Jump to content

Recommended Posts

Posted
Znalazłem:)no i rzeczywiście nawet ponad 90zl:(a co do oryginalnego wyświetlacza to myślę że ich żywotność to kilka lat no bo jak dają gwarancje dają na 2 lata to pewnie pochodzi spokojnie 4-5:) poza tym chyba też zależy ile sie będzie inkubować no bo to chyba tez ma wpływ na takie rzeczy (choć szczerze mówiąc to nie wiem bo od elektroniki trzymam sie z daleka wole młotek i przecinak:) bo co nie pójdzie:))
Posted
Bo teraz robione jest wszystko na sztukę a nie jak kiedyś jak ktoś coś zrobił to miało służyć lata a teraz to loteria:)no a ten Grzegorza to myślę że był by dobry do takiego przez siebie robionego inku a teraz to wsadzę zwykły termometr i zobaczę czy będzie różnica temp z tym na wyświetlaczu:)
Posted

hehe no nie ma na co czekać myślę że po niedzieli trzeba tyle że z bratem ciotecznym muszę sie skontaktować bo on ma konto na allegro poza tym ja tak do końca to nie wiem jak sie zamawia:) bo nigdy tego nie robiłem po prostu trzeba by poczytać jak to sie robi:)

A tak propo to myślisz że kształt inku ma znaczenie? chodzi mi o okrągły kwadratowy albo 6-8kątny

Posted
Co do kształtu to raczej nie ma znaczenia? ja stawiał bym na wysokość[odległość grzałki od jajek] i umiejscowienie czujnika temp.powinien być na poziomie jajek wtedy jest najdokładniejszy wynik, co do zamawiania to też nigdy nie kupowałem z netu;[ale kolega ma konto to mi zamówi;]
Posted

Też tak uważam bo przecież po to jest wiatrak żeby była cyrkulacja powietrza co do odległości grzałki od jajek no to chyba oni wiedzą jak ma być żeby było dobrze:)

Wystarczy tego dobrego idę spać bo śpioch mnie łapie bo niebawem pierwsza:)

tak więc Dobranoc pogadamy na dniu

Pozdrawiam

Posted

no ładnie, znowu się spisaliście :)

na początek proponuję załozenie konta na Allegro własnego, przydaje się nie trzeba prosić kogoś żeby nam kupił, a kupno przez internet czy przez allegro jest niezwykle łatwe, no i co najważniejsze tańsze :P ja od lat kupuję nie tylko na allegro ale i w sklepach internetowych :P nic trudnego

gąski z linku piękne :) a te malutkie to drogie, u nas gąski były po 15 złotych 2-tygodniowe rok temu, ale to były białe, więc moze w tym jest róznica? nie wiem, no ale takie najlepiej jest takie małe kupić i od początku sobie wychować, bo ja to sie boję jakie będą te gęsi które mamy kupić, mam nadzieję że sa oswojone, bo jak nie to trzeba będzie je oswajać pomału, ale moze nie potrzebnie się martwię? jutro się okaze :P

w nocy znowu padało i to konkretnie, zaraz idę do kurnika moje gady wypuścić to zajrzę jak tam kaczuszki sie mają dzisiaj przez ten deszcz jest tak ciemno wiec i kaczki i kury nieco później wyjda.

przy okazji nie na temat ale co tam :P sprawdzę czy moja królica sie okociła, na dzisiaj ma termin, a wczoraj jeszcze nie było gniazda, moze jednak nie jest kotna? zaraz sie wszytsko wyjaśni i w razie co do jutra będe czekała

wczoraj poczyniłam pierwsze przygotowania do kacznika, czyli wywiozłam dużo drewna ze stodoły i niestety ale okazało się że część drewna nam zawilgotniała :( no ale trudno, ważne że się wzięłam za tę robotę, bo przynajmniej to odkryłam, a teraz drzewo jest poukładane przy stodole wiec na słoncu czy wietrze ładnie obeschnie, dlatego właśnie wczoraj byłam tak padnięta, bo to jednak ciężka robota :P

a jeśli chodzi o wybór inkubatora czy z higrometrem czy z owoskopem, to zdecydowanie wybrała bym z higrometrem, owoskop jest nie potrzebny

Posted

Witam ja Aniu nie mam na zamiarze zakładać kąta z tego względu że wole widzieć co kupuje:) pogoda to w ogóle jest do D... zimno wietrznie i na dodatek co jakiś czas ciapie:( a co do inku no to te co patrzyliśmy no to higrometry mają na wyświetlaczu więc nie wiadomo czy będzie dokładny tak jak i temp:(

Pozdrawiam

Posted

no właśnie, co do higrometru, już czas za nim się rozglądać i tu prośba do Grzegorza bo on sie zna :) czy mógł byś mi coś polecić? taki żeby był dobry, bo jak oglądam to dla mnie to czarna magia w sumie prócz ceny nie różnią się niczym :P ale to w wolnej chwili jak byś miał czas i chęć coś poszukać :)

u nas pogoda też paskudna, w nocy deszcz, ciągle wiatr, a teraz to nawet śniegiem sypnęło, ale juz po śniegu :/ normalnie marzec :P

Posted
Witam ja jak patrzyłem za higrometrem to tylko taki z wskazówką by był bobry bo dokładnść tych elektronicznych za 20 zł, nie napełnia mnie optymizmem że będzie działał poprawnie;[a co do pogody to tak samo całą noc padało wiało ale bez śniegu kaczki mają radochę w wodzie ;]
Posted

no właśnie' date=' co do higrometru, już czas za nim się rozglądać i tu prośba do Grzegorza bo on sie zna :) czy mógł byś mi coś polecić? taki żeby był dobry, bo jak oglądam to dla mnie to czarna magia w sumie prócz ceny nie różnią się niczym :P ale to w wolnej chwili jak byś miał czas i chęć coś poszukać :)

[/quote']

Mam coś takiego - http://mikrokoszalin.pl/termometr-rejestrusb-dt171-p-1320086.html

Co najmniej do lipca nie będę go używał. Jest uszkodzony, ale w razie czego go ogarnę. Chyba nic poważnego mu nie dolega, ale najwcześniej we czwartek się za niego wezmę bo u mnie kiepsko z czasem. Mogę go użyczyć.

Co do prostych higrometrów włosowych to mają spore różnice, ale idzie je skalibrować, zwłaszcza dla niewielkich zakresów pomiarowych. Moim zdaniem taki higrometr jest zupełnie wystarczający do inkubatora. Najdokładniejszy jest psychrometr z dwu termometrów. Pozdrawiam!

Posted

Grzegorzu dziękuje, ale dla mnie zbyt skomplikowane, poza tym nie lubie pożyczać, bo w razie jak by coś się stało nie stac mnie na odkupienie takiego cacka :P ale dziękuję, ale ten który podałeś w linku, ten wodny, kurcze jak on działa? tam pisze wlać do niego wodę, no i on na podstawie wlanej wody i położeniu go przy jajkach pokaże mi jajka jest wilgotność?

bo taka cena jest dla mnie jeszcze do przyjęcia, wprawdzie chciałam coś kupić do 80 złotych, no ale kilka złotych nie robi różnicy :P

kurcze, jak sie cytuje?

Posted
no właśnie, wybór ogromny tylko teraz kupić jakiś dobry żeby nam a raczej inkubatorowi służył no i żeby nie był przesadnie drogi, do 100 złotych z przesyłką moge wydać, ale więcej nie dam, znowu nie chciała bym też kupić jakiegoś badziewia, bo tak jak pisałam nie znam sie i w sumie dla mnie z opisu to nie ma róznicy między tym za 10 złotych a tym za 150 złotych, jedynie wyglądem dla mnie się różnią :P
Posted

Dokładnie tak pokaże Ci wilgotność. Tam jest woda i ona paruje jak wilgotność jest niższa niż 100%. Im niższa temperatura tym szybciej woda paruje, a parowanie zużywa ciepło o ochładza wodę. W pewnym momencie nastąpi stan równowagi. Używa się albo dwu zwykłych termometrów, jednego suchego a drugiego tzw. mokrego. Następnie bierze się tablice psychrometryczną ( http://www.uigi.com/UIGI_IP.PDF , http://teacher.buet.ac.bd/shoukat/psychrometricchart.pdf ) i odczytuje wilgotność. W tym przypadku jest jeden termometr mokry wyskalowany tak, że różnica z termometrem suchym który w założeniu wskazuje 37,7 stopnia Celsjusza jest podana bezpośrednio z % wilgotności względnej. Oczywiście jeżeli temperatura będzie nieco się różnić od 37,7 stopnia Celsjusza trzeba będzie obliczyć poprawkę. Nie przestrasz się linków bo to tam nie jest potrzebne. Chodziło mi tylko o wskazanie uproszczenia i ułatwienia odczytu. Możesz sama zrobić taki psychrometr Augusta z dwu termometrów i kawałka batystu. Mokry powinien wskazywać ok. 6-6,5 stopni mniej od suchego w czasie lęgu i ok. 5,5 stopnia w czasie klucia.

Jak najbardziej polecam ten z linku gdyż jest wyjątkowo dokładny, ale cena jest trochę wysoka. Pozdrawiam!

P.s.

Te z Twoich linków Robert mogą być, ale trzeba ich sprawdzić z jakimś pewnym urządzeniem.

Co do tych różnic to Ania ma rację. Dokładność wynika ze stosowanej metody pomiaru a nie ceny.

Posted
twój jest dokładny ale cena spora a te co znalazłem tanie ale wiadomo ich wiarygodność jest nie pewna a z czym sprawdzić to i tak trzeba mieć dokładny a zarazem drogi higrometr i koło się zamyka;[ ten leżący co się wody nalewa wygląda ciekawie
Posted

Na początku można go sprawdzić w porównaniu z wyświetlaczem w inku i wtedy pozna się różnicę albo i nie bo może obydwa będą pokazywać identycznie:) poza tym z tego co oglądałem to tyle tego jest ze jak się człowiek nie zna to zgłupieć można bo niby wszystko ładnie pięknie napisane a w praktyce to nie wiadomo jak będzie

Pozdrawiam

Posted
To rada prosta trzeba kupić inku... z higrometrem i dodatkowy i sprawdzić każdy kupi na jaki go stać i wedle własnego uznania bo tak debatować można do wakacji a pora już na legi zbliża się nieubłaganie;[ pozdrawiam
Posted
Hehe Robercie bez wątpienia sie z tobą zgadzam:)bo krótko mówiąc nasza debata nie wiele wnosi jako że te wszystkie urządzenia wyglądają podobnie bynajmniej jak będę zamawiał inku to od razu zamówię jakiś termo-higrometr i zobaczę jaka będzie różnica między nimi albo i nie:)
Posted
A ja myślę oddzielić jutro silki i mongoly z tym że wyczytałem że biorąc lokowaną kurę i gładkiego koguta to jest duże prawdopodobieństwo lokowanego potomstwa a kaczki biegusy na razie będą swobodnie latać bo nie zauważalnym żeby kaczory (nie licząc biegusa) im dokuczaly