Wielki124 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 żeby wychodować 50 byków tak do ok 750 kilogramów ile bym musiał mieć jedzenia dlanich i wody ile bym musiał zainwestować czy mi sie to opłaca mam 22 h 5 i 6 klasy 2 stodoły i obore mam prosty sprzęt gospodarzczy Quote
KrowieBieszczady Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Tak ogólnie nie da się określić ile zjedzą, bo to zależy od tego czym będą karmione. Troche słaba ziemia, więc z kiszonką z kukurydzy byłoby ciężko. Jeżeli jeszcze piszesz, że masz prosty sprzęt, czyli moim tokiem myślenia brqk prasy, owijarki itp. to na twoim miejscu nie wiem czym próbował z tyloma. Lepiej na poczatek zacznij od 10 i sam ocenisz czy dasz rade Quote
Wielki124 Posted April 2, 2013 Author Report Posted April 2, 2013 a ty co chodujesz krowy KrowieBieszczady ty chodujesz krowy na bieszczadach ile masz sztuk i ile gruntów Quote
KrowieBieszczady Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Yhym 60 miesnych (niedlugo 100 i 20 mlecznych) Quote
Mikruss Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 KrowieBieszczady nie przesadzaj ze na kukurydze licha ziemia.Odpowiednie nawozenie, sporo obornika i urośnie nawet na piasku. z tych 22 ha spokojnie 50-60 sztuk wykarmisz (oczywiscie w rożnym wieku, można przyjąć ze przy takiej ilosci bys miał ok 20 sz takich powyzej 500 kg.Ja mam 10 ha w chwili obecnej mam 20 sztuk, docelowo pod koniec roku zobaczymy jak wyjdzie z zakupem cielaków chce miec miedzy 30 a 40 szt. Quote
kubusjettaII Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 wielki popraw ortografię, taka mała prośba Quote
Mikruss Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 III-VI klasaA mój brat z ojcem na IV-V to nawet buraki sieją Quote
pawelxy1 Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 Mikrus też mi sztuka zasiać buraki na ziemi klasy IV. Ja sieję co 2 lata i 2 lata temu z pola właśnieo tej IV klasie miałem z 15 arów pełną przyczepę z nakładkami buraków;d Quote
Mikruss Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 zalezy jaka przyczepa Dobra nie ma co spamowac, w kazdym razie ziemia nie jest zła i na pasze do bydła jest ok Quote
przemek2092 Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 ha 22 ale pomyśl że kukurydza to nie wszystko potrzebujesz dużo użytków zielonych i to jest podstawa słoma na ścielenia, to wszystko trzeba liczyc myśle że te 22 jest troszkę mało jak na taką ilosc Quote
Mikruss Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 22ha spokojnie starczy jezeli by to były krowy to by bylo za mało powiedzmy ze ziemi by było na styk, wszystko zalezy czy na głębokiej ściółce czy na uwięzi, bo jedyne czego by mogło brakować to słoma, samego zboza starczy ze 7-8 ha, kukurydzy ok 7-8 ha, reszta mogą być użytki zielone. Quote
michael farmer Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 Mikruss to na użytki zielone zostaje również 7-8ha tylko trzeba pamiętać że z tych uzytków musisz przygotować paszę na zime jak siano i kiszonke a w sezonie jak by byki chodziły po zielonym to wydaje mi się że z 8 ha na tyle sztuk to będzie cieżko zrobic konkretny zapas. U mnie na łączną ilość krów z młodzieżą to bedzie 27szt. mam do dyspozycji swoich 23ha w tym 3 ornego na kukurydzę i do tego dochodzi 7 ha dzierżawy (oczywiście uż.zielone) bez tych 7 ha z dzierżawy to naprawdę było by krucho z paszą i co za tym idzie pewnie była by w jakimś stopniu likwidacja kilku sztuk:( pozdrawiam Quote
Mikruss Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 Ja mam 11 ha, z czego kukurydzy 2 ha i łączki 1,5 ha, do wykarmienia jak na razie 18 sztuk bydła w różnym wieku, do tego teściu ma kilka sztuk tuczników i 3 maciory.Tuczniki raczej będą zlikwidowane, wiec spokojnie te 30-35 szt bydła opasowego utrzymam, jedynie bede musiał troche słomy dokupic.U mojego brata i ojca do tej pory było ok 40 szt bydła (20 krów + młodzież) i na 33 ha dało się to bez problemu wyżywić + 8-10 macior i tuczniki od tych macior i żadna pasza nie była dokupywana. Quote
Wielki124 Posted April 5, 2013 Author Report Posted April 5, 2013 to ile mam mieć tej ziemi 5 i 6 klasy żeby wyżywić te 50 sztuk Quote
Mikruss Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 jezeli taka słabizna to te 5 jeszcze jakbyś miał to miałbyś spokojną głowe, ale wiadomo wszystko zalezy od roku Quote
pablos Posted April 13, 2013 Report Posted April 13, 2013 witam im słabsza ziemia tym trzeba mieć więcej ha !!! Quote
Recommended Posts