KrowieBieszczady Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 WitamNa forum jestem dopiero od wczoraj, lecz bardzo mnie to forum zaciekawiło i będę tutaj stałym bywalcem Moje propozycje to dodanie informacji do profilu:- Areał- Rodzaj hodowliMoją drugą propozycją jest podzielenie działu mechanizacja z powodu dużego zainteresowania Mianowicie Podzieliłbym go na:-Ciągniki-Kombajny-Maszyny i urządzeniaJeżeli popierasz mój pomysł to lajknij temat i post Quote
michael farmer Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 witam! a czy jest sens aż tak uzupełniać profil co do wielkości gosp. to możesz sobie porozmawiać pryw. z kimś nie każdy może chce podawać wielkość swojej "roli" ale to i tak jest sprawa dla wyższych a na temat drugiej Twojej propozycji to jestem za jak coś. Ale pamiętaj że to jest forum a nie portal randkowy żeby podawać aż tak dokładne info o sobie Pozdrawiam Quote
KrowieBieszczady Posted March 31, 2013 Author Report Posted March 31, 2013 Ok, ale podając wielkość gospodarstwa i rodzaj hodowli jest łatwiej komuś innemu komu np. pomagamy łatwiej ocenić czy mamy pojęcie w tym co on chce wiedzieć, bo np. mając 200ha pomoże ci ktoś kto ma tylko c360? No chyba raczej nie Quote
kubusjettaII Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 a dlaczego uważasz że ktoś kto ma 360 nie ma wiedzy na temat gospodarstwa? a może ma kontakt i doświadczenie w dużym 100 ha, a swojego ma 10. była by to dyskryminacja a poza tym niepotrzebny zamęt, wątków mamy tyle że każdy coś dla siebie znajdzie. Quote
VoYtek8 Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 Uważam takie zmiany za zbyteczne bo to forum nie jest po to pisać o sobie tylko przekazywać sobie informacje dot. rolnictwa jak napisał "michael farmer" to nie jest portal randkowy. Z resztą kogo interesuje kto ile ma hektarów i czym się zajmuje, czasem gospodarz posiadający 2ha jest bardziej pomocny niż taki z 200ha bo ten mniejszy ciągle kmini jak tu wyciągnąć z takiego areału jak największy zysk no i próbuje sam grzebać przy maszynach, jak masz 200ha to się nie martwisz bo bieda Ci nie grozi, a maszyny masz nowe i z byle czym latasz do serwisu, a informacja że ktoś ma 1ha i hoduje 5 kur może sprawić że w oczach innych dany rolnik będzie wyglądał niepoważnie. Co do dzielenia działów to było to poruszane kilka razy i też uważam to za zbędne bo tu jest porządek i łatwo się poruszać po tym forum więc zmiany raczej niczego nie poprawią. Pozdrawiam Quote
michael farmer Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 zgadzam się z Kubą i Wojtkiem w 100% to jest bardzo uciążliwy temat i co do wielkości areału to mam takie samo zdanie jak Kuba czy masz 100 czy 10 ha to jednak jesteś rolnikiem i nie można nas dzielić,tak że ten co ma więcej to jest gość a ten co ma mniej to jakiś zwykły chłop co sobie coś tam próbuje. Ja przy okazji to mam 20 ha z groszami (a w sumie to mój ojciec) i przez moje 30 lat życia w tym "rolniczym" otoczeniu to... nie będę kończył sami wiecie:) i na koniec mokrego dyngusa rolnicy Quote
Tofik Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 Zgadzam sie z wami chlopaki jak najbardziej pozatym z wlasnego doswiadczenia wiem ze predzej pomorze ci ktos co ma mniej a nizeli ten kto ma wiacej bo czasami taki "bamber" jak go o cos zapytasz to zaraz zacznie sciemniec (np.o ochrone roslin) i guzik sie dowiesz a taki przecietny "chlop" to ci powie prosto z mostu co i jak i jak michael napisal Mokrego dyngusa zycze:) Quote
pawelxy1 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 tofikarius chyba śnieżnego dyngusa bo u mnie spadł snieg;/A wracając do tematu to ostatnio było takie coś że gość taki co ma koło 70-80 ha to jeszcze temu debilowi małoi podkrada mi metry pola;/Co roku przyorywał mi miedzę .Na początku jak kombajnem bizonkiem jechał to kosił 2 całe hedery i jeszcze miał na połowę.A teraz to przejedzie jeden heder i zostaje mu pół.Pole miałem 9 .3metra szerokości a zostało mi coś koło 7 metrów.Gdy go o to zapytałem to powiedział mi że to jego syn jechał i że nie zauważył miedzy.Nie chce wszczynać awantur ale wezwę geodetę i zrobię tak jak ma być. A inny kto ma 50 ha może więcej to co chwile mi pomaga i nic nie kradnie. Quote
VoYtek8 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 Hehe, chłopcy dziś jak ktoś chce mieć mokrego dyngusa to się może w śniegu potarzać i na pewno będzie mu bardzo mokro . Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 dokładnie tak u mnie śniegu dosyć jest ale topnieje szybko;dA co do geodety to ile zapłaciłbym za takowego? Quote
VoYtek8 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 Dokładnie się nie orientuje, ale na pewno sporo i musisz znaleźć naprawdę dobrego żeby pomiar był wiarygodny. Co do śniegu to w nocy u mnie spadło z 10cm takiego mokrego i ładnie zaczął topnieć, ale teraz znowu pada . Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 Tata coś wspominał o 300zł a mi wiadomo o 2 tys czy to możliwe? Quote
VoYtek8 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 No myślę że więcej niż 500zł to nie będziesz musiał dać, ale rzeczywiście słyszałem że geodeci biorą po 2000zł... Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 to dobrze. Czyli że w tym roku się to zrobi i plon bd większy;d Quote
DuzyGrzegorz Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 Nie bierzesz sam geodety lecz składasz wniosek do wójta gminy o rozgraniczenie. To wójt bierze geodetę, który przeprowadza rozgraniczenie i Tobie wystawia rachunek. Może uwzględnić Twoje sugestie co do geodety, ale nie musi. Jak kogoś interesuje temat rozgraniczenia to niech założy temat. Pozdrawiam! Quote
pawelxy1 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 ok uwzględnię to i powiem tacie co i jak. A jak ja bd chciał by wziął geodetę za 500zł a on weźmie i zas zarząda2 tys? Quote
rysiek1965 Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 Miałem ten sam problem ,wieczne gadanie że przyorałem miedzę , jak przyszedł geodeta to okazało się że miedza pszesuneła się o 1m w jego stronę i teraz mam spokój . A kosztowało mnie to tysiąc złotych . Quote
Tofik Posted April 1, 2013 Report Posted April 1, 2013 ja nie wiem czasem czy cena nie zalezy do wielkosci dzialki bo umnie jak bylo rozgraniczenie dzialki 5.5ha to zaplacilismy 1600zl a u tesciow jak mieli podobny problem z miedza to zaplacili 3500 z tym ze tam bylo 18ha Wiec jezeli cena zalerzy od wielkosci dzialki a masz nieduza dzielke to moze byc tak za zaplacisz moze 500zl ale najlepiej to podejsc do jakiegos geodety i naswiatlic mu sprawe i przeciez geodeta wszystko wytlumaczy tylko zeby byl jakis wiarygodny i mial sprzet odpowiedni do mierzenia, umnie taki jeden wziol do rozgraniczenia dzialki takiego geodete co latal z tasma i ciagle mu pola brakowalo:) Quote
Recommended Posts