Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć. Chciałbym wam przedstawić moją hodowle krów.

Mam 12 krów. Codziennie dostają:

ok. 40kg otrąb żytnich,

ok. 8kg śruty rzepakowej,

ok. 30kg ziemniaków (właśnie mi się skończyły to na razie nie będą dostawać),

ok. 500kg kiszonki z kukurydzyi 5 kostek siana.

Krowy doję 2 razy dziennie o 6-7 rano i 19-20 wieczorem. Na dzień dają około 110l mleka.

Ile wy macie krów i jaką wydajność mleka?

Co dawać krowom żeby dawały więcej mleka?

Jak wy żywicie swoje krowy?

I jeszcze jedna sprawa mianowicie mam problem z zacieleniem krów. Większość krów trzeba zapłodnić 4-5 razy żeby się zacieliła. Czy wy też macie taki problem i jak temu zaradzić?

Posted

Ja na razie mam 1 krowę.

Wydajność to po ocieleniu 15l mleka, ale ona była z jałówki to na pewno po 2 ocieleniu się zwiększy.

Żywienie:

- siana 3 razy dziennie po pełnej drabinie ( czyli jakieś 1,5-2 kostek dziennie)

- 1l śruty owsianej

- trochę buraków ( przeważnie 2 buraki)

- do picia serwatka

U mnie zaciela się za pierwszym razem, wcześniejsza krowa tak samo. Pozdrawiam

Posted

Ja też przeważnie mam dwie krowy i kilka opasów i skarmiane są głównie sianem, śrutem owsiano-jęczmienno-żytnim i czasami ziemniakami, a w okresie letnim no to na pastwisku trawą. Powiedzmy tak tradycyjnie, bo mam mało ziemi gorszej jakości, kukurydzy i buraków nie sieję, tylko zboże i mam więcej łąk i pastwisk. A mleko skarmiam cielętom.

Co do postu konkor to wydaje mi się że 110 l dziennie przy 12 krowach to zbyt za mało. Podejrzewam, że w tej 12 są krowy zasuszone i młodzież, ale to i tak mało. Przy takim karmieniu 20 l dziennie od szt to średnia norma dziennie powinna być.

Co można poradzić. Karmienie według mnie jest dobre, a nawet bym powiedział bardzo dobre. Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do stada krów o zwiększonej wydajności mleka (po prostu kryć lepszym szlachetniejszym bykiem i chować od niego cieliczki). Powinno pomóc.

A co do trudności w zacieleniu, to ja ostatnio mam problemy w ogóle by zaczęły ruję. Po prostu nie chcą! Ostatnio po zastrzyku dopiero!

Posted

mam 20 krów pewnie jak każdy doje 2 razy diennie a co do karmienia to rano dostają kiszonkę z trawy (bele) w południe ok.godz.14-ej kiszonke z kukurydzy z posypką witaminowo-mineralną a wieczorem po dojeniu na "kolację" dostają siano

a co do zapłodnien to w ubiegłym roku 2012 też był ten problem po 3 razy czasami trzeba było krowę zapładniać zobaczymy jak będzie w tym roku pozdawiam

Posted

mam 20 krów pewnie jak każdy doje 2 razy diennie a co do karmienia to rano dostają kiszonkę z trawy (bele) w południe ok.godz.14-ej kiszonke z kukurydzy z posypką witaminowo-mineralną a wieczorem po dojeniu na "kolację" dostają siano

a co do zapłodnien to w ubiegłym roku 2012 też był ten problem po 3 razy czasami trzeba było krowę zapładniać zobaczymy jak będzie w tym roku pozdawiam

Mógłbyś napisać jeszcze jaką masz wydajność mleka? I trochę dokładniej ile tej kiszonki itp.

Doradzacie/używacie jakieś pasze/witaminy do zwiększenia wydajności mleka? Jak się sprawdzają?

Posted

Konkor na otrębach nie będziesz miał mleka . Ja rano daję wysłodki buraczane (moczone)+śrutę z mieszanki (owies,jęczmień,pszenżyto,żyto) i do tego kiszonkę z kukurydzy i trawy , a wieczorem ten sam skład tylko zamiast kiszonki siano.

śruty 2x2kg , wysłodki 2x5kg .

Z zapłodnieniem to jest różnie, jedne zacielają się od razu a inne 2-3 razy trzeba zacielać , może ten rok będzie lepszy .

Posted
konkor z wydajnością to różnie bywa teraz jest słabo jak pewnie u każdego w tym okresie zimowym ale ze tak powiem w "sezonie" to od tych 20 krów ok 1000 l mleka z 4 udojów mogło by być lepiej ale nie wszystkie krowy daja tyle co by cię chciało:) mam 3 albo 4 szt. co dają po ok.18l na udój żeby tak wszystkie dawały to za dobrze by było. A co do kiszonki to z trawy i siano to doatają do oporu chyba że zaczynają za dużo wywalać to się im zmniejsza a kukurydzy to ok.15-20kg na sztukę i 0.5kg na sztukę posypki.Nie pamietam tylko nazwy ale wysokobiałkowa na bazie śruty sojowej. W zeszłym roku dawałem śrutę sojową ale w tym roku troche podrożała
Posted

Konkor na otrębach nie będziesz miał mleka . Ja rano daję wysłodki buraczane (moczone)+śrutę z mieszanki (owies' date='jęczmień,pszenżyto,żyto) i do tego kiszonkę z kukurydzy i trawy , a wieczorem ten sam skład tylko zamiast kiszonki siano.

śruty 2x2kg , wysłodki 2x5kg .

Z zapłodnieniem to jest różnie, jedne zacielają się od razu a inne 2-3 razy trzeba zacielać , może ten rok będzie lepszy .

[/quote']

Ile masz krów i jak z wydajnością mleka? Dlaczego uważasz, że na otrębach nie będę miał mleka?

Posted
Mam 16krów , mleko mam od 11 sztuk ( 7krów i 4jałówki), te 11sztuk jest po ocieleniu , 2krowy są zasuszone , i 3 krowy będą się cielić sierpień i wrzesień , a mleka 170l dziennie +20l które piją cielaki ,rewelacji nie ma, ale najgorzej też nie jest .U nas otręby dodają do paszy , ale samych otrębów nikt nie daje. Nie mam przekonania do nich . Co najlepsze ze zboża zostało w młynie, a reszta to otręby. Nie dodaję do paszy żadnych koncentratów . Kolega dodaje do paszy śrutę rzepakową i soję , i też się nad tym zastanawiam . Na 1tonę paszy 100kg soji i 200kg śruty rzepakowej .Pozdrawiam .
Posted
mam 13 krów, mleczko daje od 11 sztuk,na 4 udoje(odbiór) mam ok.400 litrów,czyli nie rewelacja tak jak u kolegi wyżej:D,krowom daje kiszonke z kukurydzy (2 razy dziennie) dokładnie w kg to wam nie powiem ile daje ale na raz dla jednej daje ok.3-4 łopaty,sianokiszonke mam różną raz z konieczyną i lucerną raz z łąk przy rzece,ale jak nie chętnie ją jedzą to polewam melasą,(ostrzegam jeżeli krowy raz tego spróbują to jak im tego nie dacie to 3 dni będą stały i wyły żżyby dać,sianokiszonke daję 2 razy dziennie,1 raz po kukurydzyrano po udoju a drugi po udoju wieczornym,po kukurydzy posypuje śrutą(owies,jęcznień,przenica i przężyto,ok.2 kg zależy jaka krowa,20 g.drożdży (dolfos),koncentrat unimilk ok. pół kg, i paszę pełnoporcjową dla wydajniejszych sztuki kręde pastewną,z zacieleniami w tym roku nie mam wielkich problemów jak nie za pierwsyzm razem do za 2,w sporadycznym przypadku za 3.pozdrwaniam:D
Posted
[code][quote][/quote][/code]

ok. 40kg otrąb żytnich' date='

Krowy doję 2 razy dziennie o 6-7 rano i 19-20 wieczorem. Na dzień dają około 110l mleka.

I jeszcze jedna sprawa mianowicie mam problem z zacieleniem krów. Większość krów trzeba zapłodnić 4-5 razy żeby się zacieliła. Czy wy też macie taki problem i jak temu zaradzić?

[/quote']

Posted

ok. 40kg otrąb żytnich' date='

[/quote']

Witam,ja mam 8 krów i 4 byki i nie mam problemów z zacieleniami,trzeba tylko dopuścić byka.

Posted

witam

Moje stado jest żywione następująco;

Pasze objętosciowe;

kiszonka z kukurydzy

sianokiszonka oraz wysłodki buraczane.

Pasze tresciwe:

osypka wytwarzana z własnych zbóż przewaznie mieszanka

pełonoprcjówka granulat

oraz protamilk Hp z sano.

W zesonie zimowym podaje krówkom marchew na poprawienie plodnosci.

Po zastosowaniu marchwi przez 3 miesiące na 15 sztukach były tylko 3 powtórki. skład mleka po tych paszach jakie stosjue : tłuszcz 4,75 białko 3,47

Posted

witam

Pasze objętosciowe;

kiszonka z kukurydzy

Pasze tresciwe:

pełonoprcjówka granulat

Po zastosowaniu marchwi przez 3 miesiące na 15 sztukach były tylko 3 powtórki. skład mleka po tych paszach jakie stosjue : tłuszcz 4' date='75 białko 3,47

[/quote']

Mógłbyś jeszcze napisać ile mleka masz i mniej więcej w jakich ilościach co dajesz?

Posted

W ciągłej sprzedaży gliceryna roślinna paszowa 86%

Naturalny słodki produkt - energia dla bydła mlecznego jak i dla opasów.

Oferujemy glicerynę w atrakcyjnych cenach!

Taniej nie znajdziesz!

cena netto: 1,70zł za kilogram

Wysyłamy w pojemnikach od 30kg do 900 kg

Przykładowy koszt kanistra z 30 kg gliceryny łącznie z przesyłką kurierską DPD za pobraniem to jedyne 95 zł!

Nasze aukcje na allegro:

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=14193503

sprawdź komentarze, same pozytywy świadczą o skuteczności gliceryny.

Zapraszamy

kontakt:

511377584

negocjuj cenę!

Zapraszamy do współpracy hodowców, weterynarzy oraz firmy paszowe i handlujące dodatkami paszowymi

Posted

witam

Pasze objętosciowe;

kiszonka z kukurydzy

Pasze tresciwe:

pełonoprcjówka granulat

Po zastosowaniu marchwi przez 3 miesiące na 15 sztukach były tylko 3 powtórki. skład mleka po tych paszach jakie stosjue : tłuszcz 4' date='75 białko 3,47

[/quote']

Mógłbyś jeszcze napisać ile mleka masz i mniej więcej w jakich ilościach co dajesz?

22 krowy ,

Dojnych jest 17sztuk , wydajnosc krów to 8500l. na odbiór mam 950l

Posted
Mam teraz 7 krów. 4 wypadły ze stada. Moje rano jedzą kiszonkę z traw z beli w dowolnej ilości. Na południe paszę zawierającą białko 18% w ilości 6kg na sztukę i siano do woli. Wieczorem kiszonkę z traw do woli + zmielone zboże (owies, pszenżyto, żyto, kukurydza) zmieszane z odrobiną kredy. Kiszonki z kukurydzy nie robimy bo w koło mamy lasy i mnóstwo dzików które ją uwielbiają. A odszkodowania są znikome.
  • 3 years later...
Posted

Dostarczacie swoim krowom jakieś konkretne dodatki paszowe? Zastanawiamy się nad wprowadzeniem dodatków zawierających mikro i makroelementy z firmy Arkop http://arkop.pl/. Opisują się jako lider produkcji dodatków i materiałów paszowych, posiadają również pozytywne opinie na forach tematycznych. Jakie macie doświadczenia z tego typu dodatkami, faktycznie wpływa to na lepszy rozwój krów?

• 4 weeks later...
Posted

Witam,

Posiadam trochę ziemii a mianowicie 5 hektarów, praktycznie całą karme jestem w stanie sam wyhodować dla moich 6 krówek.

Trochę siana, kukurydzy, słomy.

Jedyne co, to kupuję od sąsiada trochę wysłotek buraczanych.

I nic wiecej nie potrzeba, wysokobiałkowy naturalny pokarm.

Pozdrawiam

Posted

Witam,

Posiadam trochę ziemii a mianowicie 5 hektarów, praktycznie całą karme jestem w stanie sam wyhodować dla moich 6 krówek.

Trochę siana, kukurydzy, słomy.

Jedyne co, to kupuję od sąsiada trochę wysłotek buraczanych.

I nic wiecej nie potrzeba, wysokobiałkowy naturalny pokarm.

Pozdrawiam

Kolego każdy wie ,że wysłodki buraczane to tylko balast i w większości woda .

A co do tej gliceryny

wnuczek5 kolego to ja wolę po stokroć mikroorganizmy dać w paszy zwierzakom .Zwierzaki są zdrowsze i mają dobry apetyt i jak ktoś ma krowy łatwo się zacielą .Dodatkowo część emów wyleci do obornika i ładnie go rozłoży na pryźmie ,jak i w glebie i dalej się namnożą .Po 3 latach tal się namnożą ,że można ograniczyć ich stosowanie o połowę .To też tyczy się nawozów i środków ochrony roślin .Same plusy .A glicerynę raz zjedzą i nie masz nic z tego .