Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam tylko nadzieje ze te moje kaczki nie beda ich dziobac pozatym mam na zamiaze zostawic tylko 3 kaczki co siedzialy i jednego kaczora bo mala zaloga rosnie i mysle wypuscic ich z reszta tylko bede musial obserwowac czy czasem im nic nie robia a wracajac do biegusow (jesli wogole beda) to w takim skladzie oddziele ich osobno na wiosne i mysle ze stadko sie powiekszy:)
Posted
Koniecznie musisz oddzielić na czas lęgów, bo inaczej raczej na pewno ten drugi kaczor dobierze się do biegusów kaczek. Miałem kiedyś kaczora takiej rasy jak te z Twoich fotek i nie było zmiłuj z nim, taki był jurny, że próbował kopulować z gąskom. Dlatego też ta rasa nie zagrzała u mnie miejsca na dłużej. Wolałem bowiem nie sprawdzać co wyjdzie z takiej krzyżówki. Wprawdzie ludzie celowo łączą w pary kury z perlikami lub koguty z perliczkami, ale mnie takie rzeczy NIE BAWIĄ. :)
Posted
moje biegusy aktualnie tnz od wiosny przebywają na wybiegu u mojej babci tak jak pisze Marcin kaczory strasznie męczyły mi tą bieguskę więc ich przeniosłem żeby mogły się rozmnożyć one tam mają taka mini dżunglę kiedyś znalazłem kilka jajek to pod kaczki staropolskie je podłożyłem ale nic mi z tego nie wyszło bo jajka coś wybrało z pod kaczek ale jedna kura wysiedziała dwa bieguski jeden czarno biały a drugi ma kolor dziki a wracając do nieśności biegusów to nie za bardzo wiem ona niesie się po kątach i rzadko je się znajduję
Posted
Przymierzałem się do kupna kilku samic, z tego tylko względu że przeczytałem gdzieś o ich wysokiej nieśności. Miałem już nawet upatrzone trzy kaczki, ale ostatecznie sprawa nie miała finału w postaci nowych mieszkańców rancza. :)
Posted
Taki mam plan zeby je rozdzielic na wiosne zeby mi jakies hybrydy potem nie powyrastały:) a jezeli z tych moich malych kaczek kaczory beda szlec to do gara:) i po problemie zostanie jeden na tatusia i juz bynajmniej na wiosne jak beda porozdzielane to nic sie nie pokrzyzuje
Posted
ja tez zanim je kupiłem czytałem o nich w necie mają one znosić dużo jajek,powiem ci jedynie że bardzo pużno kaczka zaczęła się nieść w kwestii ilości jajek niestety ci za bardzo w tym nie pomogę one tam mają 9 arów gąszczu zarośli i krzaczorów więc ciężko znaleść wiem natomiast że kaczki staropolskie znoszą dużo jajek moje niosą się od kwietnia teraz mają przerwę.a czemu nie kupiłeś biegusów
Posted

Witam Panowie spytalem z ciekawosci bo przeciez jak sie beda rozmnazac to przeciez nie bede ich wszystkich trzymal tylko wyladuja w garze:)A glownie chodzi mi o to zeby cos ciekawego biegalo bo juz nawet wymyslalem jak powiekszyc wybieg a ze bedzie widac z drogi co tam biega wiec cos ciekawego w wygladzie nie zaszkodzi:)

Pozdrawiam

Posted
Nie szkoda Ci ich będzie? :) Ja już prawie postanowiłem, że jeśli uda mi się w odpowiedniej dla mnie cenie zakupić pszenicę w tym roku, to zostawiam wszystkie 20 + tegorocznych kurek na kolejny sezon. Niech sobie brykają po podwórku. :) Sam mieszkam blisko ulicy i raczej zabiegam o to, żeby ludzie nie widzieli co mam, bo kradzieże drobiu się u mnie zdarzają i wolałbym tego uniknąć u siebie. Kiedyś dałem znajomej kilka domów ode mnie stadko kurek i żadna z nich się Jej nie ostała. :( Całe stado wynieśli Jej jednej nocy.
Posted

Czemu odrazu szkoda:) ja kaczki glownie trzymam po to by trafily do gara bo chociaz wiem co jem bo my miesa praktycznie nie kupujemy bo swinie na wlasny uzytek tesc hoduje siec 5-6 w ciagu roku pyknie a z takiego prosiaka 120-130kg troche tego wyjdzie, wracajac do kaczek to zawsze do wiosny staram sie zeby zostaly takie do rozrodu:) pozatym gdyby je trzymal tylko po to zeby byly i sie rozmnazaly to ile by mi tego wyszlo, wracajac do biegusow gdybym kupil 4 jutro:) to jakby kaczor byl dosc jurny to w przyszlym roku moglo by byc ich ze 20 albo i wiecej wiec az takie duze stado jest mi jak najbardziej zbedne, pozatym zawsze pozostawiam najladniejsze sztuki do rozrodu wiec im ladniejsza tym dluzej pozyje:) tak jak ten kolorowy bedzie zyl az sie sam wykonczy:) mysle mu jutro kupic panienke jakby byla bo z tymi siwymi zabardzo nie chce latac.

Co do zlodziejstwa to moze az tak zle nie bedzie chodz nigdy nie wiadomo bo najwyzej zlapie na wnyka przez siatke bo do kurnika to nie wejdzie bo musial by wejsc na podworko a tego sie nie boje:)

Posted
Dowiedziałem się dzisiaj, że mogę w cenie 60 zł za metr kupić pszenicę, praktycznie nie wychodząc za "próg" podwórka. Jest tylko jeden minus. Okazało się, że pszenicy nie chciano przyjąć w młynie jako ziarna konsumpcyjnego z powodu zagrzybienia ziarna (wywołanego brakiem oprysku) i się zastanawiam czy takie ziarno nie zaszkodzi moim pupilom. Co o tym sądzisz?
Posted
Marcinie mysle ze nie chodz jak wizualnie wyglada nie ciekawie to ja bym jej nie kupowal bo jak pisales wczesniej ze kupujesz 1t to mysle ze jakies 50 zl ruznicy nie powinno ci zrobic chodz ja na twoim miejscu wstrzymal bym sie az wykosza jarke bo ty jako ze kupujesz to wiadome ze chcesz jak najtaniej a ja jako ze jestem przed zniwami(mysle ze w tym tygodniu bede po:))to wiadome ze chcialbym jak najwiecej ale nie jestem wybredny jakby bylo ponad 800zl/t to smialo bym sprzedal, wracajac do tej pszenicy to mysle ze 60zl z taka jakoscia to sporo bo u nas jest 580/t w skupie wiec jakby zlapac po drodze kogos kto zawozi to smialo mozna by niezle ziarno kupic za 600
Posted
Dzięki za sugestie. Nie mam jak dowiedzieć się jaka jest cena w skupie, bo młyn dziwnym trafem w tym roku nie pracuje w sobotę i niedzielę, choć po ulicy ciągnik za ciągnikiem z przyczepami śmiga. Podobno ziarno wygląda normalnie i jeden z przedstawicieli młyna chciał je zabrać, tylko drugi miał obiekcje. Tak, Ja patrzę z perspektywy kupującego, dlatego zawsze chcę jak najtaniej, co nie zawsze spotyka się z zadowoleniem sprzedawcy. W pełni to rozumiem. W zeszłym roku zaszalałem i kupiłem do skarmienia konsumpcyjną po 940 za tonę. Wynikły wówczas pewne okoliczności i była to niestety ostateczność. Zastanawiam się jeszcze czy jeśli PZZ skupuje ziarno jako paszowe, to czy przeprowadza wówczas jakieś badanie takiego ziarna, a jeśli tak to jakie i czy ziarno które nie przeszło pozytywnie badania na przydatność jako konsumpcyjne zostanie przez Zakład przyjęte.
Posted
Mi sie wydaje ze jak skupuja to wszystko potem idzie na make bo to nawet widac po mace jak sie kupi i jakie kluchy wychodza bo kluch powinien byc zolciutki a nie jakis ciemny:( wracajac do tej pszenicy to jak nie jest taka zla to mysle ze mozesz ja lyknac:) w tej cenie
Posted

Nie ma zlych i nudnych pytan sa tylko najwyzej powiedzmy nie odpowiednie odpowiedzi:)

Ogladalem ogloszenia na allegro i dosyc ciekawie wygladaja pizmowki i bialoczuby, sprawdzam zebymiec jakas orietacje w cenie na jutro:)

Posted

Witam Panowie tak jak powiedzialem tak zrobilem i kupilem 4 biegusy, kolorowej samiczki dla samotnego samca nie bylo wiec jeszcze kupilem 4 bialoczuby tez 3+1, fotki jak widac juz umiescilem z tym ze biegusom zrobic fajna fotke to nie taka prosta sprawa:)

Pozdrawiam

Posted
Moderator zasrancu chlew to ty masz w pokoju a to jest kapusta pekinska a jakoze siedzisz w bloku na garnuszku mamusi to pewnie nie masz pojecia co to wogole jest i po co tam lezy:)
Posted

Nie chcę się zniżać do poziomu osób, które wczoraj w większej ilości zarejestrowały się na forum. Proponuję włodarzom forum zablokowanie na pewien czas możliwości rejestrowania nowych członków oraz wykasowanie wszystkich napisanych przez pewne osoby postów.

Swoją drogą wydaje mi się, że osoby, które mają w dorobku wiele cennych rad i uwag (mam na myśli osoby z najwyższą ilością postów - choćby 2-3 pierwsze, które często widzę na forum) można by wyposażyć w możliwość usuwania pewnych postów, jeśli taka możliwość istnieje. Widziałem że jedna z osób o których myślę choćby wczoraj w czasie gdy na forum pojawiło się mnóstwo idiotycznych i dziecinnych wpisów była przez ten czas obecna. Gdyby miała pewną dodatkową władzę, mogłaby pewne posty pousuwać. Proponuję to rozważyć, bo uważam że forum to jest bardzo dobrze prowadzone, a takie uwagi jak te z wczoraj są jedynie nic nie wnoszącymi do sprawy głupimi wymysłami niezbyt rozgarniętych osób.

Sławek Ja dałem sobie spokój wczoraj. Gdybym odczekał chwilę nawet bym się do tych idiotycznych porad, w sprawie których zabrałem wczoraj głos, nie odniósł. Pojawiły się one jako pierwsze, stąd mój odzew na nie. Później już widziałem co się dzieje. Proponuję również nie otwierać załączników, które są z takim zamiłowaniem zamieszczane przez wybitnie inteligentnych nowych członków forum.