Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam 18 lat i odziedziczyłem gospodarstwo z budynkami stodoła ponad 400m2 powierzchni użytkowej oraz pomieszczenie hodowlane okolo 250m2 może więcej nie miałem jeszcze wgladu w dokumentacje budynków wszystko mowie na oko . Chce to wszystko przerobić na nowoczesny kurnik dla kur niosek począwszy od wylania posadzek zrobienia sieci wentylacyjnej zmiany dachu i oczywiscie zalozenie elewacji to jezeli chodzi o sam budynek ale teraz mam pytanie . Mianowicie ile moze kosztować caly sprzęt wszystkie tasmociagi rozna poidła i to wszystko co jest potrzebne chodzi mi o jakis kosztorys sprzetu kur i klatek ile to mniej wiecej by mnie wyniosło . kolejne moje pytanie to na jaka pomoc moge liczyć ze strony Uni Europejskiej mam jeszcze sporo ziemi a wiem ze jako młody rolnik moge sie o jakies tam pieniądze starać ile mniej więcej tego moge uzyskac ? PROSZE O WYPOWIEDZI DOSWIADCZONE OSOBY I TAKI ORJETACYJNY KOSZTORYS DLA 1000 I ODDDZIELNY DLA 3000 KUR

Z gory dziekuje ;]

Posted

Mi się wydaje ze klatki przy 1-3 tys kur będą nie opłacalne.

Ja mam 4 tys w eko

Kolega ma 12 tys w ściółce

zakup i instalacja klatek plus cała infrastruktura kurnika będzie sporo kosztowała, ceny 3 są niskie i duże fermy dają takie ceny ze w przebiciu się na rynek będzie ciężko ( zobacz ceny 3 w marketach)

Jeśli chodzi o 2 (ściółka) na-pewno koszty będziesz miał mniejsze na początek przy ilości 3-4 tys niektóre czynności możesz wykonywać ręcznie.