Jump to content

Recommended Posts

Posted
Kuna to sprytny zwierz.Gotowy wedżeć się nawet przez drobną szczelinę.Jest szybka.Więc albo pułapki albo trutka. (chociaż mój sąsiad zabił ją jak spała widłami).
  • 2 months later...
Posted
Teraz wyszły fajne odstraszacze na kuny w płynie - spryskujemy miejsce, od którego chcemy żeby kuna trzymała się daleka. No i są jeszcze odstraszacze ultradźwiękowe, które wydają się być skuteczne i to całkiem za niedużą cenę...
  • 1 month later...
Posted
mam kurnik, a właściwie wolierę dla ptactwa. Ogrodzony metalową siatka a z góry rzucona wydawałoby się mocna siatka sznurowa. Czy to możliwe żeby kuna dostała się do kurnika od góry? Przegryzła siatkę?Zginęły mi 24 kury i dwa bażanty. Wszędzie pełno piór, ale żadnej krwi i tylko 3 głowy. Nic więcej nie zostało. Słyszałam, że kuna jest w stanie zabić jednorazowo dużo kur, ale czy aż tyle i czy jest w stanie je wszystkie wynieść górą pozostawiając tylko 3 głowy? i czemu nie ma żednej krwi tylko same pióra? Proszę o pomoc
  • 3 months later...
Posted
Polecam również pułapkę żywochwytną. To co się zrobi z kuną, to już kwestia indywidualna. Wypuszczenie jej gdzieś w lesie czy na polu, min.20km od zamieszkania powinno poskutkować:) A najlepszą przynętą jest jajko lub to na co polują, czyli np. świeży kawałek kurczaka.
  • 2 weeks later...
Posted
Ja zastosowałam u siebie taka żywo łapkę...już myślałam, że nic się nie wydarzy bo stała ok pół roku w stodole i nic, aż tu pewnego dnia wchodzę i oczom nie wierze, kuna zatrzaśnięta w klatce sobie smacznie śpi...skusiła się na jajko surowe. Trwało to chyba tak długo dlatego, że ta klatka była przestawiana nie raz a ona jak wyczuje zapach człowieka to nie będzie się zbliżać (podobno). Teraz zastawiłam kolejną bo wiem, że jeszcze są.
Posted
Z kuny jest także pożytek bo tępi szczury. Kur nie mam a mam kunę i już zapomniałem jak szczur wygląda. Jednak jak są kury to problem i to podstawowy. W przyszłym roku zamierzam mieć stadko kur i myślę co zrobić z kuną. Poprzednio miałem małą hodowlę srebrnych bażantów i przegrałem z kuną. Teraz mam nad nią pewną przewagę bo wiem gdzie ma legowisko i idzie się tam dobrać. Macie jakieś propozycje?
Posted
Jeśli chcemy się kuny pozbyć to najłatwiej chyba zastosować właśnie tą pułapkę o której wszyscy piszą. A jeśli wiadomo gdzie ma legowisko, to tym bardziej wiemy gdzie postawić pułapkę. dobrze to zrobić w rękawiczkach, wtedy zapach człowieka nie przechodzi na pułapkę:)
Posted

Dokładnie, jak wyczuje zapach ludzki to za nic nie wejdzie, z reszta jak z kazdym tego typu szkodnikiem. U mnie na rezultat nie czekalem dlugo, po zainstalowaniu nawet nie tydzień.

Najgorzej jak ma juz mlode, wtedy wykurzyc jest bardzo trudno

Posted

Z kuny jest także pożytek bo tępi szczury. Kur nie mam a mam kunę i już zapomniałem jak szczur wygląda. Jednak jak są kury to problem i to podstawowy. W przyszłym roku zamierzam mieć stadko kur i myślę co zrobić z kuną. Poprzednio miałem małą hodowlę srebrnych bażantów i przegrałem z kuną. Teraz mam nad nią pewną przewagę bo wiem gdzie ma legowisko i idzie się tam dobrać. Macie jakieś propozycje?

Rozumiem, że jesteś też za humanitarnym rozwiązaniem tego problemu. Najlepsze byłoby wyłapanie kun i wywiezienie ich daleko daleko.

Możliwe byłoby też ich wykurzenie za pomocą ultradźwięków, tylko pytanie gdzie się potem przeniosą. Podobnie ma się sprawa ze sprayem, który działa odstraszająco na kuny.

• 5 months later...
Posted
Dajcie sobie spokój bo to walka z wiatrakami!nikt jeszcze nie wygrał z tymi inteligentnymi bestyjkami,a to że ktoś złapał pojedynczą sztuke nic nie znaczy prawdopodobnie był to osobnik bardzo młody albo bardzo stary i na ich miejsce przyjdą inne.
  • 5 months later...
Posted

Rozumiem' date=' że jesteś też za humanitarnym rozwiązaniem tego problemu. Najlepsze byłoby wyłapanie kun i wywiezienie ich daleko daleko.

Możliwe byłoby też ich wykurzenie za pomocą ultradźwięków, tylko pytanie gdzie się potem przeniosą. Podobnie ma się sprawa ze sprayem, który działa odstraszająco na kuny.

[/quote']

Ha Ha jacob daleko, daleko. Ładnie powiedziane. Mój sąsiad dwa razy złapał tę samą kunę. Za pierwszym razem wywiózł ją około 4,5km od domy. Jeszcze tego samego dnia pokiwała mu na dobranoc :-)

Po kilku dniach złapał ją jeszcze raz. Tym razem jeż nie miała jak mu pomachać... :-(

W sumie to chyba nie są te kuny aż takie sprytne. Sąsiad ma taką samą pułapkę jak pietro pokazał w sumie to już kilka kun złapał.

Posted

Rozumiem' date=' że jesteś też za humanitarnym rozwiązaniem tego problemu. Najlepsze byłoby wyłapanie kun i wywiezienie ich daleko daleko.

[/quote']

Ha Ha jacob daleko, daleko. Ładnie powiedziane. Mój sąsiad dwa razy złapał tę samą kunę. Za pierwszym razem wywiózł ją około 4,5km od domy. Jeszcze tego samego dnia pokiwała mu na dobranoc :-)

Po kilku dniach złapał ją jeszcze raz. Tym razem jeż nie miała jak mu pomachać... :-(

W sumie to chyba nie są te kuny aż takie sprytne. Sąsiad ma taką samą pułapkę jak pietro pokazał w sumie to już kilka kun złapał.

4,5 km to o wiele za mało ;) co najmniej kilkanaście a najlepiej jeszcze dalej ;)

Posted

Dokładnie' date=' dla nich taka odległość to spacerek a kuny mają dobrą orientacje w terenie ;)

[/quote']

Tym bardziej jeżeli jeszcze to samica i ma młode gdzieś tam ;)

• 1 year later...
Posted

Witajcie,

wiem, że odkopuję temat - lecz w tym momencie forum to już nie tylko odpowiedź na pytanie dziś, lecz również za 5 lat poprzez wyszukiwarki.

Sam z resztą tak tu trafiłem, a więc pozostawię ślad na przyszłość. Z reszta z tej okazji się zarejestrowałem.

Borykałem się z problemem kuny domowej na poddaszu przez 9 miesięcy, rozgryzła mi papę, wełna to praktycznie 1/3 była do wywalenia a odchody to zbieram do dziś ;P

Ogólnie wyczaiłem ją pewnego dnia jak mi coś przemknęło pod nosem gdy siedziałem w kuchni, spojrzałem a tu ciach kuna mi się wbija przez obróbkę do dachu. Jedną wyłapałem i zadowolony machnąłem ręką będą bohaterem domu i natury (bo oczywiście wypuściłem ją z dala od domu).

Po 3 tygodniach słyszę tupot na poddaszu, kolejna pułapka i kolejna kuna... I tak kółko się zataczało.

Próbowałem coś majstrować przy dachu i obróbce ale wciąż jakoś się przedostawały. W końcu się poddałem, poszukałem w google, podzwoniłem po firmach i wybrałem trzech speców. Skorzystałem z oferty jednego (i tu uwaga chamska reklama - ale ten Pan wart jest tego) firmy trans-hand - mają stronę www jakby co. Znaleźli mi ponad 6 punktów którymi kuny się przedostawały. Jak dach zaczęliśmy badać, to po prostu był dla mnie szok. Masa, ale to totalna kup, padlin, wełna to przypominała nawet nie wiem co... i okropny smród. Po wymianie i zabezpieczeniu dachu, zainstalowali odstraszacze które z tego co widzę dają dobre efekty.

Ogólnie to tyle. Puenta - ciężko się pozbyć jak się nie jest dekarzem i inżynierem odstraszaczy ;)

Jakby komuś zależało to mogę na pw wysłać numer tel do osoby która ogarnęła mój problem.

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

Dobry kot potrafi kunę skutecznie przepłoszyć. Ale porządny!

Mój dziadek hodował gołębie. I kiedyś kuna się przyplątała.

Śliczna, fakt, ale straszny szkodnik.

Łowny kot zadziałał na tyle skutecznie, że znikła.

Chociaż podobno najskuteczniejsze są pułapki. Jeśli chodzi o kable - istnieją jakieś specjalne specyfiki w sprayu.

Tylko nie wiem, na ile skuteczne.

Bo to chyba najpoważniejszy problem, jak się taka kuna weźmie za kable w samochodzie czy innej maszynie.

• 6 months later...
Posted

Hej kopiłam ta pułapkę bo coś mi wysysa krew z kur i kaczek prawdo podobnie to kuna ale mamy 4 koty i one ich nie zjadają a ta kuna w klace uciekła mi i nie mam 4 kaczek co mam zrobić

to nie kuna tylko tchórz powąchaj czy nie wali jak kowalowi z pod pachy tchórze często zostawiają po sobie smród

Posted

Ja wam dam pewny na 100% sprawdzony sposób, poleciła mi to babcia sąsiada.

Potrzebujemy:

-rękawiczki gumowe (bo zwierzę wyczuje ludzki zapach)

-trutkę na szczury (w saszetkach, taka czerwona saszetka)

-trochę mięsa mielonego surowego, świeżego :)

Saszetkę mieszamy z mięsem do momentu aż składniki ładnie się połączą. Kładziemy w miejscu w którym grasują kuny i czekamy na efekt.

Polecam sprawdzony patent !!! :cool:

I następnego ranka nasz kot(ewentualnie sąsiadów) leży trupem! Nie potrzebny bardziej humanitarny sposób bez zbędnych ofiar

Posted

mam kurnik, a właściwie wolierę dla ptactwa. Ogrodzony metalową siatka a z góry rzucona wydawałoby się mocna siatka sznurowa. Czy to możliwe żeby kuna dostała się do kurnika od góry? Przegryzła siatkę?Zginęły mi 24 kury i dwa bażanty. Wszędzie pełno piór, ale żadnej krwi i tylko 3 głowy. Nic więcej nie zostało. Słyszałam, że kuna jest w stanie zabić jednorazowo dużo kur, ale czy aż tyle i czy jest w stanie je wszystkie wynieść górą pozostawiając tylko 3 głowy? i czemu nie ma żednej krwi tylko same pióra? Proszę o pomoc

swojego czasu miałem podobny przypadek ptaki ginęły a śladu brak robota jak mi się wydawało tchórza ale własnie brak jakiegokolwiek sladu typu głowa kury pierze itp. jeśli masz podłogę sprawdź po nią u mnie się tam 2 znalazły robota szczura zwykła trutka i kochany kocur-zabójca pomogły