konkor Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Cześć. Chciałbym wam przedstawić moją hodowle krów. Mam 12 krów. Codziennie dostają: ok. 40kg otrąb żytnich,ok. 8kg śruty rzepakowej,ok. 30kg ziemniaków (właśnie mi się skończyły to na razie nie będą dostawać), ok. 500kg kiszonki z kukurydzyi 5 kostek siana.Krowy doję 2 razy dziennie o 6-7 rano i 19-20 wieczorem. Na dzień dają około 110l mleka.Ile wy macie krów i jaką wydajność mleka?Co dawać krowom żeby dawały więcej mleka? Jak wy żywicie swoje krowy?I jeszcze jedna sprawa mianowicie mam problem z zacieleniem krów. Większość krów trzeba zapłodnić 4-5 razy żeby się zacieliła. Czy wy też macie taki problem i jak temu zaradzić? Quote
bardzomalorolny Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Ja na razie mam 1 krowę.Wydajność to po ocieleniu 15l mleka, ale ona była z jałówki to na pewno po 2 ocieleniu się zwiększy.Żywienie:- siana 3 razy dziennie po pełnej drabinie ( czyli jakieś 1,5-2 kostek dziennie)- 1l śruty owsianej- trochę buraków ( przeważnie 2 buraki)- do picia serwatkaU mnie zaciela się za pierwszym razem, wcześniejsza krowa tak samo. Pozdrawiam Quote
arek172 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Ja też przeważnie mam dwie krowy i kilka opasów i skarmiane są głównie sianem, śrutem owsiano-jęczmienno-żytnim i czasami ziemniakami, a w okresie letnim no to na pastwisku trawą. Powiedzmy tak tradycyjnie, bo mam mało ziemi gorszej jakości, kukurydzy i buraków nie sieję, tylko zboże i mam więcej łąk i pastwisk. A mleko skarmiam cielętom. Co do postu konkor to wydaje mi się że 110 l dziennie przy 12 krowach to zbyt za mało. Podejrzewam, że w tej 12 są krowy zasuszone i młodzież, ale to i tak mało. Przy takim karmieniu 20 l dziennie od szt to średnia norma dziennie powinna być. Co można poradzić. Karmienie według mnie jest dobre, a nawet bym powiedział bardzo dobre. Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do stada krów o zwiększonej wydajności mleka (po prostu kryć lepszym szlachetniejszym bykiem i chować od niego cieliczki). Powinno pomóc. A co do trudności w zacieleniu, to ja ostatnio mam problemy w ogóle by zaczęły ruję. Po prostu nie chcą! Ostatnio po zastrzyku dopiero! Quote
michael farmer Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 mam 20 krów pewnie jak każdy doje 2 razy diennie a co do karmienia to rano dostają kiszonkę z trawy (bele) w południe ok.godz.14-ej kiszonke z kukurydzy z posypką witaminowo-mineralną a wieczorem po dojeniu na "kolację" dostają siano a co do zapłodnien to w ubiegłym roku 2012 też był ten problem po 3 razy czasami trzeba było krowę zapładniać zobaczymy jak będzie w tym roku pozdawiam Quote
konkor Posted April 3, 2013 Author Report Posted April 3, 2013 mam 20 krów pewnie jak każdy doje 2 razy diennie a co do karmienia to rano dostają kiszonkę z trawy (bele) w południe ok.godz.14-ej kiszonke z kukurydzy z posypką witaminowo-mineralną a wieczorem po dojeniu na "kolację" dostają siano a co do zapłodnien to w ubiegłym roku 2012 też był ten problem po 3 razy czasami trzeba było krowę zapładniać zobaczymy jak będzie w tym roku pozdawiamMógłbyś napisać jeszcze jaką masz wydajność mleka? I trochę dokładniej ile tej kiszonki itp. Doradzacie/używacie jakieś pasze/witaminy do zwiększenia wydajności mleka? Jak się sprawdzają? Quote
rysiek1965 Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 Konkor na otrębach nie będziesz miał mleka . Ja rano daję wysłodki buraczane (moczone)+śrutę z mieszanki (owies,jęczmień,pszenżyto,żyto) i do tego kiszonkę z kukurydzy i trawy , a wieczorem ten sam skład tylko zamiast kiszonki siano.śruty 2x2kg , wysłodki 2x5kg . Z zapłodnieniem to jest różnie, jedne zacielają się od razu a inne 2-3 razy trzeba zacielać , może ten rok będzie lepszy . Quote
rysiek1965 Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 śruta i wysłodki dziennie na sztukę .Pozdrawiam Quote
michael farmer Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 konkor z wydajnością to różnie bywa teraz jest słabo jak pewnie u każdego w tym okresie zimowym ale ze tak powiem w "sezonie" to od tych 20 krów ok 1000 l mleka z 4 udojów mogło by być lepiej ale nie wszystkie krowy daja tyle co by cię chciało:) mam 3 albo 4 szt. co dają po ok.18l na udój żeby tak wszystkie dawały to za dobrze by było. A co do kiszonki to z trawy i siano to doatają do oporu chyba że zaczynają za dużo wywalać to się im zmniejsza a kukurydzy to ok.15-20kg na sztukę i 0.5kg na sztukę posypki.Nie pamietam tylko nazwy ale wysokobiałkowa na bazie śruty sojowej. W zeszłym roku dawałem śrutę sojową ale w tym roku troche podrożała Quote
konkor Posted April 4, 2013 Author Report Posted April 4, 2013 Konkor na otrębach nie będziesz miał mleka . Ja rano daję wysłodki buraczane (moczone)+śrutę z mieszanki (owies' date='jęczmień,pszenżyto,żyto) i do tego kiszonkę z kukurydzy i trawy , a wieczorem ten sam skład tylko zamiast kiszonki siano.śruty 2x2kg , wysłodki 2x5kg . Z zapłodnieniem to jest różnie, jedne zacielają się od razu a inne 2-3 razy trzeba zacielać , może ten rok będzie lepszy .[/quote']Ile masz krów i jak z wydajnością mleka? Dlaczego uważasz, że na otrębach nie będę miał mleka? Quote
rysiek1965 Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 Mam 16krów , mleko mam od 11 sztuk ( 7krów i 4jałówki), te 11sztuk jest po ocieleniu , 2krowy są zasuszone , i 3 krowy będą się cielić sierpień i wrzesień , a mleka 170l dziennie +20l które piją cielaki ,rewelacji nie ma, ale najgorzej też nie jest .U nas otręby dodają do paszy , ale samych otrębów nikt nie daje. Nie mam przekonania do nich . Co najlepsze ze zboża zostało w młynie, a reszta to otręby. Nie dodaję do paszy żadnych koncentratów . Kolega dodaje do paszy śrutę rzepakową i soję , i też się nad tym zastanawiam . Na 1tonę paszy 100kg soji i 200kg śruty rzepakowej .Pozdrawiam . Quote
konrad123450@onet.pl Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 mam 13 krów, mleczko daje od 11 sztuk,na 4 udoje(odbiór) mam ok.400 litrów,czyli nie rewelacja tak jak u kolegi wyżej:D,krowom daje kiszonke z kukurydzy (2 razy dziennie) dokładnie w kg to wam nie powiem ile daje ale na raz dla jednej daje ok.3-4 łopaty,sianokiszonke mam różną raz z konieczyną i lucerną raz z łąk przy rzece,ale jak nie chętnie ją jedzą to polewam melasą,(ostrzegam jeżeli krowy raz tego spróbują to jak im tego nie dacie to 3 dni będą stały i wyły żżyby dać,sianokiszonke daję 2 razy dziennie,1 raz po kukurydzyrano po udoju a drugi po udoju wieczornym,po kukurydzy posypuje śrutą(owies,jęcznień,przenica i przężyto,ok.2 kg zależy jaka krowa,20 g.drożdży (dolfos),koncentrat unimilk ok. pół kg, i paszę pełnoporcjową dla wydajniejszych sztuki kręde pastewną,z zacieleniami w tym roku nie mam wielkich problemów jak nie za pierwsyzm razem do za 2,w sporadycznym przypadku za 3.pozdrwaniam:D Quote
Krzysztof 174 Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 [code][quote][/quote][/code] Cześć. Chciałbym wam przedstawić moją hodowle krów. Mam 12 krów. Codziennie dostają: ok. 40kg otrąb żytnich' date='ok. 8kg śruty rzepakowej,ok. 30kg ziemniaków (właśnie mi się skończyły to na razie nie będą dostawać), ok. 500kg kiszonki z kukurydzyi 5 kostek siana.Krowy doję 2 razy dziennie o 6-7 rano i 19-20 wieczorem. Na dzień dają około 110l mleka.Ile wy macie krów i jaką wydajność mleka?Co dawać krowom żeby dawały więcej mleka? Jak wy żywicie swoje krowy?I jeszcze jedna sprawa mianowicie mam problem z zacieleniem krów. Większość krów trzeba zapłodnić 4-5 razy żeby się zacieliła. Czy wy też macie taki problem i jak temu zaradzić? [/quote'] Quote
Krzysztof 174 Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 Cześć. Chciałbym wam przedstawić moją hodowle krów. Mam 12 krów. Codziennie dostają: ok. 40kg otrąb żytnich' date='ok. 8kg śruty rzepakowej,ok. 30kg ziemniaków (właśnie mi się skończyły to na razie nie będą dostawać), ok. 500kg kiszonki z kukurydzyi 5 kostek siana.Krowy doję 2 razy dziennie o 6-7 rano i 19-20 wieczorem. Na dzień dają około 110l mleka.Ile wy macie krów i jaką wydajność mleka?Co dawać krowom żeby dawały więcej mleka? Jak wy żywicie swoje krowy?I jeszcze jedna sprawa mianowicie mam problem z zacieleniem krów. Większość krów trzeba zapłodnić 4-5 razy żeby się zacieliła. Czy wy też macie taki problem i jak temu zaradzić? [/quote'] Witam,ja mam 8 krów i 4 byki i nie mam problemów z zacieleniami,trzeba tylko dopuścić byka. Quote
rolnik pl Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 witamMoje stado jest żywione następująco;Pasze objętosciowe;kiszonka z kukurydzysianokiszonka oraz wysłodki buraczane.Pasze tresciwe:osypka wytwarzana z własnych zbóż przewaznie mieszanka pełonoprcjówka granulatoraz protamilk Hp z sano.W zesonie zimowym podaje krówkom marchew na poprawienie plodnosci.Po zastosowaniu marchwi przez 3 miesiące na 15 sztukach były tylko 3 powtórki. skład mleka po tych paszach jakie stosjue : tłuszcz 4,75 białko 3,47 Quote
konkor Posted April 8, 2013 Author Report Posted April 8, 2013 witamMoje stado jest żywione następująco;Pasze objętosciowe;kiszonka z kukurydzysianokiszonka oraz wysłodki buraczane.Pasze tresciwe:osypka wytwarzana z własnych zbóż przewaznie mieszanka pełonoprcjówka granulatoraz protamilk Hp z sano.W zesonie zimowym podaje krówkom marchew na poprawienie plodnosci.Po zastosowaniu marchwi przez 3 miesiące na 15 sztukach były tylko 3 powtórki. skład mleka po tych paszach jakie stosjue : tłuszcz 4' date='75 białko 3,47[/quote'] Mógłbyś jeszcze napisać ile mleka masz i mniej więcej w jakich ilościach co dajesz? Quote
wnuczek5 Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 W ciągłej sprzedaży gliceryna roślinna paszowa 86% Naturalny słodki produkt - energia dla bydła mlecznego jak i dla opasów. Oferujemy glicerynę w atrakcyjnych cenach!Taniej nie znajdziesz! cena netto: 1,70zł za kilogram Wysyłamy w pojemnikach od 30kg do 900 kg Przykładowy koszt kanistra z 30 kg gliceryny łącznie z przesyłką kurierską DPD za pobraniem to jedyne 95 zł! Nasze aukcje na allegro:http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=14193503 sprawdź komentarze, same pozytywy świadczą o skuteczności gliceryny. Zapraszamy kontakt: 511377584 negocjuj cenę! Zapraszamy do współpracy hodowców, weterynarzy oraz firmy paszowe i handlujące dodatkami paszowymi Quote
rolnik pl Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 witamMoje stado jest żywione następująco;Pasze objętosciowe;kiszonka z kukurydzysianokiszonka oraz wysłodki buraczane.Pasze tresciwe:osypka wytwarzana z własnych zbóż przewaznie mieszanka pełonoprcjówka granulatoraz protamilk Hp z sano.W zesonie zimowym podaje krówkom marchew na poprawienie plodnosci.Po zastosowaniu marchwi przez 3 miesiące na 15 sztukach były tylko 3 powtórki. skład mleka po tych paszach jakie stosjue : tłuszcz 4' date='75 białko 3,47[/quote'] Mógłbyś jeszcze napisać ile mleka masz i mniej więcej w jakich ilościach co dajesz? 22 krowy , Dojnych jest 17sztuk , wydajnosc krów to 8500l. na odbiór mam 950l Quote
Sylwia03 Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 Mam teraz 7 krów. 4 wypadły ze stada. Moje rano jedzą kiszonkę z traw z beli w dowolnej ilości. Na południe paszę zawierającą białko 18% w ilości 6kg na sztukę i siano do woli. Wieczorem kiszonkę z traw do woli + zmielone zboże (owies, pszenżyto, żyto, kukurydza) zmieszane z odrobiną kredy. Kiszonki z kukurydzy nie robimy bo w koło mamy lasy i mnóstwo dzików które ją uwielbiają. A odszkodowania są znikome. Quote
Razek Posted December 16, 2016 Report Posted December 16, 2016 Dostarczacie swoim krowom jakieś konkretne dodatki paszowe? Zastanawiamy się nad wprowadzeniem dodatków zawierających mikro i makroelementy z firmy Arkop http://arkop.pl/. Opisują się jako lider produkcji dodatków i materiałów paszowych, posiadają również pozytywne opinie na forach tematycznych. Jakie macie doświadczenia z tego typu dodatkami, faktycznie wpływa to na lepszy rozwój krów? Quote
danielo22 Posted January 11, 2017 Report Posted January 11, 2017 Witam, Posiadam trochę ziemii a mianowicie 5 hektarów, praktycznie całą karme jestem w stanie sam wyhodować dla moich 6 krówek.Trochę siana, kukurydzy, słomy.Jedyne co, to kupuję od sąsiada trochę wysłotek buraczanych.I nic wiecej nie potrzeba, wysokobiałkowy naturalny pokarm.Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted January 11, 2017 Report Posted January 11, 2017 I co z tego, że wychowasz. Tu chodzi o szczegóły, bilans, ekonomia. To nie wynika z Twojej wypowiedzi. Quote
rafaello3 Posted January 11, 2017 Report Posted January 11, 2017 Witam,Posiadam trochę ziemii a mianowicie 5 hektarów, praktycznie całą karme jestem w stanie sam wyhodować dla moich 6 krówek.Trochę siana, kukurydzy, słomy.Jedyne co, to kupuję od sąsiada trochę wysłotek buraczanych.I nic wiecej nie potrzeba, wysokobiałkowy naturalny pokarm.PozdrawiamKolego każdy wie ,że wysłodki buraczane to tylko balast i w większości woda .A co do tej gliceryny wnuczek5 kolego to ja wolę po stokroć mikroorganizmy dać w paszy zwierzakom .Zwierzaki są zdrowsze i mają dobry apetyt i jak ktoś ma krowy łatwo się zacielą .Dodatkowo część emów wyleci do obornika i ładnie go rozłoży na pryźmie ,jak i w glebie i dalej się namnożą .Po 3 latach tal się namnożą ,że można ograniczyć ich stosowanie o połowę .To też tyczy się nawozów i środków ochrony roślin .Same plusy .A glicerynę raz zjedzą i nie masz nic z tego . Quote
Recommended Posts