agatus1005 Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 Witam, 26 marca urodziły nam się bliźniaki u owcy, niestety jedno z nich zostało odrzucone od matki. Matka nie chce dawać mu mleka i szaleje nawet jak się dostawia małego i matkę trzyma, dlatego od 3 dni karmimy go preparatem mlekozastępczym dla kóz, cieląt i jagniąt. Niestety zauważyłam, że jagnię dostało silnej, cuchnącej biegunki. Co mam zrobić, jakie leki podać, zmienić pokarm, na jaki? Proszę o szybką odpowiedź! W mojej miejscowości ani w poblizu nie ma weterynarza, dlatego zależy mi na Waszej pomocy. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 Może to być dyzenteria jagniąt. Koniecznie i szybko skontaktuj się z lekarzem gdyż jest to choroba zakaźna i śmiertelność dochodzi do 100%. Występuje przeważnie zimą u kilkudniowych jagniąt, szczególnie u sztuk żywionymi preparatami mlekozastępczymi. Prawdopodobnie wymagane jest szczepienie pozostałych sztuk. Quote
Recommended Posts