wolekg Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 [attachment=274][attachment=275]odkryta powierzchnia na zdjęciu to ok. 0,01m2 Żyto ozime Włodko Siew 12.10.2012 (180kg/ha zaprawione C1 ok. 450 roślin na m2) Oprysk 13.10.2012(Racer 250EC doglebowo) Nawóz 05.03.2013 (saletra amonowa 120kg/ha + sól potasowa 100kg/ha) aktualnie pokrywa śnieżna ok. 8 cm, temperatury +/-4 oC,lekkie objawy niedoboru potasu, prawdopodobnie spowodowane przedłużającą się zimą co utrudnia jego pobieranie, ziemia miękka, rośliny ogólnie w dobrej kondycji rejon: dolnyśląsk Quote
VoYtek8 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 No teraz nic na to nie poradzisz bo zima trzyma Myślę że w połowie kwietnia przyjdzie wiosna i problemy tego typu znikną bo rośliny będą mogły z opóźnieniem, ale normalnie rosnąć i pobierać niezbędne składniki z gleby. Pozdrawiam Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Mam takie samo zdanie,na dzień dzisiejszy niewiele zdziałasz,nie pozostaje zatem nic innego jak tylko czekać na nadejście wiosny która ma do nas zawitać w połowie kwietnia. Rośliny będą rosły z opóźnieniem,ale dodatnie i wyższe temperatury na pewno zrobią swoje. Quote
Robert ;-) Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 To żytko wygląda bardzo dobrze jak na tak długie przebywanie pod śniegiem trzeba się cieszyć że nie wyprało albo pleśń nie zaatakowała.pozdrawiam i ja też czekam na tą wiosnę. Quote
wolekg Posted April 5, 2013 Author Report Posted April 5, 2013 posiałem nawóz tak jak pisałem wcześniej, czy jest sens dosiać od razu po zejściu śniegu, czy dopiero jak zacznie strzelać w źdźbło(czyli II dawka) ?? Quote
przemek2092 Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 Ja bym sie wstrzymał i dał później, będziesz miał możliwość obserwowania wzrostu rośliny i możesz zadecydować jaką dawkę zastosujesz Quote
VoYtek8 Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 Nie syp teraz po roztopach (mam nadzieję że nadejdą) tylko później bo będziesz widział jak to żyto rośnie i prawidłowo dostosujesz dawkę. Pozdrawiam Quote
wolekg Posted April 6, 2013 Author Report Posted April 6, 2013 śnieg już stopniał u sąsiada!!! trochę szybko chyba, będzie sucho u niego na polu (temp. max. dzisiaj +3 było) jest nadzieja na wiosnę u siebie dzisiaj nie byłem patrzeć Quote
kubusjettaII Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 u nas nie stopniał, a was może i tak bo bliżej zachodu a tam zawsze wcześniej wszystko... Quote
VoYtek8 Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 Śnieg stopniał? U mnie 5 dni temu spadło jakieś 15 cm takiego mokrego , a jeszcze został z poprzedniego opadu. Niby jest w dzień temperatura na + ale w nocy niestety przymrozek i powoli się topi śnieg, ale to jeszcze będzie trwało jakieś dwa tygodnie żeby na polach było czysto. Pozdrawiam Quote
wolekg Posted April 6, 2013 Author Report Posted April 6, 2013 jutro foto zrobię i wkleje, to u sąsiada patrzyłem bo jest u mnie za płotem, jutro pojadę na swoje zobaczyć, nie wiem co u niego tak wciągło, Quote
wolekg Posted April 7, 2013 Author Report Posted April 7, 2013 zdjęcia z dzisiaj 11:30 - 2013-04-07temperatura +6 oC Quote
VoYtek8 Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 O jaka niespodzianka, u mnie dziś 8 stopni na + , ale na polach nadal biało, już na podwórku w miejscu co było odśnieżone to w miarę sucho, ale o tak to wszędzie pełno śniegu. Pozdrawiam Quote
henryk Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 panowie a co powiecie na to ;u mnie na życie zrobiła się taka jakby pajęczyna(śnieg prawie zleciał dziś było plus 7),myślę gdzieś za tydzień założyć brony i lekko na podnośniku zabronować żeby porozrywać tą pajęczynę i lekko napowietrzyć-nie wiem czy to dobry pomysł może fachowcy się tu wypowiedzą i coś więcej doradzą-pozdrawiam,pamiętam że z 20 lat temu też tak zrobiłem i było nieźle.moje żyto wygląda podobnie jak u kolegi wolekg Quote
VoYtek8 Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 To dobry pomysl warto znaleźć jakieś lekkie bronki albo po prostu trzymać wysoko na podnośniku ciężkie. Teraz takich cabiegów nikt już nie przeprowadza, ale dziadek mówił że niegdyś był to normalny zabieg i po tym zboże lepiej odbijało po zimie. Pozdrawiam Quote
henryk Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 dziękuję utwierdziłeś mnie w moim pomyśle-tak zrobię mam takie bronki przerobione z dawnych ciężkich konnych doskonale się sprawdzają przy takich zabiegach-pozdrawiam Quote
Recommended Posts