Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam w moim kombajnie widzę bardzo niski poziom oleju (poniżej skali),zastanawiam się czy olej Shell Tellus S2 M 46 będzie odpowiedni, oraz czy można go dolać czy należy najpierw spuścić stary ?

Chciałbym się również dowiedzieć jak często wymieniacie olej silnikowy i filtry paliwa oraz oleju w swoich kombajnach i ciągnikach.

Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam.

Posted
No jak masz zalany ten kombajn innym olejem niż ten Shell Tellus S2 M 46 to lepiej nie dolewaj bo jest ryzyko że z oleju zrobi Ci się "mleko" i tak czy inaczej będziesz musiał go wymieniać. Jak chcesz dolać to dolej taki sam jak jest w kombajnie, a jak nie to od razu go wymień na tego Shella. Pozdrawiam :)
Posted
dzięki. niestety nie wiem jaki tam jest ten olej więc pewnie wymienię tylko tu pojawia się problem jak wygląda taka operacja. Domyślam się że trzeba to zrobić na rozgrzanym oleju i w najniższym punkcie musi być jakiś spust lub po prostu odkręcić jakiś element hydrauliki ? są tam jakieś filtry czy coś takiego do wymiany lub przeczyszczenia ?
Posted
Kolego olej w kombajnie wymienia się co rok może dużo nie będzie pracował nie wiem jaki masz areał do koszenia tak czy inaczej olej zimą traci swoje właściwości do twojego silnika wejdzie ci 10-11 l i na dolewkę,filtr oleju kup oryginał nie jest aż tak drogi pasuje od c360 ale nie polecam.filtr paliwa możesz też kupić nowy u mnie leży nowy[ten stary jeszcze był czysty wiec został. co do oleju lepiej spuść stary ewentualnie spuść trochę i zmieszaj z nowym ja tak robiłem potem dolałem AGRO HL46 i działało super, jest filtr oleju w tym zbiorniku na olej hydrauliczny przynajmniej powinien być taki jakby wkład [wyślij mi numer imeil to wyśle ci zdjęcie jak to wygląda] ja swój filtr wymyłem ropą i jest ok.jeśli chodzi o wizytę w serwisie to możesz jak masz dużo kasy.w ciągniku olej wymieniam co 100 mth.pozdrawiam