Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, jestem tu nowy. Na wstępie chcialbym prosić o porady a nie wysmiewanie sie zemnie jak to było na innych forach. Od 2 lat uprawiam w polu warzywa, raz z lepszym skutkiem raz z gorszym, jako młody, poczatkujacy rolnik mam duzo problemów i musze sie sam uczyc na wlasnych doswiadczeniach, ale z kasa krucho wiec nie mam mozliwosci zeby testowac wszystkie srodki i odmiany dostepne na rynku. Moim podstawowym problemem jest brak wiedzy i doswiadczenia. A na otaczajacych mnie "podpowiadaczy" nie moge liczyc, bo nic tak naprawde nie wiedza albo nie chca powiedziec :-/ Mam kilka pytan i bede wdzieczny za podpowiedz od bardziej doswiadczonych kolegów.

1, czym opryskujecie marchew zeby nie była podjadana przez robaki, moja w zeszłym roku była strasznie obgryziona.

2,czym opryskujecie pietruszke ? pietruszka rowniez wyszła mi fatalnie.

3, czy jest jakis dobry srodek na rynku ktorym pryska sie rozsady(seler, por, kapusta)przed posadzeniem w pole i czy on cos tak naprawde daje?

4, sadziłem w zeszłym roku pore z wlasnej rozsady, wyrosła nie powiem, ale nie taka jaka klienci lubia najbardziej. Miała duzo zielonego a malo bialego. Jaka jest dobra odmiana tzn taka ktora ma długa biała łodyge? W tym roku mam odmiany pancho, margarita, jolant. Czy to dobre gatunki?

5, jakie gatunki pomidorów polecacie do uprawy w tunelach?

Z góry dziekuje za podpowiedzi i wyrozumiałosc co do mojej nie wiedzy. Pozdrawiam.

Posted

Chodzi Ci pewnie o Połyśnicę marchwiankę. Podstawowa rzecz i najtrudniejsza to prawidłowy termin zabiegu. Opieranie się na sygnalizacji stacji ochrony roślin nie sprawdza się, gdyż wylot zależy od wielu czynników lokalnych i zbiega się z terminem kwitnienia akacji. W twoim przypadku musisz zaopatrzyć się w tablice lepowe koloru żółtego i samemu dokładnie określić termin zabiegu wystawiając je na samym początku kwitnienia akacji. Pierwszy zabieg po 3-4 dniach od pojawienia się muchówek na tablicach lepowych. O środkach porozmawiaj w sklepie i zmieniaj co roku. To jeden z trudniejszych w zwalczaniu szkodników i powodem do śmiechu być nie może. W pozostałej części pytań moja wiedza nie jest najnowsza i na razie nie wypowiadam się. Pozdrawiam i życzę sukcesów w uprawie!

P.s.

I rzecz najważniejsza Kolego. Niema głupich pytań, głupie mogą być tylko odpowiedzi.

Posted

na 1 i 2 pytanie to nie wiem gdyz na szczescie nie mialem takiego problemu najwyzej jakas myszka podgryzla:)

na 3 pytanie to na rozsade stosuje Bi58 wedlug mnie jast skuteczny

na 4 to pora sadzisz na redlinach czy normalnie do ziemi? Bo jak sadzisz centralnie do ziemi to zazwyczaj bedziesz mial malo bialego

Odmian ktore podales to nie wiem bo w sumie to drugi rok dopiero sadze pora, sadze odmiane "BELTON" z tym ze on jest drogi bo 10000 nasion kosztuje ponad 500zl jest to odmiana jesienna do przechowania do stycznia (z tego co wiem ale na przechowywanie sklada sie wiele czynnikow) ma duzo bialego i ogolnie jest to kawal pora:)

na 5 co do pomidorow to juz nie jestem na bierzaco bo juz sie nimi nie zajmuje (wiec morze ktos inny ci poradzi bo teraz sadze ogorka:)) ale jeszcze 2 lata temu sadzilem pomidora "MONROE" i bylem z niego naprawde zadowolony(elegancki w srodku dozo miaszu i brak zielonych ziarek)

Pozdrawiam

• 1 year later...