KrowieBieszczady Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 WitamPrzymierzam się do kupna rozsiewacza do nawozów i już troche wiem co mnie interesuje, ale chce się was poradzić. Rozsiewacz będzie pracował z C330 na górzystych łakach. Z tego co wiem to do 30 tylko lej pasuje i motyl. Moje pytanie brzmi: jaki jeszcze inny rozsiewacz mógłbym zapiąć, żeby miał jak największy załadunek i rozrzut, a jeśli nie to jaki największy lej ? Quote
MrDKDP Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 http://otomoto.pl/rozsiewacz-nawozu-amazone-za-u-zau-A280815.htmlciapek da rade 500 kg nasypiesz na niego z przodu ze 100kg obciążników i petara jak masz dobrego Quote
KrowieBieszczady Posted April 2, 2013 Author Report Posted April 2, 2013 Na górkach też da rade? Bardziej interesuje mnie nowy rozsiewacz Co możecie polecić i żeby też nie był strasznie drogi A co o tym myślicie? Da rade? http://www.kuhn.com.pl/internet/webpl.nsf/mobile/51111EB8F86474E6C12573DB002EAFB5?OpenDocument&p=19.4.2.1.6 Jeszcze zaciekawiły mnie rozsiewacze uni z podwoziem. Z tym podwoziem to ilu litrowu mógłbym brać z uni? Quote
simson54 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 ja do c 330 mam rozsiewacz nawozu kos sprawuje się całkiem nieźle na moje hektary taki wystarczy Quote
dominikp64 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Ten Kuhn bardzo fajnie wygląda, porządny sprzęt. Myślę że 30-tka spokojnie by z nim dała radę. Tylko w specyfikacji tam na tej stronie co podałeś jest pojemność w litrach. Ktoś wie ile on może kg pomieścić nawozu bo nie wiadomo czy ciapek to wszystko udźwignie? Quote
KrowieBieszczady Posted April 2, 2013 Author Report Posted April 2, 2013 To jak by nie dziwgal to bym nie sypał do pełna proste Fundusz jeszcze dokładnie nie wiem, a co myślicie o tych rozsiewaczach z podwoziem? Quote
kubusjettaII Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 to co za sens kupować duży rozsiewacz i nie zasypywać do pełna? Quote
massay1 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Tylko że ten Kuhn waży 200 kilogramów. Więc jaki był by sens dźwigać ciężki rozsiewacz i nie zasypywać go do pełna? Duży lej ma 500 litrów pojemności i waży może 100kg. Wchodzi do niego około 350kg nawozu. Razem 450 kilogramów. Do kuhna żeby utrzymać się przy tej masie nasypiesz tylko 150kg. Rachunek jest prosty. Do 330 lekki rozsiewacz z dużym zbiornikiem. A lejki jeśli chodzi o masę własną są nie do pobicia. Idealne nie są, precyzją nie grzeszą ale są tanie, proste i pojemne jak na stopień zaawansowania. Quote
KrowieBieszczady Posted April 2, 2013 Author Report Posted April 2, 2013 A co myślicie o rozsiewaczach z uni z podwoziem? 30 dawałaby rade? Quote
Narco Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Mam na sprzedaz 3 rozsiewacze;-Amazone 600L (dwu-talerzowy)-Rauch 700l (dwu-talerzowy)- jeszcze jeden 500l (jedno-talerzowy) ojciec ciaga go c-330 i mowi ze jest perfekt do tego ciagnika Quote
KrowieBieszczady Posted April 2, 2013 Author Report Posted April 2, 2013 A ten 500l co to za marka i model? Quote
izydor6280 Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 do 30 ciezko cos dobrac, szczegolnie na 2 talerzenie kupuj lejka, lepiej juz kupic kosa, bedzie przynajmniej rowno sialmotyl ma ta sama zalete co kos, rozrzucisz wszystko: nawoz, wapno czy poplonrozsiewacze na podwoziu sa dobre, nie obciaza podnosnika a dociska ciagnik, tylko jesli wiesz, ze mozesz utopic ciagnik, to lepiej zapomnij, duzo ciezej wyjechac takim zestawem niz zawieszanymgdzies na YT widzialem 30 z jakims rozsiewaczem z Brzegu Quote
Narco Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 A ten 500l co to za marka i model? EuroSpand 533R wazy 104kg bardzo czesto spotykany rozsiewacz w Skandynawi i w Szwajcarii. Quote
massay1 Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Żaden rozsiewacz jednotalerzowy nie grzeszy równym rozsiewaniem. Nawet motyl. Brakuje im symetrii miedzy prawą a lewą stroną. Jedyna zaleta to taśma. Jeśli ma zamiar rozsiewać tylko sypkie nawozy to lejek wyjdzie najtaniej. Nie wiem co ma kolega Narco. Może warto mu się przyjrzeć. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 I chyba dałoby radę,tym bardziej że można akurat na tym moim daniem nieco zaoszczędzić,wiec to dobra opcja. Lejek sprawdzi się,w przeciwieństwie do rozsiewacza jednotalerzowego. Quote
kubusjettaII Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 jak do 330 wydaje mi się że to sensowna propozycja Quote
dominikp64 Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 Narco te rozsiewacze to są używane maszyny? Jakie mają one rocznik produkcji?I gdzie można je obejrzeć bo ja jestem z okolic Pleszewa? Quote
Narco Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 Witam. Maszyny sa uzywane do obejrzenia w woj. lubelskim, okolice Bilgoraja. Nie znam dat produkcji maszyn ale mam zasade, ze zlomu do domu nie ciagne....Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts