.pl/oferta/kaczki-1-2-2013-zamiana-na-stare-radia-lub-militaria-ID4jijN.html#9be3c5f444

Posted

Właśnie miałem zapytać o co chodzi z tym dziobem:) bo ta jedna ma jakiś pomarańczowy a ten\ta drugi\a ciemny

co do małych to podoba mi się drugie zdjęcie jak są takie podrostki:)

A co do jajek to na razie nie znalazłem jedynie indycze no ale i tak mam czas więc trzeba być cierpliwym bo myślę że w niedalekiej przyszłości się pojawią

Posted
ciekawe czy ten z czerwonym dziobem to jakiś mutant czy inna odmiana widziałem kiedyś takie w necie ale jak się nazywały nie pamiętam;[ to i indyków ci się zachciało?;]to tylko ja zostane z gęsiami i kaczkami;[
Posted

Nie nie indyków nie chce tylko że tak przeglądam co dzień bo mi chodzi o jajka garbonosów:) no ale jak na razie sie nie spotkałem:( jedynie znalazłem indycze no ale indyki mnie nie interesują a te staropolskie oglądałeś?

http://tablica.pl/oferta/kaczki-1-2-2013...9be3c5f444

Bo kaczor jak kaczor ale kaczki mają fajne ubarwienie takie jakieś ciemne (chyba że na moim monitorze tak wyglądają:))

Posted

http://tablica.pl/oferta/kaczki-1-2-2013-zamiana-na-stare-radia-lub-militaria-ID4jijN.html#5b2a338e94 :)

Inku nie wygląda źle bo ma regulacje temp i owoskop tak wiec higrometr trzeba by kupić choć ja i tak pewnie zwykły termometr włożę dla sprawdzania temp bo te cyfrowe coś mnie coraz mniej przekonują:)na a zwykły termometr kosztuje grosze w aptece

http://allegro.pl/inkubator-wylegarka-polautomat-higrometr-owoskop-i3845007465.html

a ten oglądałeś bo podobny i higrometr jest

Posted

a taki lekarski myślę że by był dokładny to kosztuje prawie 90zł czy jakoś tak;[ ja też za bardzo nie ufam elektronicznym jest taki jak ten tylko zamiast owoskopu jest higrometr ale to do zastanowienia co lepsze? a te kaczki już widziałem w twoim linku one mają zupełnie inny kolor niż staropolskie,takie są bardziej brązowe ładne;]

widziałem tylko ten nie ma tych pojemników na zewnątrz do nalewania wody bez otwierania pokrywy;[ale mam właśnie te dwa do wyboru?

Posted

Kaczki mi sie też podobają bo fajnie wyglądają:)

a co do termometru to Aga w zeszłym roku z rtęciowy dala 3zl w aptece:) tak że chyba o innych termometrach rozmawiamy:) a co do owoskopu to jest gratis (bynajmniej tak pisze)

WBUDOWANY ELEKTRONICZNY TERMOMETR ORAZ HIGROMETR!

GRATIS OWOSKOP - TESTER JAJ

MOŻLIWOŚĆ REGULACJI TEMPERATURY.

z tym że to wszystko na wyświetlaczu(czyli elektroniczne) więc na początku może być wszystko ok ale w dalszej przyszłości to nie wiadomo:( minie gwarancja i morze chodzić jak chce:)

Posted
A tego to trzeba się spodziewać że nic wieczne nie jest i za te pieniądze to cudów nie będzie ale może nie bezie tak żle;] w sumi ewolał bym higrometr bo owoskop to rolka i latarka;] co do termometru to myślę że taki lekarski dla lekarzy do sprawdzania temp.ciała pacjentów jest bardziej dokładny i dla tego talka cena link wrzucił Grzegorz a co do termometru za 3 zł to już też bym taki pewien nie był czy dobrze działa? a jak mi kiedyś potrzebny był termometr to kupiłem 3 na zapas to każdy pokazywał po jednym stopniu różnicy czyli na 3 termometrach było 3 c różnicy a to do inkubatora za duża rozbieżność;[
Posted

Kupić higrometr termometr i byle grzałka grzała i wiatrak chodził to wyświetlacz nie potrzebny

Co do termometru no to masz racje bo tu się liczy dokładność no a u człowieka no to albo ma się gorączkę albo nie:)muszę jeszcze wylukać ten link Grzegorza:)