Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 to z tymi biegusami masz spoko ja dziś widziałem jak stara bieguska podrywała gąsiora;[ zaczynam się martwić gdzie ja je wszystkie pooddzielam? a te mongoły to wolał byś te pod prądem? skoro jest taka możliwość to sprawdzić nie za wadzi;] Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Szczerze mówiąc to jedne i drugi wyglądają super z tym że też wyczytałem że jak zbyt długo są dopuszczane takie same osobniki np obydwa lokowane to jest duże prawdopodobieństwo że kurczaki mogą być Łyse(ale nie wiem czy to prawda)hehe żeby ci Robercie ta bieguska tego gąsiora nie zgwałciła:) no a jakieś kojce no to już chyba najwyższa pora zrobić co by w przyszłości jakieś cuda sie nie powykluwały:) Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 no raczej pora?a te ich zaloty to śmiesznie wyglądały gąsior szedł pierwszy a ona za nim biegła i tak ta głową machała;] a co do tych kur co masz to ja nie wiem nie studiowałem o nich;[ale raczej nie możliwe?choć wiadomo może jak im się geny lokowane połącza to wylecą;[ ale jedna korzyść z tego do rosołu gotowe;] Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 hehe no to na pewno wyglądało to śmiesznie jak ona tą glową Nie wiem ile w tym racji ale tak czy inaczej to z trzema kurkami zamknę jednego gładkiego koguta:) i zobaczymy jaki będzie tego efekt poza tym najpierw muszą zacząć nosić jajka a i widziałem że kogut bialoczuba coś zabiera się za kurkę no ale niestety kurka nie jest chętna bynajmniej na wszystkie jajka mogę jeszcze poczekać bo do inku na pierwszy rzut pójdą zwykle jajka żeby obadać jak to w ogóle idzie:) Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 Powoli wszystkie kurki zaczną się nieść;]ja czekam na jajka od kohinów ale jeszcze chyba sobie poczekam bo one pełnego wzrostu nie osiągnęły jeszcze? w sumie masz rację trzeba wypróbować na jajkach mniej wartościowych kur choć ja wiem kilka i tych ozdobnych można by wrzucić? Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Ja wiem że na pewno będę miał jajka silki bo wiem że to para 2letnia no a reszta to młodziki bo mongolki kupiłem pod czerwca podobnie jak i bialoczuby jedynie biegusy mogą być wcześniej choć kiedy będą nosić to nie wiem:(Co do inku to jak będę już inkubował a jajka będę miał no to na pewno coś ozdobnego dorzucę nawet tak sobie myślałem żeby kupić kilka jajek kochina bo mam 2 kury a nie mam koguta tak też umyślałem że jak by kupił parę jajek i by sie co wykluło no to jak by trafił na koguta no to zawsze by krew wymieszało na przyszły rok(ale to taka myśl) Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 to ja mam mniejszy problem bo jajka gęsie jak oczywiście gąsior się wykaże? i kaczek staropolskich a biegusy same muszą sobie poradzić,no i te moje kohiny ale na ich jajka muszę jeszcze poczekać;[ co twojego pomysłu to całkiem nieźle kombinujesz świeża krew do brze zrobi następnym pokoleniom Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 No tylko nie ma gwarancji że w tych jajkach trafi sie kogut bo u ciotki od której mam te 2 kochinki to kura co na jajkach siedziała to wysiedziała 8 kurczaków i jak sie okazało to były same kurki:( więc różnie to może być no ale ja jestem pełen nadziei że jakiś kogut sie trafi:)poza tym za ładnego koguta trzeba dać czasami więcej niż za 10 jajek poza tym dodatkowo trzeba będzie oddzielić kochyny od reszty a to jeszcze bardziej mi kurnik zagraci(no ale mam taką opcje)Co do twojego gąsiora to na pewno stanie na wysokości zadania tylko musi wiosnę poczuća ja dalej poszukuje jajek garbonosów:( z tym ze tez wyczytałem że jajka gęsi w czasie inkubacji przed kluciem należy zraszać wodą co by skorupka nie była zbyt sucha Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 i to nie tylko gęsi ale wszystkich ptaków wodnych tj kaczek też, a ile tych jajek gęsich chcesz kupić? Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 To dobrze wiedzieć że kacze też ja bynajmniej czytałem akurat o gęsich i tak pisało no a ile jajek no to myślę że 10 chodź ja czasami sam siebie zaskakuje więc różnie może to być Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 10 to już ładne stadko;] to jak nic nie znajdziesz a mój gąś da radę to mogę ci te 10 opylić? Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 OK:)a tu znalazłem o tym kojarzeniu par:"Hodowla kur szurpatych wydaje się prosta, wystarczy sucha i czysta woliera, jednak że rozmnażanie jet trochę trudniejsze, początkujący i mniej doświadczeni hodowcy, bardzo często kojarzą dwa ptaki zbyt mocno lokowane, wówczas potomstwo jest bardzo słabe i jak jakieś przeżyje, to ma bardzo mocne ubytki w upierzeniu po prostu większość ciała jest łysaPtaki bardzo mocno szurpate o piórach jak sprężynki, kojarzy się z gładkimi, dają wtedy 100% potomstwa właściwie szurpatych.Kojarzenie właściwie szurpatych z gładkimi daje 50% potomstwa właściwie szurpatych i 50% gładkich". Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 To lepiej nie ryzykować łysych kur i połączyć odpowiednie pary;] widzę że zgłębiasz wiedzę na temat drobiu? Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 No tak trochę tu i ówdzie czytam bo troszkę trzeba wiedzy zaczerpnąća co do kojarzenia par no to do kurek dam gładkiego kogucik tak jak pisałem bo ciekaw jestem jaja by wyszła gładka kurka:)bo koguciki są ładne i chętnie bym powiększył stadko:) Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 ja ostatnio nie czytam o kurach;[ bardziej przeszukuje neta za różnymi maszynami i takie tam;] są ładne kurki takie jak te wayandoty czy jakoś tak się nazywają;]nie mam pamięci do nazw silki też są fajne a tak poza tym mógł byś wstawić nowe fotki swoich podopiecznych? Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 O fotkach myślałem ale aparat coś się zjeb... i wyświetla na zielono:( tak że na razie nie da radywyandotte fajnie wyglądają i mam nadzieje że Grześ da rade załatwić a jak nie no to będę szukał w necie:)no a silki też fajne choć bardziej podobają mi się białe no a ja mam brązowe no ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma:) Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 to ja widziałem kilka sztuk białych sików i wyglądają super;] szkoda że aparat ci nawalił;[cóż trzeba poczekać,a co do wyandottów to naprawdę piękne kurki nie zła ozdoba podwórka Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 wyandotte super wyglądają oczywiście jak są odpowiednio ubarwione a co do aparatu to pewnie mu przejdzie bo już nie raz tak było a potem mu przechodziło ale czemu tak się dzieje to nie mam pojęcia Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 trzeba by go było oddać do fachowca,ja zdjęcia robię komórką ale jakość jak widać mierna;[ a jeśli już doszliśmy do ozdoby podwórka to moim zdaniem najlepiej prezentuje się gąś drugie miejsce biegusy no i trzecie kochiny Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Ja też robię tel.sony ericsson ma już parę lat ale działa:)choć ten aparat czasem mu szwankuje:(Co do ozdoby to mi sie podoba jak jest wszystkiego sporo i jest kolorowo i coś sie dzieje to w tedy jest wesoło:)bo weźmy zaloty biegusów pomieszane z ganianiem sie kogutów za kurami to od razu banan sie robi na twarzy:) Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 wiem ale jak by było to towarzystwo jak u ciebie na określonym terenie to tak to ładnie wygląda;] a jak rozlezie się po całym podwórku to już czar pryska;[ale jak pomyśle o biegusach to od razu mi lepiej;] a właśnie przypomnij jakie kolory masz biegusów dziki czarny i ? Quote
Tofik Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 A no w kupie zawsze inaczej poza tym ja uważam że każdy ptak ma swój urokco do biegusów to masz racje bo one nie muszą nic robić żeby rozweselića kolory to kaczor standardowy a kaczki to czarna choć pod słonce wygląda w odcień zielony druga dzika a trzecia biała lekko nakrapiana tak że ciekaw jestem co się z tego urodzi:) bynajmniej mam na zamiarze załadować cały inkubator ich jajami:) żeby mieć duże stado bo te kaczki mnie rozwaliły jak je pierwszy raz zobaczyłem a duże stado to dopiero będzie radocha:) Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 to dzikie na pewno będą a z tych dwóch czarnej i białej nakrapianej to może być mix,ja do tej pory myślę że zakup biegusów to był najlepszy pomysł;] ja to w sumie nie chce za dużo biegusów bo do gara szkoda a trzymać tego pół podwórka też nie ma sensu;[ jak plany wypalą to i tak będzie komu jeść dawać Quote
DuzyGrzegorz Posted January 12, 2014 Report Posted January 12, 2014 Właściwie to już rozmawiałem z tym znajomym. Chce już teraz dać mi te jajka, ale dla mnie to za wcześnie. Będę brał od niego Australopy czarne, Orpingtony, Brakle srebrne, Wyandotty srebrnołuskowane, Maransy i może Sułtany. Ma jeszcze Syberytki i Silki i nad nimi też trochę się zastanawiam, zwłaszcza nad Syberytkami. Mam obiecane 100, ale będę kładł do inkubatora max. 60. Dopiero w maju mam zamiar wyląc cały inkubator (110) towarówek. Są jeszcze jakieś bojowce i miniaturki, ale nie będę wprowadzał zamieszania w stadzie. Brakuje mi tylko Karmazynów i Susseksów. Mam wprawdzie swoje Karmazyny, ale jeden kogut jest Araukan a drugi Zielononóżek. Swoje będę miał tylko właśnie Zielononóżki i Araukany. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2014 Author Report Posted January 12, 2014 to widzę Grzegorzu że ostro z tymi kurami ruszasz ponad setka kur to spora ilość;] Quote
Recommended Posts