Jump to content

Recommended Posts

Posted

post-3319-142247917669_thumb.jpg[attachment=274][attachment=275]

odkryta powierzchnia na zdjęciu to ok. 0,01m2

Żyto ozime Włodko

Siew 12.10.2012 (180kg/ha zaprawione C1 ok. 450 roślin na m2)

Oprysk 13.10.2012(Racer 250EC doglebowo)

Nawóz 05.03.2013 (saletra amonowa 120kg/ha + sól potasowa 100kg/ha)

aktualnie pokrywa śnieżna ok. 8 cm, temperatury +/-4 oC,

lekkie objawy niedoboru potasu, prawdopodobnie spowodowane przedłużającą się zimą co utrudnia jego pobieranie, ziemia miękka, rośliny ogólnie w dobrej kondycji

rejon: dolnyśląsk

Posted
No teraz nic na to nie poradzisz bo zima trzyma :( Myślę że w połowie kwietnia przyjdzie wiosna i problemy tego typu znikną bo rośliny będą mogły z opóźnieniem, ale normalnie rosnąć i pobierać niezbędne składniki z gleby. Pozdrawiam :)
Posted
Mam takie samo zdanie,na dzień dzisiejszy niewiele zdziałasz,nie pozostaje zatem nic innego jak tylko czekać na nadejście wiosny która ma do nas zawitać w połowie kwietnia. Rośliny będą rosły z opóźnieniem,ale dodatnie i wyższe temperatury na pewno zrobią swoje.
Posted
posiałem nawóz tak jak pisałem wcześniej, czy jest sens dosiać od razu po zejściu śniegu, czy dopiero jak zacznie strzelać w źdźbło(czyli II dawka) ??
Posted
śnieg już stopniał u sąsiada!!! trochę szybko chyba, będzie sucho u niego na polu (temp. max. dzisiaj +3 było) :) jest nadzieja na wiosnę :) u siebie dzisiaj nie byłem patrzeć
Posted
Śnieg stopniał? U mnie 5 dni temu spadło jakieś 15 cm takiego mokrego , a jeszcze został z poprzedniego opadu. Niby jest w dzień temperatura na + ale w nocy niestety przymrozek i powoli się topi śnieg, ale to jeszcze będzie trwało jakieś dwa tygodnie żeby na polach było czysto. Pozdrawiam :)
Posted
O jaka niespodzianka, u mnie dziś 8 stopni na + :), ale na polach nadal biało, już na podwórku w miejscu co było odśnieżone to w miarę sucho, ale o tak to wszędzie pełno śniegu. Pozdrawiam :)
Posted

panowie a co powiecie na to ;u mnie na życie zrobiła się taka jakby pajęczyna(śnieg prawie zleciał dziś było plus 7),myślę gdzieś za tydzień założyć brony i lekko na podnośniku zabronować żeby porozrywać tą pajęczynę i lekko napowietrzyć-nie wiem czy to dobry pomysł może fachowcy się tu wypowiedzą i coś więcej doradzą-pozdrawiam,pamiętam że z 20 lat temu też tak zrobiłem i było nieźle.

moje żyto wygląda podobnie jak u kolegi wolekg

Posted
To dobry pomysl warto znaleźć jakieś lekkie bronki albo po prostu trzymać wysoko na podnośniku ciężkie. Teraz takich cabiegów nikt już nie przeprowadza, ale dziadek mówił że niegdyś był to normalny zabieg i po tym zboże lepiej odbijało po zimie. Pozdrawiam :)
Posted
dziękuję utwierdziłeś mnie w moim pomyśle-tak zrobię mam takie bronki przerobione z dawnych ciężkich konnych doskonale się sprawdzają przy takich zabiegach-pozdrawiam