Iman Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 Hallo jestem Iman ( Kobieta ) i mieszkam na stałe w Niemczech .Szukam pomocy wydaje mi się że jestem na właściwej stronie .Tak więc trzymam Deutsche Widder ( Barany Niemieckie ) Czerwone waga około 8 kl . Przed 33 dniami moja królica urodziła pięcioro małych co było zaplanowane . Małe mają 33 dni po 9 dniach miały już otwarte oczy w wieku 14 dni już same zaczynały jeść i wszystko było by super ale dziś stwierdziłam z przerażeniem że moja królica urodziła 10-ro małych ! Króliki były odseparowane są w osobnych klatkach tak że myślę że jedno z moich dzieci se dało im razem "pobiegać " nie wiem co mam teraz zrobić nigdy nie miałam takiej sytuacji trzymam króliki od lat ale jako "maskotki ogrodowe " czasami miały dzieci maksymom raz do dwóch razy do roku . Nie wiem co mam teraz zrobić młode i te pierwsze i te drugie potrzebują jeszcze matki . Może ktoś z was wie jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji .Pozdrawiam z pod Kolonii Quote
VoYtek8 Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 Jesteś na jak właściwszej stronie. Te starsze króliki spokojnie poradzą sobie bez matki, możesz je rozdzielić żeby mieszkały w innej klatce, a te mniejsze wtedy będą mogły spokojnie rosnąć. Pozdrawiam Quote
Iman Posted April 6, 2013 Author Report Posted April 6, 2013 właśnie je już przeprowadziłam do innej klatki dziękuję bardzo ..w sumie nadal jestem w szoku trzymam króliki od dziecka był czas że hodowałam dla sklepów Zoologicznych ale takiego numeru jeszcze nie miałam żeby po 33 dniach królica urodziła następne . I naprawdę pierwszy raz nie wiedziałam jak postąpić nie chciała bym żeby mi padły małe .Co prawda mam ich teraz 15 sztuk tylko młodych do tego dochodzę trzy dorosłe wyrośnięte ale 10 młodych jak podrosną i będą miały tak z 8-9 tygodni po prostu sprzedam i już .Na jakimś forum czytałam o ciąży podwójnej u królic ale ja osobiście pierwszy raz o tym słyszę z tm że z drugiej strony było by to jakieś wytłumaczenie bo samiec nie był z samicą był całkiem oddzielnie i nie ma możliwości żeby sobie przespacerował do samicy ;nikt się w domu nie przyznaje do winy z tego wynika że została zapłodniona chyba wiatrem hehehe Jeszcze raz bardzo dziękuję naprawdę mi bardzo pomogliście bo na stronach o miniaturkach no co tu będę dużo tłumaczyć jak ostatnio jedna pisała że daje swojemu jogurt do uregulowania flory bakteryjnej .Mnie prawie zjedli bo trzymam brutalnie moje króke na ogrodzie nawet zimą a co gorsza biegają po śniegu istny cyrk Pozdrawiam i dziękuję Quote
VoYtek8 Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 Ciekawa ta Twoja odmiana królików. Pamiętaj że to najlepsze forum rolnicze na świecie i tu znajdziesz odpowiedź na praktycznie wszystkie pytania i nikt Cię nie wyśmieje. Pozdrawiam Quote
Iman Posted April 6, 2013 Author Report Posted April 6, 2013 W avatarku jest jeden z moich samców , to jest jedna z najfajniejszych ras nie uwłaczając innym Są bardzo spokojne do tego niesamowicie zdrowe .Ja moje trzymam w Psich budach dla Wilków bo po prostu nie ma takich wielkich klatek w sprzedaży a budując samemu w Niemczech wyda się majątek drewno jest bardzo drogie .Psie budy są super porządne drewno impregnowane z przodu dorobiłam tylko drzwiczki . Pierwszy raz spotkałam się z tą rasą jakieś 15 lat temu i do tej pory je trzymam ;moje wytrzymują super ujemnie temperatury fajnie wygląda jak biegają w śniegu no i jest co przytulać . Cieszę się że tu do was trafiłam bo dziś będę spała spokojne .Zapraszam na moje konto na FB tam mam album otwarty "z Pamiętnika królika " możecie sobie zobaczyć jak trzymam swoje zwierzaki *https://www.facebook.com/iman.ibrahim.90 Quote
VoYtek8 Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 To Twoje prywatne konto? Tam są same zdjęcia królików.. Sory że się tak bezpośrednio pytam, ale Iman to imię? Jeśli Cię tym uraziłem to przepraszam. Pozdrawiam Quote
Iman Posted April 7, 2013 Author Report Posted April 7, 2013 Jasne że moje konto ) Tak Iman to imię tam jest więcej zdjęć ale tylko króliki mam publiczne .A urodziłam się w Polsce w Gdańsku z tym że mieszkam w Niemczech od 27 lat . I nie uraziłeś mnie ludzie się często pytają I jak widzisz że nawet po 27 latach można doskonale się posługiwać polskim językiem dlatego też nie mam w Niemczech kontaktu z Polakami bo niestety 99% po pół roku zaczyna łamać Polską mowę a po roku wręcz zapomina języka a ja nie znoszę zgrywusów i szpanerów nie da się zapomnieć języka ojczystego Quote
VoYtek8 Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 No to gratuluję że po tylu latach dalej pamiętasz bardzo dobrze Polski, w sumie to nie robisz żadnych błędów, u nas na forum to rzadko spotykane. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts