Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam forumowiczów,

Jakiś czas temu zdarzyło mi się (niestety) pracować dla jednej z tych "pseudo kancelarii" które za zajmują się odszkodowaniami za słupy.

Na szczęście pracowałam tam dość krótko ale na tyle długo aby zobaczyć jak nie uczciwi są Ci ludzie.

Po 1. jest wielu oszustów, pod szyldem "kancelarii" kryje się prezes, który jeszcze miesiąc temu był... magazynierem.

Po 2 "wyspecjalizowane w sprawach odszkodowań" oznacza tyle że "przedstawiciele" takiej firmy są zmanipulowani do tego żeby za wszelką cenę nakręcić klienta do podpisania umowy.

Po 3 ceny i gwarancje odszkodowań, specjalnie zawyżane kwoty żeby prezes i agent mógł dobrze zarobić, a poszkodowany może zobaczyć z tego jakiś marny procent...

Długo można by pisać o ich praktykach...

Chciałabym tylko Państwa ostrzec i poprosić o specjalną czujność przed zawieraniem umów z "podejrzanymi typkami".

A jeśli np macie Państwo trochę czasu i chęci, można samemu spróbować zawalczyć o swoje:)

W porównaniu do "Kancelarii" koszty są żadne a efekty...podobne.

Posted

To zależy co dla kogo znaczy "dużo" :)

najprostsza zasada: dużo słupów i stoją dłużej niż 10lat na działce na której jesteśmy właścicielami..

Co do "roboty" zakłady energetyczne to tak naprawdę Państwo w Państwie, (płacimy za przesył choć przesył płynie po drutach które idą przez nasze działki) trzeba mieć duuuużo cierpliwości...

Posted

No mam 5 słupów, no i 2 blisko gospodarstwa ale ich nie licze bo jeszcze prąd odetną hehe.

Jaka kwota w przybliżeniu może być tego odszkodowania ?? a stoją ponad 10 lat a czytałem że do 10 lat wstecz tylko się dostaje.

Posted
Sprawa jest w sumie bardzo prosta, jednak z niekompetencją sądów i urzędników trzeba się zmagać. Jak ktoś chce ekspertyzę prawną dotyczącą odszkodowania za słupy wraz z całym postępowaniem krok po kroku na polu to proszę podać e-mail na PW.
  • 1 year later...
Posted

No mam 5 słupów' date=' no i 2 blisko gospodarstwa ale ich nie licze bo jeszcze prąd odetną hehe.

Jaka kwota w przybliżeniu może być tego odszkodowania ?? a stoją ponad 10 lat a czytałem że do 10 lat wstecz tylko się dostaje.

[/quote']

Jeśli są wszystkie na ziemii rolnej to pewnie z 12 000 - 20 000 PLN. zależy jak Ci policzą średnią za metr ziemii rolnej. kiedyś liczyli tylko po 2 PLN do września 2014 roku bo taka była średnia agencyjna. teraz pewnie można wyceniać jako 3 PLN ale jeszcze nie próbował nikt w mojej grupie producenckiej.

no chyba, że mieszkacie tam gdzie się wszyscy biją o ziemie rolną i kosztuje ona 5-8 PLN za metr. Wtedy proponuję wziąć średnie ceny transakcyjne za ostatnie dwa lata, obliczyć średnią i dać swojemu prawnikowi aby się tym podparł na sprawie

A ja polecam Kancelarię Adwokatów i Radców Prawnych Król i Partnerzy.

Przedstawiciel 607489421

Król i Partnerzy się tym nie zajmowali jeszcze w w styczniu 2013 roku bo wtedy znimi ktoś od nas rozmawiał.

Rok temu również czy na początku tego roku można było o nich usłyszeć w telewizji. Reklama nie była zbyt dobra

Witam forumowiczów' date='

Jakiś czas temu zdarzyło mi się (niestety) pracować dla jednej z tych "pseudo kancelarii" które za zajmują się odszkodowaniami za słupy.

Na szczęście pracowałam tam dość krótko ale na tyle długo aby zobaczyć jak nie uczciwi są Ci ludzie.

Po 1. jest wielu oszustów, pod szyldem "kancelarii" kryje się prezes, który jeszcze miesiąc temu był... magazynierem.

Po 2 "wyspecjalizowane w sprawach odszkodowań" oznacza tyle że "przedstawiciele" takiej firmy są zmanipulowani do tego żeby za wszelką cenę nakręcić klienta do podpisania umowy.

Po 3 ceny i gwarancje odszkodowań, specjalnie zawyżane kwoty żeby prezes i agent mógł dobrze zarobić, a poszkodowany może zobaczyć z tego jakiś marny procent...

Długo można by pisać o ich praktykach...

Chciałabym tylko Państwa ostrzec i poprosić o specjalną czujność przed zawieraniem umów z "podejrzanymi typkami".

A jeśli np macie Państwo trochę czasu i chęci, można samemu spróbować zawalczyć o swoje:)

W porównaniu do "Kancelarii" koszty są żadne a efekty...podobne.

[/quote']

PANI NAPISZE Z JAKICH MIAST I NA JAKA LITERE TE FIRMY SIE NAZYWAJA CHOCIAZ TO POMOZE PANI TAKIM LUDZIOM JAK JA

Posted
Ja nie znam nikogo ,kto dostał odszkodowanie za słupy energetyczne .U mnie z 15 sztuk jest na polu ,nawet te rozgałęzione ,a nic mi nie chcą płacić .To jest skandal .W sumie nie chcę odszkodowania ,a wystarczy tylko mi ,jak linię energetyczną wkopią w ziemię :D
  • 1 month later...
Posted

Jeśli są wszystkie na ziemii rolnej to pewnie z 12 000 - 20 000 PLN.

Aż mi się nie chce wieżyć że aż tyle bo ja mam 10szt bez słupa przyłączeniowego.

To i tak Stiven nie jest dużo. Ja pisałem o kwocie 12 000 - 20000 za słupy średniego napięcia. za takie słupy dostałem na jednej z działek rolnych miałem 23 słupy SN i dostałem 45 000 PLN.

a teraz powinny być większe odszkodowania ponieważ cena gruntu ziemii rolnej oficjalnie jest 3 złote za metr a ja jeszcze dostawałem jak za 2 złote.

Ja nie znam nikogo ' date='kto dostał odszkodowanie za słupy energetyczne .U mnie z 15 sztuk jest na polu ,nawet te rozgałęzione ,a nic mi nie chcą płacić .To jest skandal .W sumie nie chcę odszkodowania ,a wystarczy tylko mi ,jak linię energetyczną wkopią w ziemię :D

[/quote']

ja znam co najmniej kilka a może już kilkanaście osób które uzyskały takie odszkodowania. w grupie producenckiej i innych ich członków rodzin cały czas ktoś tam się stara o nowe odszkodowania. omawiamy ten temat od 5 lat jak pierwsze odszkodowania wchodziły i po kilku mocnych wpadkach na początek teraz idzie nam całkiem dobrze.

Pod ziemią i mi by nie przeszkadzały

za kabel pod ziemią też się należy odszkodowanie. tylko mniejsze

Sprawy ciągną się latami' date=' żadna kancelaria nie da gwarancji wygrania sprawy, a za rozprawy płacić trzeba.

[/quote']

Gwarancji nikt Ci nie da bo to ciężkie sprawy są ale możesz ich poprosić o udokumentowanie wygranych spraw i masz już bardzo małe ryzyko

Mozna im zapłacić po za kończeniu sprawy i tylko jeśli się uda wygrać, jeśli nie to ich problem nie Twój

Trzeba liczyć 1 rok - 2,5 roku.

Ja nie znam nikogo ' date='kto dostał odszkodowanie za słupy energetyczne .U mnie z 15 sztuk jest na polu ,nawet te rozgałęzione ,a nic mi nie chcą płacić .To jest skandal .W sumie nie chcę odszkodowania ,a wystarczy tylko mi ,jak linię energetyczną wkopią w ziemię :D

[/quote']

Żeby poznać kogoś kto wygrał to trzeba dużo się naszukać w internecie, pogadać z różnymi ludzmi na wielu spotkaniach, potem prześwietlić kancelarię czy faktycznie mówią o niej Ci ludzie prawdę i jeśli sprawa się nada do wygranej to próbować.

ostrzegam, że nie wszystko jest do wygrania !!! aby tam się nie napalać zbyt mocno :)

• 4 months later...
Posted

jak to nie jest wszystko do wygrania. to jak to sprawiedliwość jeśli ja mam 30 słupów i nie będę mógł dostać odszkodowania a ktoś kto ma 7 w innym województwie dostanie pieniądze. nic nie rozumiem.

• 2 months later...
Posted

narazie Sądy nie biorą pod uwagę konstytucyjnego prawa do ochrony nieruchomości, które przysługuje każdemu obywatelowi. 

może być tak że sąsiad otrzyma pieniędze za słupy a Pan nie. zależy to od kilku czynników: zasiedzenie, od kogo została nabyta nieruchomość, czy zakład przesyłowy ma prawo do przeniesienie stanu prawnego posiadania ze swojego poprzednika, itd.