Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Jestem nowy na forum, i nowy w biznesie rolnictwa, czyli jestem zielony.

Narazie posiadam taki sprzęt:

1. Traktor - Władimirec T-25.

2. Kultywator - ręcznie wykonany podobno.

3. Siewnik.

5. Pług 2 skibowy.

6.Brony aktywne.

Chcę zająć się rolnictwem gdzieś tak na wiosnę, jak przeprowadzę się na wieś do domku po dziadkach. Akurat na sezon.

Chcę zasiać rzepak i kukurydzę ale właśnie jak przygotować do nich odpowiednio glebę tumi sprzętami? Bardzo jest to dla mnie ważne.

Posted

Odpowiedź jest prosta, zaorać zbronować i zasiać. ALe musisz to zacząć robić, wsiąść na Władimirca i jazda w pole. Wszytsko zależy jakie masz gleby, pytaj sąsiadów. Poproś nawet zpałać by Ci pomogli.

Sama wiedza to nic, potzrebna jest praktyka, która jest do zdobycia tylko w polu i zagrodzie.

Posted

Bardzo dobrze mówisz. I dziękuje za radę.

Mam jeszcze jedno pytanie, agregat uprawowy, a agegat ścierniskowy, czym się dokładniej różnią?

Tam jest 2 i 3 klasy gleby. Jest to ok. 10 ha. Więc gleba jest dobra.

Posted
Agregat uprawowy to taki który uprawia ziemie, kompletny agregat robi wsyztsko jak gdyby za jednym przejazdem, ścierniksowy to tylko taki skrobak , ma takie haczyki. Ale tak naprawde to jest tyle modeli że nie ma wyraźnego rozgraniczenia. U mnie na wsi to taki prosty to jest ścierniskowy a taki wypasiony to po prostu agregat.
Posted
Talerzókw ato taki kultywator z talerzami, glebogryzarka to coś takiego jak agregat ścierniskowy, Jak juz rolnik1500 słusznie zauważył. To agregat, glebogryzarka, talerzówka to się miesza i kazdy nazywa to jak chce.
Posted

A co polecacie na początek, oczywiście z tych sprzętów?

Znaczy ja mam na uwadzę do mojego MF'a 255, którego kupiłem - 3 skibowy pług Lemken, agregat z wałkiem Agromasz 3m oraz glebogryzarkę, którą nieodszły sąsiad mi załatwi, dobry pomysł?