Jump to content

Recommended Posts

Posted

A ja tam dużo chce sobie rozmnożyć poza tym mam kilku chętnych po rodzinie tak więc będzie komu dać:)

No to widzę Grzegorzu że wszytko na dobrej drodze a co do susseksów to jajka na maja chyba będę miał bo myślę że już będą nosić:)a te rasy co wymieniłeś no to będziesz miał kolorowo na podwórzu:)

Posted

Ma być jeden kogut na tydzień stąd taki rozkład lęgów. A jakoś tak się złożyło, że im więcej jajek kurki niosą tym więcej znajomych wpada, a jak będą kogutki .... Zbieżność tych faktów jest absolutnie przypadkowa oczywiście. Może latem jeszcze jakaś kwoka coś wyprowadzi. Dobrze byłoby gdybyśmy mieli te rasy na przyszły rok własne. Pozdrawiam!

P.s.

Od 16 lat nie hodowałem kur i jak poczytałem Wasze posty to znowu kury przegrzebują ogród. A tak ładnie było ...

Jaja będą z hodowli rasowej, ale u mnie najwyżej dwie rasy mogę trzymać oddzielnie.

Posted

Im chodzi o biegusy:) no a z kurami to nic nie wiem jak na razie

Przejrzałem fotki tych ras Grzegorza i na prawdę super będą wyglądać kolorowo jak nic radość dla oka:)

a z tych ras co Grześ wymienił no to nie licząc Wyandotty to jeszcze podobają mi się Orpingtony i Australopy czarne choć nie ma co ukrywać wszystkie są ładne

Posted

Grzegorzu wiem o czym mówisz z tym podwórkiem coś okropnego;[ a tak to prawda że jak przyjadą goście to kogut zabija się o wrota od stodoły;]taki żarcik ;] ja też miąłem na myśli powiększenia stada kur[miałem chętnych na jajka]a ja miałem przyjemność z posiadania ale przez chorobę plany się zmieniły;[ to przy takiej ilości kur to trochę zboża trzeba mieć?

Sławek a myślałem że o te kurki a tu butelki taką furorę zrobiły;] a co do orpingtony to duża rasa kur więc i mięska będzie nie mało;]

Posted
Co byście koleżanki i koledzy na moim miejscu wzięli z tych ras i ile żeby było ok 60 jaj? Może z którychś zrezygnować? Oczywiście biorę wszystkie co mi obiecał ten znajomy i mam nadzieję, że nie będę musiał trzy razy dziennie jeść jajecznicy z tego powodu. Pozdrawiam!
Posted
Ja bym wybrał kilka ras ozdobnych, i kilka tych do gara, bo później szkoda jeść tych ozdobnych a które masz wybrać to nie wiem sam musisz zdecydować skoro masz ograniczone miejsce na oddzielanie;[,wszystkie są ładne z tych ozdobnych;] bo te ogólnoużytkowe to kura to kura a nie myślałeś nad samymi ozdobnymi?
Posted

No u nas drobiu ozdobnego nie wiele no a kaczka chodząca w pionie to dopiero furora:)

co do orpingtonów no to niewiele wiem o taj rasie bo tylko oglądałem zdjęcia ale wyglądają fajnie poza tym nie wiem jakie dokładnie jajka dostane od Grzesia no bo on sam pewnie nie wie których ras ile jajek będzie miał tak że pewnie jak nasz "interes" dojdzie do skutku no to morze jakaś inna rasa mi jeszcze wpadnie:)

Ja może powiem tak każdy ma swój gust więc każdemu inne ptaki mogą się podobać więc raczej nie możemy za Ciebie decydować, poza tym jak wcześniej pisałem to każdy ptak ma swój urok

Posted
Czasem mam takie pomysły;[ale ma z czego wybierać? więc trochę mu zejdzie zanim wybierze zestaw,ale to dobrze że ma takie możliwości wyboru? bo rasy zapowiadają się ciekawie;] poza tymi ogólnoużytkowymi
Posted

Pewnie

sułtany też fajnie wyglądają bo z tych ras to bym chyba je wybrał jako trzecią rasę choć sam nie wiem które jeszcze bynajmniej mając tyle ras to już kawałek ziemi trzeba poświecić na woliery albo inne boksy co by potem sie cuda jakieś nie pokulały:)

Posted
muszę popatrzeć w necie za tymi kurkami z listy Grzegorza bo nie wszystkie kojarzę woliery to jedyny rozsądny wybór jak się chce hodować duże ilości gatunków ale nie oto chyba chodzi ja wole jak drób chodzi wolno jest wtedy jest szczęśliwszy;]
Posted

Robercie masz racje no ale na czas rozmnożenia musisz je gdzieś pozamykać:)bo w innym wypadku sam wiesz co sie może stać choć z drugiej strony może jakaś ciekawa rasa by wyszła:)

Ja teraz obejrzałem syberytki i też fajnie wyglądają tak więc im więcej patrze tym bardziej smaka nabieram a wiem że w moim przypadku to nie dobrze:)

Posted

A co myślicie o Minorach i Lakenfelderach bo takie jeszcze mam możliwość zdobyć? Jak rozumiem od Sławka w przyszłym roku dostanę jajka Wyandotte, a sam się odwdzięczę jakąś inną rasą. Jakby do naszego przedsięwzięcia dołączyła Ania i Robert (przepraszam za śmiałość) to byśmy mieli wszystkie (prawie) fajne rasy kur.

Zależy mi na Waszej opinii bo chciałbym abyśmy wszyscy byli zadowoleni. Pozdrawiam!

Posted
kiedyś jak kupowałem feniksy to ten facet miał sebrytki były śliczne takie malutkie to jedne z najmniejszych ras kur;] a myślałem o tych hodowcach co cały czas drób trzymają w wolierach;[a jeśli tak jak piszesz na czas rozrodu to co innego,a oglądaj oglądaj baba cię z domu popędzi;]
Posted

Grzegorzu jak wszystko szczęśliwie się po kluje to o jajka tych ras które mi udostępnisz to nie musisz się martwić:) no chyba że tylko Wyandotte od ciebie dostane no to wtedy będą jajka od nich no chyba że będziesz chciał jajka od tych które posiadam no to z nimi też nie będzie problemu:) byle sie tylko niosły

Miniory ładne ale Lakenfeldery mi się bardziej podobają

Robercie Aga przeczytała babe i mówi że w swoim czasie z tobą sobie porozmawia na ten temat:)

Posted

sorki;]tak sobie brzydko zażartowałem;[ a i ja oglądam te z listy te lakenfeldery są ciekawą rasą;]

i te są ładniejsze;] ja Grzegorzu to nie wiem czy chcę kury dalej trzymać poco mam rozsiewać zarazę;[

Posted

Myślałem że Syberytki są większe. Na żywo nie widziałem i chyba z tymi dużymi się nie zgodzą? Poza lęgami byłyby razem bo tak w ciasnych klatkach jak widziałem to nie miałbym sumienia trzymać. Pozdrawiam!

P.s.

Co do popędzenia to mnie nie dotyczy. Moja małżonka wprawdzie uprawiała zawodniczo pchnięcie kulą, ale ma zasadę że mniejszych od siebie nie bije więc jestem jak najbardziej bezpieczny. Musiałbym urosnąć co najmniej 8 cm, ale to chyba mi nie grozi.

Dokładnie chodzi o te kury. Widzę, że są w czystej rasie. Muszę sobie takie zdobyć.

Posted

Grzegorzu, no to jaja masz załatwione jak chcesz, kogut wprawdzie już nie ten, ale jak odziedziczył geny ojca to powinny wyjść takie, kurcze a ja tyle kogutków zabiłam bo nie miałam komu dać...

Robercie, chyba się cofnę bo czytałam wszytsko, ale widać pobieżnie :P

a, jarzę :) no to ja już kiedyś napisałam że ja od siebie jajkami mogę sie podzielić, nie widzę problemu, tyle że nie daję gwarancję na białe kury, zaraz pokażę jak wyglądały moje lęgi do tej pory, po 3 brązowych kurach, 2 czarnych, 1 białej i kogut biały, sory że nie piszę rasami ale tak mi łatwiej :P

http://www.garnek.pl/annorl1/26333887/juz-jestesmy-i-mamy-duuuzy to z pierwszych lęgów

http://www.garnek.pl/annorl1/26712309/maluszki-od-kilku-dni-na a to z 2 lęgów

tak wiec jak widzisz kogut mocno zdominował swoimi genami małe i w sumie im przekazał tylko swoje geny :)

Posted

Hehe a co ja mam powiedzieć jak moja żona waży 48kg:)fakt teraz więcej no ale jest w okresie ochronnym więc ma jeszcze większą przewagę więc mam nie wiele do powiedzenia:(

no ale tak już jest że pani domu ma przewagę:)

Aniu propozycja Grzegorza jest bardzo bardzo interesująca no bo Robert ze względu na chorobę to nie wiem no ale zawsze może kurczaczki zaszczepić wiec decyzja należy do nie go

Posted

Oczywiście że chcę. Wolisz sprzedać czy zamienić na jakieś inne rasy?

Jeszcze musimy ustalić kiedy te jajka mam załatwiać. Do połowy lutego mogę mieć bo później będzie przeznaczał na własne lęgi. Pozdrawiam!

P.s.

Zwłaszcza po kurczaczkach widać, że nie mają dolewki Leghorna. Teraz trudno znaleźć z chowu przyzagrodowego. Te z fermowego są słabe. Właśnie domieszka Leghorna pozwala na chów fermowy.