Jump to content

Recommended Posts

Posted
Na pewno niektórzy z forum należą do osp w swoich miejscowościach. Dowiedziałem się niedawno że żeby być strażakiem ochotnikiem to trzeba przejść jakiś egzamin. I stąd moje pytanie. Jak wygląda taki egzamin, czy jest teoretyczny i praktyczny, a jeśli jest też praktyczny, to jak wygląda?Czy jest sprawdzana sprawność, np pompki, podnoszenia się na rękach itp, czy tylko z zakresu zagadnień pożarniczych np rozwijanie węża, udzielanie pierwszej pomocy, zakładanie masek itp. Pozdrawiam
Posted
Jest to kurs pierwszego stopnia, który pozwala Ci udawać się na akcje. Jest on zarówno teoretyczny i praktyczny. Komora, sprawnościówka itd. itp. masz więcej pytań pisz tu albo PW.
Posted

Jest to szkolenie podstawowe.Składa się z dwóch części.1-BHP w działaniach

OSP,podstawowy sprzęt p-poż,zagadnienia pierwszej pomocy,przygotowanie do działań ratowniczo-gaśniczych,egzamin pisemny i praktyczny.

Po zaliczeniu możesz brać udział w działaniach swojej OSP.

2-obsługa sprzętu mechanicznego [piły do drewna,betonu,stali],BHP,obsługa aparatów ochrony dróg oddechowych,egzamin pisemny i praktyczny.

To tak w skrócie.Jeśli jesteś członkiem OSP to więcej powie ci twój naczelnik.

Posted
Jeszcze nie jestem, bo nie mam 18 lat, a nie ma u nas w OSP sekcji młodzieżowej. A mógłbym być członkiem nie mając tych egzaminów i brać udział np w uroczystościach kościelnych, czy w jakiś festynach, gdzie straż kieruje ludzi np na miejsca parkingowe?? Tak z ciekawości to ostatnie pytanie Pozdrawiam