ania1983 Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Robercie, tam gdzie zdjęcie Twoich gąsek w galeriiMarcinie, dzięki zaraz poczytam Quote
wiejskieżycie Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 To różnie bywa Robercie. Ja nigdy nie zostawiałem więcej niż 1 gąsiora i komplecik samic do niego. Czasami gęsi dobierają się w pary i co ciekawe starają się nawet kopulować tylko w ich obrębie, ale wydaje mi się, że jeśli jest kilka samic i samców to "małżeństwa", jeśli nawet są, się krzyżują. W moim stadzie ostatni gąsior miał swoją gąskę, ale kopulował z każdą chętną. Tej jedynej natomiast bronił najzacieklej i jeśli tylko znikała mu z oczu krzyk był straszny i płoty nie stanowiły przeszkody, by dostać się pod chlew, w którym się niosła. Dużo zależy też od charakteru ptaków. Jedne będą zgodnie w stadzie żyły, a inne będą się tłuc do krwi i siniaków. Szkoda Aniu, że pomyłkę dopatrzyłaś późno, bo 2 na 2, to trochę nie potrzebny rozkład. U mnie gąsior obskakiwał 5 gąsek i wszystko z zapłodnieniem jaj było OK. Gdybyś kupiła czysto białego zwykłego gąsiora, to młode po nim i po gąskach Kubańskich najprawdopodobniej wychodziły by w takiej barwie i w takim wyglądzie jak ten właśnie jasny osobnik ze zdjęć. Grzegorzu jeśli interesują Cię czysto rasowe Sussexy i Karmazyny i stosunkowo wcześnie zamówisz pisklęta, to na prawdę z czystym sumieniem mogę polecić Ci tę jednostkę z której strony zamieściłem powyższy link o gęsiach garbonosych siodłatych. Wszelkie potrzebne informacje znajdziesz na tej stronie. Nie pamiętam tylko na pewno (musiałbyś zadzwonić i spytać), ale mają tam ściśle ustalone terminy zamówień, po których piskląt już nie kupisz. Mają mnóstwo klientów. Quote
ania1983 Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Marcinie, niestety ale czystych rasowych gąsek już nie było, jak my przyjechaliśmy to tylko 15 gęsi zostało z prawie 40. szczerze to nie żałuje, jeśli sie uda i gąski połączą się w pary będzie super, jeśli gąsiorki zaczną sie bić jeden pójdzie pod siekiere, chociaż szkoda będzie ale cóż, bo jak zrobimy już kacznik, to o ile w kaczniku była by mozliwość zeby parki oddzielic o tyle już w zagrodzie takiej możliwości nie będę miała.a w razie czego, będzie można zawsze dokupić białego gąsiorka, ale to jak by co na razie cieszę sie tymi co mam Quote
wiejskieżycie Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Przy takiej cenie, po jakiej były sprzedawane wcale się nie dziwię. Gdyby u mnie w okolicy ktoś po takiej cenie sprzedawałby gęsi to w dzień lub dwa nie miałby ich w ogóle. Quote
ania1983 Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 jutro zrobie dokładniejsze zdjęcia gąskom, a ten biały gąsiorek jest sporo większy od pozostałych, ale nie jest tak wysoki jak na zdjęciu, bo tam stoi na takim jak by schodku Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 czyli najlepiej mieć jednego gąsiora? patrzyłem ostatnio za berniklami też są ładną rasa gęsi;] ale skoro mają się krzyżować to już tak wesoło nie jest;[ a Ania cóż ma 2 pary ważne że zdrowe, choć szkoda że nie 3+1 Quote
wiejskieżycie Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Bernikle są bardzo ładne, zwłaszcza Kanadyjskie Maximy. W Polsce sprzedawane po 500 zł za parę, w Stanach Zjednoczonych stanowią obiekt szeroko zakrojonych polowań i niejednokrotnie są tępione z uwagi ich liczebności na polach uprawnych. Mieć parkę w zagrodzie by nie zaszkodziło. Quote
ania1983 Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 o kurcze, jakie te bernikle piękne! norlanie piękne, ale 500 złotych za parkę? nie dała bym, ja to chcę mieć ładne w zagrodzie, ale przedewszystkim takie żeby było na obiad, a nie tylko na pokaz, nie stać mnei na to niestety Quote
wiejskieżycie Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Pytanie najważniejsze, które nasuwa mi się od jakiegoś czasu, ale ciągle zapominam je zadać. Aniu czy małżonek jest zadowolony z zakupu? Ps. Jeśli pod tym kątem patrzysz, to z proponowanych przez Grzegorza jajek polecam te od Orpingtonów. Kolor bez znaczenia, za to kurki swoje ważą. Quote
ania1983 Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 powiem tak, nie był zadowolony ze tak daleko tzreba jechac po gęsi, ale gąski bardzo mu sie podobają i jest zadowolony on się nie zna na drobiu, ale gąski podobają mu sie bardzo bardzo właśnei oglądam te kurki o których pisał grzegorz i wszystkie łapciate jak dla mnie ładne jak bym miała wybrać jedną z tych ras to wahała bym się między orpingtonami a wyandottami Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 Aniu a jak wyglądała podróż do domu? o to zapomniałem zapytać;[ Quote
Tofik Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Witam super że zakupy się udały a i gąski obejrzałem i super wyglądają no a teraz niech się chowają zdrowo:)a co do ras Grzegorza to jakie sobie obraliście?:)poza tym w ogóle jesteście zainteresowani propozycją Grzegorza? Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 Witaj Sławek ja napisałem po wyżej jakie mi się podobały najbardziej sułtany a i orpingtony też są ładne ale co tu decydować jak nie wiadomo jakie Grzegorz sobie zostawi? i wtedy z tego co zostanie,można by coś wybrać Quote
Tofik Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Czytałem twojego posta Robercie ale tam wymieniłeś kilka ras a ty chodzi o 2 góra 3 bo nie wiadomo ile Grzegorz chce sobie zatrzymaćNo bo w sumie to takie gdybanie a jakoś nie możemy sie zebrać żeby jakoś sie dogadać poza tym z tego co czytałem posty Ani to ją jakby interesowały takie co można zjeść a nie takie do ozdoby no to sam nie wiem co o tym myśleć Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 To ja jestem za sułtanami i orpingtonami te najbardziej mi podpasowały a czy będą dostępne to już inna bajka?a co do Ani to chyba raczej ją interesują takie do gara ale to już nie moja sprawa;[trochę szkoda takich ładnych kur do gara;[ Quote
Tofik Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Najlepiej jakby Grześ powiedział co chce choć on tez pisał żebyśmy sie jakoś podzielili a na następny rok zamienili sie jajkami żeby inni też mieli te same rasy. Hehe a jak sobie wyobrażasz syberytke albo sultana w garze:) ja nawet bym nie miał sumienia głowy takiemu uciąć Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 Sebrytka jest wielkości kuropatwy tylko szczuplejsza;]nie wiem to jest rasa strikte ozdobna ale one są śliczne,a sułtany nie są chyba małe?mszę doczytać Quote
Tofik Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Wiem jak one wyglądają ale np. takiego sułtana nie bym był w stanie zbić ze względu na jego wygląd:) Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 kurki mają od 1 do 2 kg więc miałeś rację to małe kurki a zabijać to i ja nie chcę[jeszcze ani jednej kury czy kaczki nie ubiłem]a ty jakie sobie obrałeś? Quote
Tofik Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 Tak jak pisałem wyandotte i też orpingtony bo super wyglądają choć i maransy też fajnie wyglądają z tych fotek co widziałem poza tym szczerze mówiąc to wszystkie rasy co Grześ podał to fajnie wyglądają Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 I dlatego ciężki wybór;[no więc teraz czekać na decyzje Grzegorza? A ja dziś nazbierałem 10 jajek nie wiem czy wszystkie dzisiejsze ale super wynik;] Quote
Tofik Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 10szt no to ładny wynik a ile w ogóle masz niosek?bo ja to niewiele bo z tych starszych to chyba 10 bo kilka zdechło(bo emerytki były) w zaszłym roku a i chyba 3 się utopiły:( a te z młodych to jeszcze małe ale liczę że przed latem zaczną się nieść poza tym jakoś nie mam szczęścia do małych cipciaków jak kupuje bo w rzeczy gość mówi że to kokoszki a potem większość to koguty:( Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 no to ja mam około 30szt niosek w różnym wieku a wszystkich drobiowych mam równo 64 szt więc do setki brakuje sporo;[ Quote
Tofik Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 W swoim czasie dobijesz do setki:)ja kur wszystkich to mam coś kolo 30 oczywiście z tymi ozdobnymi:) noi jakieś 10 kogutów też z tymi ozdobnymi no i jeszcze kaczki no to 4 biegusy a tej reszty to nie wiem:) ale ponad 20szt z tym że niebawem akurat stado kaczek powoli będzie się kurczyło bo kaczory ładnie wyglądają więc szkoda żeby darmo jadły pszenice z ziemniakami:) Quote
Robert ;-) Posted January 13, 2014 Author Report Posted January 13, 2014 A już mało mi brakowało w lato do setki;[to jak byś swoje policzył to też nie mało tej gawiedzi po podwórku lata;] a w sumie to i tak długo trzymasz te kaczki one od dawna za darmo jedzą;[ja też mam kaczek za dużo razem z gęsiami jest ich 15, ale jedna jest już dawno oddana ale ten ktoś wcale się nie kwapi ją zabrać;[ale już więcej zabić nie ma co Quote
Recommended Posts