ketjow4791 Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 Rozsiałem na żyto saletrzak w czasie marcowego ocieplenia.Po tym nastąpił atak zimy i opady śniegu, uprawa znajduje się w okolicach Kłodawy. Czy mam powody zmartwienia o azot który może zostać wypłukany przez wode. Zastosowałem 120kg saletrzaka na hektar 4 klasy. Pole było jesienią obornikowane. Proszę o porade co dalej. Quote
simson54 Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 ja bym poczekał aż śnieg stopnieje i dopiero wtedy wjechać zasiać nawóz bo tak to raczej wszystko spłynie u mnie na wsi ziomki posiali nawozy tez miałem jechać ale mówię poczekam jeszcze chwile. i chyba to nic nie daje jak się tak po śniegu nawóz rozsieje po zbożu. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 Nie będzie istotnych strat o ile nie będzie spływu wody. Jednak na "zimowy" siew nawozów zdecydowanie lepsza jest saletra amonowa. Jeżeli jest sporo nierozłożonej substancji organicznej i przez dłuższy czas będzie pole zalane to mogą nastąpić straty spowodowane denitryfikacją. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 Mocznika nie należy siać na zamarzniętą ziemię lub przed ruszeniem wegetacji. Straty azotu z mocznika przy siewie pogłównym są znaczne. Uwzględniając straty lepszym i tańszym (ze względu na straty) nawozem w tych warunkach jest saletra amonowa. Dawniej (czytaj: jak firmy produkujące nawozy nie zajmowały się doradztwem nawozowym lecz instytuty badawcze) jedynym nawozem azotowy zalecanym do stosowania pogłównie była saletra amonowa, bo saletra wapniowa to inna bajka. Saletrzaku nie powinno się wcale stosować pogłównie, gdyż zawartość w nim wapnia i magnezu powoduje znaczne straty azotu do atmosfery! Z tych samych powodów nie należy stosować pogłównie saletry amonowej, a zwłaszcza mocznika na rędzinach i glebach zasadowych i świeżo zwapnowanych, kwaśnych zresztą też. Pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 Grzesiu Ty normalnie jak encyklopedia jesteś, znowu mnie zadziwiłeś . Pozdrawiam Quote
rysiek1965 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 Ja też posiałem na łąki sól i potasowo-fosforowe przed śniegiem , i myślę że dużych ubytków nie będzie .Pozdrawiam. Quote
ali Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 więc co siejemy??? bo jestem małorolny i jakoś większej wagi do tego nie przykładałem, 200na h saletrzaku już poszło w zeszłym tygodniu(miała być już wiosna) 150 wapniowej czeka. prosze o wyrozumiałość, mam rędziny Quote
DuzyGrzegorz Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 Na rędzinach unikaj pogłównego stosowania nawozów, a jeżeli stosujesz to staraj się siać przed spodziewanym deszczem. Saletry pogłównie nie stosuj gdy rośliny są mokra gdyż może powodować poparzenia, w przeciwieństwie do mocznika. Saletrzak zawiera wapń, a na rędzinach jest go pod dostatkiem, więc zastąp saletrą amonową lub mocznikiem. Saletra wapniowa tylko po uszkodzeniach mrozowych. Fosfor i potas standardowo. Quote
troszkin Posted June 2, 2013 Report Posted June 2, 2013 grzechu to chodzacy slownik a wracajac do tematu to nie musisz sie bac Quote
Recommended Posts