Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Przymierzam się do kupna rozsiewacza do nawozów i już troche wiem co mnie interesuje, ale chce się was poradzić. Rozsiewacz będzie pracował z C330 na górzystych łakach. Z tego co wiem to do 30 tylko lej pasuje i motyl. Moje pytanie brzmi: jaki jeszcze inny rozsiewacz mógłbym zapiąć, żeby miał jak największy załadunek i rozrzut, a jeśli nie to jaki największy lej ?

Posted
Ten Kuhn bardzo fajnie wygląda, porządny sprzęt. Myślę że 30-tka spokojnie by z nim dała radę. Tylko w specyfikacji tam na tej stronie co podałeś jest pojemność w litrach. Ktoś wie ile on może kg pomieścić nawozu bo nie wiadomo czy ciapek to wszystko udźwignie?
Posted
Tylko że ten Kuhn waży 200 kilogramów. Więc jaki był by sens dźwigać ciężki rozsiewacz i nie zasypywać go do pełna? Duży lej ma 500 litrów pojemności i waży może 100kg. Wchodzi do niego około 350kg nawozu. Razem 450 kilogramów. Do kuhna żeby utrzymać się przy tej masie nasypiesz tylko 150kg. Rachunek jest prosty. Do 330 lekki rozsiewacz z dużym zbiornikiem. A lejki jeśli chodzi o masę własną są nie do pobicia. Idealne nie są, precyzją nie grzeszą ale są tanie, proste i pojemne jak na stopień zaawansowania.
Posted

Mam na sprzedaz 3 rozsiewacze;

-Amazone 600L (dwu-talerzowy)

-Rauch 700l (dwu-talerzowy)

- jeszcze jeden 500l (jedno-talerzowy) ojciec ciaga go c-330 i mowi ze jest perfekt do tego ciagnika

Posted

do 30 ciezko cos dobrac, szczegolnie na 2 talerze

nie kupuj lejka, lepiej juz kupic kosa, bedzie przynajmniej rowno sial

motyl ma ta sama zalete co kos, rozrzucisz wszystko: nawoz, wapno czy poplon

rozsiewacze na podwoziu sa dobre, nie obciaza podnosnika a dociska ciagnik, tylko jesli wiesz, ze mozesz utopic ciagnik, to lepiej zapomnij, duzo ciezej wyjechac takim zestawem niz zawieszanym

gdzies na YT widzialem 30 z jakims rozsiewaczem z Brzegu

Posted
Żaden rozsiewacz jednotalerzowy nie grzeszy równym rozsiewaniem. Nawet motyl. Brakuje im symetrii miedzy prawą a lewą stroną. Jedyna zaleta to taśma. Jeśli ma zamiar rozsiewać tylko sypkie nawozy to lejek wyjdzie najtaniej. Nie wiem co ma kolega Narco. Może warto mu się przyjrzeć.
Posted
Witam. Maszyny sa uzywane do obejrzenia w woj. lubelskim, okolice Bilgoraja. Nie znam dat produkcji maszyn ale mam zasade, ze zlomu do domu nie ciagne....Pozdrawiam.