Andrzej125 Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 WitamZastanawiam się nad zakupem nowego ciągnika i zastanawiam się który z tych dwóch wybrać. Mam 60 ha a ciągnik głównie wykorzystywałbym do pracy w polu. Chciałbym się zapytać ile palą te ciągniki w orce na ha? Czy części do tych ciągników są drogie? Który polecacie? Jakie są wasze spostrzeżenia? Wielkie dzięki za każdą informacje. Quote
VoYtek8 Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Bez zastanowienia bież John Deera, jest to o wiele popularniejszy ciągnik niż Kubota, z częściami nie będziesz miał żadnych problemów. Myslę że te ciągniki spalą mniej więcej tyle samo, ale JD to renomowana zachodnia firma która produkuje jedne z najsolidniejszych ciągników, a z awaryjnoscią Kuboty może by róznie bo to Azjatycki wyrób. Pozdrawiam Quote
KrowieBieszczady Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Co za głupie porównanie. John Deere a Fendt to rozumiem, a nie kubota. Bez wątpienia John Deere to traktor bardziej ekonomiczny, wygodniejszy, solidniejszy, dostępność części i można by tak wymieniać i wymieniać. Kubota nie pobije Jelonka w żadnym stopniu!!!! Bierz John Deere a posłuży ci bardzooooooooooooooooo długo Quote
kubusjettaII Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 popieram między jd a fendtem można by porównywać. moim zdaniem john, a nie zastanawiałeś się nad fendtem? Quote
Ojciec Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 Nie dajmy się ponieść emocjom sam w prawdzie nie zakupiłem ostatnio żadnego nowego ciągnika ale z tego co mi wiadomo to każdy ciągnik na gwarancji trzeba serwisować sprawdź najpierw jakie są koszty serwisowania obu marek ciągników wiele osób chwali JD ale żadna z nich nie chce się podzielić z nami kosztami jego utrzymania. Kolejna sprawa im nowszy ciągnik tym więcej elektroniki i co za tym idzie nowocześniejsze pompo-wtryski które to coraz częściej nie tolerują naszego rodzimego jak że bardzo często słabej jakości paliwa. Znam taki przypadek z Fendt-em po 5 latach użytkowania wysiadły pompo-wtryski może jest ktoś chętny i się podzieli z nami informacją ile taka naprawa może kosztować. Quote
kubusjettaII Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 pompo-wtryski nie wiem ale naprawa skrzyni przy 309 do tanich nie nie należy, ale podejrzewam że nie tylko przy fendtcie tak jest. Quote
muzyk Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 Nie są to tanie naprawy i radze ci Ojciec oddajcie te popo-wtryski do renomowanego zakładu bo byle mechanik tego nie zrobi a może je tylko gorzej popsuć.Pozdrawiam. Quote
Ojciec Posted April 5, 2013 Posted April 5, 2013 Jeszcze raz powtarzam iż nie zakupiłem ostatnio żadnego nowego ciągnika a ten przypadek z pompo wtryskami to nie był u mnie tylko u innego rolnika, proszę wczytywać się dokładnie w tekst. Dlatego warto również takie sprawy poruszać przed zakupem nowej maszyny i zastanowić się czy lepiej kupić nowy ciągnik bardzo dobrej firmy naszpikowany elektroniką czy lepiej kupić słabszej marki ciągnik co za tym idzie wykonany jeszcze w starszej technologi bez zbędnych gadżetów. Ale ten problem pozostawiam zainteresowanym kupnem nowego ciągnika pozdrawiam. Quote
íktorn Posted April 6, 2013 Posted April 6, 2013 J D ekonomiczny z ksiezyca kolego spadles moze stare modele uzywane mnialem 5100r na probe i to katastrofa 40l i po 3 godz ciagnik stanoł z braku paliwa jest to marka dobra i znana ale chleje az niemilo Quote
íktorn Posted April 6, 2013 Posted April 6, 2013 i tu sie z ojcem zgodze elektronika sasiad ma John deer i glowny przegld kosztuje w granicach 3000 olej w silniku oraz skrzyni i filtry przeglad tzn olej w silniku oraz filtrow to 1500zl Quote
Mikruss Posted April 6, 2013 Posted April 6, 2013 mojego posta tez nikt nie zrozumial...Kubota w Azji jest uważana tak jak u Nas John Deere czyli na baaardzo wysokim poziomie, ciągniki mega trwałe, poszukajcie sobie na zachodnich portalach po ile chodzą używki, mózg sie lasuje od cen, do tego jest duuużo ekonomiczniejsza od Johnego.I nie jest to jakiś tajlandzki czy chiński wyrób tylko Japoński (to tak jakby ktoś pomylił Daweoo z Toyotą). Quote
Recommended Posts