Dziadek Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 Jak tam panowie, wasze polowania na kune ???Ja moge sie wam pochwalic, że złapałem dziś Quote
Adams Posted February 9, 2012 Report Posted February 9, 2012 Kuna to sprytny zwierz.Gotowy wedżeć się nawet przez drobną szczelinę.Jest szybka.Więc albo pułapki albo trutka. (chociaż mój sąsiad zabił ją jak spała widłami). Quote
marian47 Posted April 16, 2012 Report Posted April 16, 2012 zjadla mi 16 golebi i 3 kury jak mam sie jej pozbyc(zelazka nie dzialaja) Quote
johhny Posted April 17, 2012 Report Posted April 17, 2012 Teraz wyszły fajne odstraszacze na kuny w płynie - spryskujemy miejsce, od którego chcemy żeby kuna trzymała się daleka. No i są jeszcze odstraszacze ultradźwiękowe, które wydają się być skuteczne i to całkiem za niedużą cenę... Quote
damira Posted June 7, 2012 Report Posted June 7, 2012 mam kurnik, a właściwie wolierę dla ptactwa. Ogrodzony metalową siatka a z góry rzucona wydawałoby się mocna siatka sznurowa. Czy to możliwe żeby kuna dostała się do kurnika od góry? Przegryzła siatkę?Zginęły mi 24 kury i dwa bażanty. Wszędzie pełno piór, ale żadnej krwi i tylko 3 głowy. Nic więcej nie zostało. Słyszałam, że kuna jest w stanie zabić jednorazowo dużo kur, ale czy aż tyle i czy jest w stanie je wszystkie wynieść górą pozostawiając tylko 3 głowy? i czemu nie ma żednej krwi tylko same pióra? Proszę o pomoc Quote
pauli85 Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 Polecam również pułapkę żywochwytną. To co się zrobi z kuną, to już kwestia indywidualna. Wypuszczenie jej gdzieś w lesie czy na polu, min.20km od zamieszkania powinno poskutkować A najlepszą przynętą jest jajko lub to na co polują, czyli np. świeży kawałek kurczaka. Quote
Agata2035 Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Ja zastosowałam u siebie taka żywo łapkę...już myślałam, że nic się nie wydarzy bo stała ok pół roku w stodole i nic, aż tu pewnego dnia wchodzę i oczom nie wierze, kuna zatrzaśnięta w klatce sobie smacznie śpi...skusiła się na jajko surowe. Trwało to chyba tak długo dlatego, że ta klatka była przestawiana nie raz a ona jak wyczuje zapach człowieka to nie będzie się zbliżać (podobno). Teraz zastawiłam kolejną bo wiem, że jeszcze są. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Z kuny jest także pożytek bo tępi szczury. Kur nie mam a mam kunę i już zapomniałem jak szczur wygląda. Jednak jak są kury to problem i to podstawowy. W przyszłym roku zamierzam mieć stadko kur i myślę co zrobić z kuną. Poprzednio miałem małą hodowlę srebrnych bażantów i przegrałem z kuną. Teraz mam nad nią pewną przewagę bo wiem gdzie ma legowisko i idzie się tam dobrać. Macie jakieś propozycje? Quote
pauli85 Posted October 8, 2012 Report Posted October 8, 2012 Jeśli chcemy się kuny pozbyć to najłatwiej chyba zastosować właśnie tą pułapkę o której wszyscy piszą. A jeśli wiadomo gdzie ma legowisko, to tym bardziej wiemy gdzie postawić pułapkę. dobrze to zrobić w rękawiczkach, wtedy zapach człowieka nie przechodzi na pułapkę Quote
Jac555 Posted October 8, 2012 Report Posted October 8, 2012 Dokładnie, jak wyczuje zapach ludzki to za nic nie wejdzie, z reszta jak z kazdym tego typu szkodnikiem. U mnie na rezultat nie czekalem dlugo, po zainstalowaniu nawet nie tydzień.Najgorzej jak ma juz mlode, wtedy wykurzyc jest bardzo trudno Quote
jacob Posted October 8, 2012 Report Posted October 8, 2012 Z kuny jest także pożytek bo tępi szczury. Kur nie mam a mam kunę i już zapomniałem jak szczur wygląda. Jednak jak są kury to problem i to podstawowy. W przyszłym roku zamierzam mieć stadko kur i myślę co zrobić z kuną. Poprzednio miałem małą hodowlę srebrnych bażantów i przegrałem z kuną. Teraz mam nad nią pewną przewagę bo wiem gdzie ma legowisko i idzie się tam dobrać. Macie jakieś propozycje? Rozumiem, że jesteś też za humanitarnym rozwiązaniem tego problemu. Najlepsze byłoby wyłapanie kun i wywiezienie ich daleko daleko. Możliwe byłoby też ich wykurzenie za pomocą ultradźwięków, tylko pytanie gdzie się potem przeniosą. Podobnie ma się sprawa ze sprayem, który działa odstraszająco na kuny. Quote
kubaci Posted March 23, 2013 Report Posted March 23, 2013 Dajcie sobie spokój bo to walka z wiatrakami!nikt jeszcze nie wygrał z tymi inteligentnymi bestyjkami,a to że ktoś złapał pojedynczą sztuke nic nie znaczy prawdopodobnie był to osobnik bardzo młody albo bardzo stary i na ich miejsce przyjdą inne. Quote
owca Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Rozumiem' date=' że jesteś też za humanitarnym rozwiązaniem tego problemu. Najlepsze byłoby wyłapanie kun i wywiezienie ich daleko daleko. Możliwe byłoby też ich wykurzenie za pomocą ultradźwięków, tylko pytanie gdzie się potem przeniosą. Podobnie ma się sprawa ze sprayem, który działa odstraszająco na kuny.[/quote'] Ha Ha jacob daleko, daleko. Ładnie powiedziane. Mój sąsiad dwa razy złapał tę samą kunę. Za pierwszym razem wywiózł ją około 4,5km od domy. Jeszcze tego samego dnia pokiwała mu na dobranoc :-)Po kilku dniach złapał ją jeszcze raz. Tym razem jeż nie miała jak mu pomachać... :-( W sumie to chyba nie są te kuny aż takie sprytne. Sąsiad ma taką samą pułapkę jak pietro pokazał w sumie to już kilka kun złapał. Quote
jacob Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 Rozumiem' date=' że jesteś też za humanitarnym rozwiązaniem tego problemu. Najlepsze byłoby wyłapanie kun i wywiezienie ich daleko daleko. Możliwe byłoby też ich wykurzenie za pomocą ultradźwięków, tylko pytanie gdzie się potem przeniosą. Podobnie ma się sprawa ze sprayem, który działa odstraszająco na kuny.[/quote'] Ha Ha jacob daleko, daleko. Ładnie powiedziane. Mój sąsiad dwa razy złapał tę samą kunę. Za pierwszym razem wywiózł ją około 4,5km od domy. Jeszcze tego samego dnia pokiwała mu na dobranoc :-)Po kilku dniach złapał ją jeszcze raz. Tym razem jeż nie miała jak mu pomachać... :-( W sumie to chyba nie są te kuny aż takie sprytne. Sąsiad ma taką samą pułapkę jak pietro pokazał w sumie to już kilka kun złapał. 4,5 km to o wiele za mało co najmniej kilkanaście a najlepiej jeszcze dalej Quote
przemek2092 Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Dokładnie, dla nich taka odległość to spacerek a kuny mają dobrą orientacje w terenie Quote
jacob Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Dokładnie' date=' dla nich taka odległość to spacerek a kuny mają dobrą orientacje w terenie [/quote'] Tym bardziej jeżeli jeszcze to samica i ma młode gdzieś tam Quote
kawazadwojaka Posted January 28, 2015 Report Posted January 28, 2015 Witajcie,wiem, że odkopuję temat - lecz w tym momencie forum to już nie tylko odpowiedź na pytanie dziś, lecz również za 5 lat poprzez wyszukiwarki. Sam z resztą tak tu trafiłem, a więc pozostawię ślad na przyszłość. Z reszta z tej okazji się zarejestrowałem. Borykałem się z problemem kuny domowej na poddaszu przez 9 miesięcy, rozgryzła mi papę, wełna to praktycznie 1/3 była do wywalenia a odchody to zbieram do dziś ;POgólnie wyczaiłem ją pewnego dnia jak mi coś przemknęło pod nosem gdy siedziałem w kuchni, spojrzałem a tu ciach kuna mi się wbija przez obróbkę do dachu. Jedną wyłapałem i zadowolony machnąłem ręką będą bohaterem domu i natury (bo oczywiście wypuściłem ją z dala od domu). Po 3 tygodniach słyszę tupot na poddaszu, kolejna pułapka i kolejna kuna... I tak kółko się zataczało. Próbowałem coś majstrować przy dachu i obróbce ale wciąż jakoś się przedostawały. W końcu się poddałem, poszukałem w google, podzwoniłem po firmach i wybrałem trzech speców. Skorzystałem z oferty jednego (i tu uwaga chamska reklama - ale ten Pan wart jest tego) firmy trans-hand - mają stronę www jakby co. Znaleźli mi ponad 6 punktów którymi kuny się przedostawały. Jak dach zaczęliśmy badać, to po prostu był dla mnie szok. Masa, ale to totalna kup, padlin, wełna to przypominała nawet nie wiem co... i okropny smród. Po wymianie i zabezpieczeniu dachu, zainstalowali odstraszacze które z tego co widzę dają dobre efekty. Ogólnie to tyle. Puenta - ciężko się pozbyć jak się nie jest dekarzem i inżynierem odstraszaczy Jakby komuś zależało to mogę na pw wysłać numer tel do osoby która ogarnęła mój problem. Quote
marcin8888 Posted February 24, 2015 Report Posted February 24, 2015 witam, też mam problem z kunami, siedzą mi pod dachem w domu , jak zaczynają sie bić to nie idzie spać, macie jakies sposoby , mam klatkę i kiedyś sie złapała 1, a teraz są 2 jak się ich pozbyć ? Quote
Vademecum Posted February 24, 2015 Report Posted February 24, 2015 kolego przeczytaj cały ten wątek..... przemek2092 1 Quote
rolnik-facebook Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 Zapraszam do dzielenia się Waszymi doświadczeniami z kunami z fanami rolnik-forum.pl na profilu facebookowym. https://www.facebook.com/rolnikforum/photos/a.186505568141371.20540.186480754810519/418116778313581/?type=1&theater Quote
Rara Avis Posted May 4, 2015 Report Posted May 4, 2015 Dobry kot potrafi kunę skutecznie przepłoszyć. Ale porządny! Mój dziadek hodował gołębie. I kiedyś kuna się przyplątała.Śliczna, fakt, ale straszny szkodnik.Łowny kot zadziałał na tyle skutecznie, że znikła. Chociaż podobno najskuteczniejsze są pułapki. Jeśli chodzi o kable - istnieją jakieś specjalne specyfiki w sprayu. Tylko nie wiem, na ile skuteczne. Bo to chyba najpoważniejszy problem, jak się taka kuna weźmie za kable w samochodzie czy innej maszynie. Quote
Freek.o Posted November 29, 2015 Report Posted November 29, 2015 Hej kopiłam ta pułapkę bo coś mi wysysa krew z kur i kaczek prawdo podobnie to kuna ale mamy 4 koty i one ich nie zjadają a ta kuna w klace uciekła mi i nie mam 4 kaczek co mam zrobićto nie kuna tylko tchórz powąchaj czy nie wali jak kowalowi z pod pachy tchórze często zostawiają po sobie smród Quote
Freek.o Posted November 29, 2015 Report Posted November 29, 2015 Ja wam dam pewny na 100% sprawdzony sposób, poleciła mi to babcia sąsiada.Potrzebujemy:-rękawiczki gumowe (bo zwierzę wyczuje ludzki zapach)-trutkę na szczury (w saszetkach, taka czerwona saszetka)-trochę mięsa mielonego surowego, świeżego Saszetkę mieszamy z mięsem do momentu aż składniki ładnie się połączą. Kładziemy w miejscu w którym grasują kuny i czekamy na efekt. Polecam sprawdzony patent !!! I następnego ranka nasz kot(ewentualnie sąsiadów) leży trupem! Nie potrzebny bardziej humanitarny sposób bez zbędnych ofiar Quote
Freek.o Posted November 29, 2015 Report Posted November 29, 2015 mam kurnik, a właściwie wolierę dla ptactwa. Ogrodzony metalową siatka a z góry rzucona wydawałoby się mocna siatka sznurowa. Czy to możliwe żeby kuna dostała się do kurnika od góry? Przegryzła siatkę?Zginęły mi 24 kury i dwa bażanty. Wszędzie pełno piór, ale żadnej krwi i tylko 3 głowy. Nic więcej nie zostało. Słyszałam, że kuna jest w stanie zabić jednorazowo dużo kur, ale czy aż tyle i czy jest w stanie je wszystkie wynieść górą pozostawiając tylko 3 głowy? i czemu nie ma żednej krwi tylko same pióra? Proszę o pomocswojego czasu miałem podobny przypadek ptaki ginęły a śladu brak robota jak mi się wydawało tchórza ale własnie brak jakiegokolwiek sladu typu głowa kury pierze itp. jeśli masz podłogę sprawdź po nią u mnie się tam 2 znalazły robota szczura zwykła trutka i kochany kocur-zabójca pomogły Quote
Vademecum Posted November 29, 2015 Report Posted November 29, 2015 każde trucie jest ryzykowne, taka prawda... Quote
Recommended Posts