Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czyli mamy podobną sytuacje:) a co do nasady to zależy jaka masz temp w kurniku bo może lepiej przenieść kurę z jajami w bardziej bezpieczne miejsce o ile takie posiadasz?

A co do tych gęsi to ja aż takim fanatykiem nie jestem i za taką cenę bym nie kupił bo zamiast 2 tutulskie to bym kupił 8 garbonosów lub inny gatunek:)

Posted

Cena za te gęsi Tuluskie nie jest jeszcze aż tak duża, zważywszy na to, że niejeden hodowca za ptaka o bardzo dobrej jakości zaśpiewa nawet 1000 zł. I to zupełna norma w ich przypadku. :) Gąski Frankońskie są "niebieskie".

Co do trawki, to Ja moim ptakom urozmaicam dietę o codzienne podawanie główki/dwóch kapusty szatkowanej na tarce o dużych oczkach plus krojone w drobną kostkę jabłka. Wpierdzielają, aż im się uszy trzęsą. :)

Posted
Z tymi gęsiami to jak by miał takie to by tragedii nie było bo za niezłą kasę chodzą ale to i dla mnie to wiele wiele za dużo, a co do kury to trzeba pomyśleć? bo tak to po kaczkach będzie;[ Marcinie twoje pociechy maja bardzo bardzo dobre warunki żywieniowe;]
Posted
Dzisiaj jedna z nich miała zabieg na grzebieniu, polegający na obfitym polewaniu go wodą utlenioną. Taka mała wypierdka, a musiała się wdać w bójkę z jakąś większą, bo krwi sporo ściekło zanim krwawienie ustało. Nic jej nie było, bo za moment chciała na powrót do koleżanek bryknąć. :) Jedzą więcej kapusty niż Ja i moja rodzina razem. Praktycznie 90 % zbiorów pochłoną. Dynię już zapomniałem że miałem. Trochę szkoda, że nie przechowałem kilku sztuk dla urozmaicenia diety, ale wydaje mi się, że miałem odmianę, która zbyt długo leżeć nie może.
Posted

Ale mimo wszystko dać 800zl za parę to nie na każdego kieszeń:(

Co do karmienia no to na jesieni Marcin pokazał że sie dobrze zabezpieczył na zimę:)

Poza tym jak sie coś lubi to i trzeba o to dbać i czasami jakieś frykasy trzeba dać:)

A tak poza tematem ciekawe co Grzegorz sie dowiedział bo dziś 15:) może później wpadnie to powie co i jak

Posted
Jestem ciekaw jak wygląda hodowla Jego znajomego. Było by miło, gdyby udało Mu się może jakąś fotkę kilku ptaków pstryknąć. ;) Zastanówcie się jeszcze nad Australopami, a propos możliwości którą Wam dano, bo te kurki może i wyglądają trochę jak zwykłe kurki, ale to jednak wyższa półka,a i z nieśnością jest u nich tak, że stawiane są jakoś na 3-4 miejscu spośród dostępnych w kraju kur nieśnych. :)
Posted
Tak Marcin miał zapasy dobrze powiedziane miał drób mu wszystko zjadł ;] al ei dobrze lepiej niech zjedzą niż miał by wyrzucać;] a co do gęsi do mogła by być dobra inwestycja ? a co do Grzegorza to on późno zagląda na forum ostatnio,
Posted

Co do inwestycji no to może i racja ale kto wiem jak sprawy mogą sie potoczyć

A co do Grzegorza to racja bo on późno zagląda:)

Marcinie ja też sie zastanawiałem jak to ma ten kolega Grzegorza bo trzymać tyle ras to trzeba kupę miejsca żeby zapewnić im odpowiednie warunki bo raczej wszystkich tak na kupę nie trzyma:)

Posted

Mój kolega hoduje orpingtony i jak Mu powiedziałem jakoś niedawno, że chcę 5 jajek żeby dochować się 2 kurek i kogutka, to powiedział mi że wyśle 50. :) Stanęło i tak na 20, ale to wszystko jeszcze czas. :)

U mnie kurki mają chodzić po wybiegu. Na hodowcę się nie nadaję. Woliery, zagrody, to wszystko nie dla mnie.

Posted

No to Marcinie z 20 jaj jak sie dobrze peklują no to będzie ładne stadko:)

A w hodowlę amatorska zawsze można sie pobawić:) a jakieś zagrody to można odstawiać tylko na okres po-zysku jaj do klucia:)

Posted
Tyle że na taką hodowle trzeba mieć jakiś większy budynek aby boksy były takie żeby kury mogły w nich spokojnie chodzić a tak no to przecież wszystko może sobie razem chodzić:)
Posted

witam :)

a ja muszę zacząć obserwować moje gąski, dzisiaj takiego huku narobiły ze myśleliśmy ze znowu któraś zwiała, ale nie, biały gąsior zabrał się za gąskę po czym został strącony przez garbonosego, tego na szczęście nikt nie zgonił z gąski :P a ta druga chodziła za gąsiorami i też sie dopominała, ale żadnego zainteresowania nią nie było :(

więc tak sobie teraz myślę w razie jak by trzeba je było oddzielić to jak to zrobić. w sumie jak by się tak kończyło jak dzisiaj, że tylko gąsior raz zostanie przegoniony i nie wróci a drugi skończył co zaczął pierwszy jest szansa na jaja zapłodnione, no ale niech którys się też bierze za drugą gąskę co by od niej jaj pustych nie było :P

Posted

Witam No to Aniu miałaś przygodę a o jajka nie masz co się martwić bo jak sie deptają to i jajka zapłodnione będą a tą druga gąska nie musisz się martwić bo niebawem ją też będą deptać grunt żeby jajka nosiły:)

A u mnie nic nowego czyli wszystko po staremu:) jutro mam na zamiarze pyknąć 2 koguty i będę miał z nimi spokój:) no a w niedalekiej przyszłości wezmę się z kaczki:)a w sumie to za kaczory bo kaczki zostają do wiosny

jedynym dzisiaj wydarzeniem było pismo z gminy z deklaracją do wypełnienia że jestem posiadaczem 14a lasu:) ale za bardzo nie wiem o co chodzi bo u nas nie było nigdy podatku od jakiegoś lasu:(

Posted

Tofik, mam nadzieję że będzie tak jak piszesz z tymi gąskami i z jajami od nich :)

dzisiaj zmieniła nam sie koncepcja na stajenkę :P mąż oddaje mi swoją siłownię a on sobie zrobi w stodole nową, dla mnie to lepiej bo tu wszytsko porządnie zrobione i gotowe, w sumie to tylko wprowadzać zwierzyniec :) tylko najpierw mąż musi sobie tę siłownię zrobić, ale jutro robię mu już całkowity porządek coby miał juz wszytsko gotowe :P tylko wylewkę ma zrobić i sie wyprowadzi ;D

tym samym zmieniła sie koncepcja na ogrodzenie, czyli kury i kaczki z gęsiami będą razem a nie osobno, bo nie ma jak zrobić osobnego wejścia na wybieg a chcę coby zwierzyniec miał stały dostęp do stajni w miare potrzeby. no i szkoda ze wczoraj nie wiedziałam, bo zamówiłam już 50 metrów siatki wysokiej na 1 metr, ale jak będą kury i kaczki razem to całe ogrodzenie musi być na 2 metry. ech...szkoda ze nie mozna wycofać, no ale kiedyś sie na pewno przyda taka siatka, teraz to muszę zamówic jeszcze jedną wysoką na 2 metry, a potem tylko jeszcze siatki rabatowe i w tartaku stemple budowlane i mozna znacznie powiększać ogrodzenie :)

Tofik, a moze to gmina chce Ci zapłacić za posiadanie lasu :D

Posted

No to Aniu masz ambitny plan:)co do siatki to nie masz co sie martwić bo z tej metrówki zawsze możesz zrobić jakiś kojec dla małych kaczek albo coś podobnego tak czy inaczej siatka na pewno ci się nie zmarnuje:)

hehe z tego co mam styczność z jakimikolwiek urzędami to zazwyczaj trzeba płacić a nie że oni zapłacą:)

Posted

no tak, siatka na pewno się nie zmarnuje :P

no niestety, takie czasy że w urzędach tak jak piszesz trzeba płacić a nie na odwrót :/

a z ciekawości, ile masz tych kaczorów których będziesz skracał o głowę ?

Posted
Szczerze mówiąc to nie wiem ile ich jest bo ja tak bardzo do tego uwagi nie przykładam bo kaczki i tak są do gara więc ma być ich dużo i to wszystko:) ale ponad 10 pójdzie na pniaka:)bynajmniej mam więcej kaczorów niż kaczek z zeszłorocznych lęgów, no a kaczorki zostaną tylko 2 jeden stary i jeden młody a reszta do gara:)
Posted
Witam dziś tylko 10 jajek a było więcej;[ wideł nie zrobiłem jutro dokończę ;] a co do gęsi to dopiero się poznają;] i pewnie zaczną szkoda że mój ''gąś'' nie jest tak zainteresowany swoimi paniami;[ a siatka na pewno się przyda tak jak pisał Sławek,a co do kaczorków to ja od przyszłego roku będę robił tak jak Sławek jeden stary drugi młody zawsze jeden będzie wiedział o co chodzi,,,
Posted

Wszystko wskazuje, że dostanę:

Brakla srebrna duża 7 szt.

Australop duży czarny 12 szt.

Orpington łuskowany duży 10 szt.

Wyandotte srebrnołuskowane duże 20 szt.

Sebrytka złotołuskowana 8 szt.

Sebrytka srebrnołuskowana 8 szt.

Araukan bezogoniasty 8 szt.

Marans 12 szt.

Minor 6 szt.

Lakenfelder duży 6 szt.

Wąsacz antwerpski 6 szt.

Sułtan biały 8 szt.

55 szt. zostawię dla siebie. Tak zamówiłem, w razie czego mogę coś zmienić. Pozdrawiam!

Posted

Robercie spokojnie jeszcze ma czas a jak nic sie nie będzie działo no to zamknij go z panną tak jak mówiliśmy i musi się skusić tylko bliżej wiosny:)

A co do kaczorów to jak już kiedyś pisałem 2letni najlepszy:)

A o co chodzi z tym postem powyżej bo nie rozumie?:(

chodzi o Krzys__30 a nie o Grzegorza:)

Posted

O ile dobrze policzyłem to mamy do podziału 56 jajek:) choć widzę 3 nowe rasy więc trzeba poczytać choć ja swoich typów nie zmieniam:)

Robercie ja jak przeliczyłem to wyszli 111 jaj a jak Grzegorz bierze 55 no to nam do podziału zostaje 56 jajek