edu Posted June 27, 2019 Report Posted June 27, 2019 Dzień dobry!Myślę o ogrodzeniu kurnika i wybiegu siatką leśną i pastuchem.Jak to zrobić, by było skuteczne (jaka siatka, ile wkopać pod powierzchnię gruntu)? Quote
Vademecum Posted June 27, 2019 Report Posted June 27, 2019 kuna jest tak zwinna że ta metoda nie nadaje się. przejdzie ci górą Quote
Sołtys Michał Posted July 3, 2019 Report Posted July 3, 2019 Czy prawda jest, że przy dużej ilości kotów kuna zmienia miejsce swego gniazdowania? Quote
Vademecum Posted July 3, 2019 Report Posted July 3, 2019 myślę że nie jest to prawdą, kuna jest wielkości kota i niebardzo kot zechce z nią walczyć Quote
Sołtys Michał Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 Na szczury działa, szkoda, kun dużo, kotów też. Byłaby naturalna selekcja, a tak trzeba będzie mechanicznie załatwić problem. Quote
Vademecum Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 ja mam dwa budynki gospodarcze ze strychami na jednym zboże, a na drugim słoma i miałem taki okres że na strych ze słomą nie zaciągną kota nawet siłą, a jak wziołem kota w ręce i wchodzipem na strych to kot łagodny wpadał w panike drapiąc i gryząc. Kuny tam były i to w ilości sporej. Quote
Sołtys Michał Posted July 5, 2019 Report Posted July 5, 2019 W pojedynkę to rady nie da. Ale tam gdzie jest dużo kotów ludzie na kuny nie narzekają. Quote
mack0000 Posted July 5, 2019 Report Posted July 5, 2019 Dokładnie kot lub pies, miałem problem kilka lat temu z kunami. Pojawił się u nas nowy lokator rasy szlachetnej mieszanej coś z labradora coś hmmm nie wiem do końca, ale powiedzmy że to labrador ;-) Biega sobie wolno po ogródku i problem znikł. Kuny znikły definitywnie Quote
Sołtys Michał Posted July 6, 2019 Report Posted July 6, 2019 No własnie z takimi opiniami się spotykam. Ale bardziej dotyczą kotów, o psie nie myślałem. Jak zburzy spokój kunie to może faktycznie się ulotni. Quote
tomcio112 Posted July 6, 2019 Report Posted July 6, 2019 ABy nie przeszła górą, na górze trzeba zrobić dwa poziomy linki również (+) i (-) i na pewno pomoże. Quote
Vademecum Posted July 6, 2019 Report Posted July 6, 2019 dużo kotów może tylko sprawić że pójdą tam gdzie ich jest mniej, a wcale problemu nie rozwiąże bo gdzieś muszą być Quote
Sołtys Michał Posted July 7, 2019 Report Posted July 7, 2019 Raczej się ulotnią i o to chodzi. pójdą w bardziej spokojne miejsce. Ale no cóż na razie pozostają metody klatkowe. Quote
Cyk Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Witam, widzę że sporo osób ma problem z tym szkodnikiem, ja walczę z kunami już od około dwóch lat i jak na razie skutecznie wygrywam tą walkę, choć jest ona bardzo ciężka i jak dla mnie upierdliwa, nakłada też obowiązki i pochłania trochę czasu.Może ktoś używał skutecznych odstraszaczy dźwiękowych i może polecić skuteczny, bo te co ja używałem do tej pory po prostu nie działają.A jeśli komuś zależy to mogę opisać tu sposoby jak pozbyć się szkodnika, nie jest to wcale takie proste zwłaszcza jak się trafi na osobnika dorosłego w pełni sił a nie staruszka czy głupiego młodzika. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 porządek jest podstawowym krokiem, jak będziesz miał bałagan na podwórku to nic nie zrobisz. Quote
Sołtys Michał Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Niestety znam tylko metody tradycyjne, dźwiękowe nie są mi znane. Quote
antekk Posted July 11, 2019 Report Posted July 11, 2019 O kotach nic mi nie wiadomo, ale tak jak pisałem wcześniej, psów się boją. Jak rozłożyłem woreczki kunagone z psią sierścią i co pół roku wymieniam, przestały całkiem przychodzić i robić szkody. Quote
Vademecum Posted July 11, 2019 Report Posted July 11, 2019 a ja przed chwilą wyczytałem, żeby w zakamarki auta nasypać czili i pieprz W szwajcari tną tylko 4 modele aut, ciekawe spostrzeżenia, tam ubezpieczyciele pokrywają szkody kun. Quote
Marekk Posted July 21, 2019 Report Posted July 21, 2019 Z kuna ja i moja rodzina męczyliśmy się już od trzech lat. Jej ogromne zniszczenia poczynione w naszym domu zostały oszacowane na kilkanaście tysięcy złotych. Próbowałem wielu metody jej zwalczania, ale nic to nie dawało. Dopiero system domowy, który założyła mi firma stopkunom.pl rozwiązał nasz problem w ciągu jednego dnia. Polecam tę firmę dla osób zmagających się z tym problemem kunowym. Quote
crazy333 Posted July 23, 2019 Report Posted July 23, 2019 Profesjonalne firmy zakładające takie zabezpieczenia liczą sobie dosłownie jak za zboże, a tak na prawdę montaż jest dość prosty. w razie trudności o pomoc możesz poprosić elektryka ale to na pewno mniejsze koszty. FIrmy sprzedawające zestawy dołączają instrukcję także nie pozostajesz sam na placu boju. Quote
czesiek888 Posted August 14, 2019 Report Posted August 14, 2019 Jeśli na dole zrobisz podmurówkę żeby się nie podkopała kuna ani inne zwierzę, a do góry puścisz dwa poziomy linki czyli (+) i (-), aby dotkła oby dwóch i dostałą silny impuls. Ważny jest mocny elektryzator - minimum 3 J. Wtedy nie ma szans żeby weszła Mam to potwierdzone i sprawdzone Quote
Gocha Posted November 23, 2021 Report Posted November 23, 2021 Dzień dobry, Od wczoraj słyszę na poddaszu mojego domu szuranie i tupanie. Podejrzewam, że jest to kuna, ponieważ w okolicy już ją widywano. Sąsiad też wspominał że miał okazję się z nią spotkać. Wiem już że złapanie jej jest dość ciężkie, ale czy tzw. "odstraszacze" są skuteczne? Znalazłam w internecie coś takiego Czy ktoś tego próbował? Faktycznie się nadaje? Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam Quote
gk21 Posted February 4, 2022 Report Posted February 4, 2022 kuny ciężko jest się pozbyć , szczególnie jak już się na dobre zadomowiła na strychu, jedyny skuteczny sposób jaki znam to pastuch na kuny montowany wokół budynku Quote
czesiek888 Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 Kuny są dzikimi zwierzętami i odstraszacze lub żywołapki nie zwalczą ich skutecznie, najlepszym sposobem jest pastuch na kuny montowany na budynku Quote
Alex83 Posted March 13, 2022 Report Posted March 13, 2022 Od jakiegoś czasu na poddaszu slyszeliśmy drapanie i podejrzewamy że czasami mamy gościa w postaci kuny. Najgorzej jest nocą gdy jest cisza. Słyszałam o pastuch na kuny i poważnie rozważam tę kwestię. Póki co kupiliśmy żywołapkę i odstraszacze zapachowe Kunagone zawierające sierść różnych gatunków psów w sklepie internetowym fermo.pl. Chwilowo jest spokój, jednak jeśli kuna wróci też będę myślała o pastuchu. Quote
Recommended Posts