Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich użytkowników forum.

Mam pytanie odnośnie zakupu pługów zagonowych.

Posiadam ciągnik 80KM z napędem. Chcę kupić pług zagonowy 4 lub 3 skibowy ze zmienną szerokością orki i nie jestem pewien czy mój ciągnik da radę pociągnąć ten pług.

Prosze o odpowiedź.

Posted
Wszystko zalezy jaki dokładnie pług bo producenci prześcigają się w pomysłach. Ogólnie jednak pług zagonowy 4 skibowy pociagnie każdy traktor powyżej 70-75 koni. Jak masz 80 to nie powinno być żadnego problemu
Posted
To zależy jako masz ziemie i jak głęboko wykonujesz orkie.zależy też od wilgotności ziemi.najlepiej kupić pług 3+1 jak ciągnik sobie nie poradzi to odkręcasz jeden korpus i masz trojki. ja uwrzam że do 4 to potrzebne jest ok >100 kucyków .
Posted
Zgadzam się ze Slawcikiem. Jak popatrzysz w tabelach producentów pługów to wynik a nich że nawet największe pługi 4 skibowe pociągnie traktor 75KM. Ale chodzi o to by nie było to na maksa przeciążone, dobrze jest by zawze pozostał zapas mocy, tak by traktora nie katować na maksymalnym obciążeniu.
Posted
Czy jeśli do pługa doczepię brony (w celu rozkruszenia grud) ciągnik da radę? Chciałbym tak uczynić, ponieważ od razu po pierwszym przejeździe bd miał przygotowane pole do siewu.
Posted
Kupiłem pług fraudge 3-skibowy na kwadratowej ramie, zabezpieczony dużych sprężynach. Czy można dokupić czwarty skib? Jeśli ktoś wie to niech pisze gdzie i za ile.
Posted

Z życia wiem że wszystko można kupić, poprostu trzeba popytać. Najlepiej zadaj się z jakimś dobrym porednikiem używanych maszyn rolniczych, jak sam nie będzie miał to sprowadzi na zamówienie od konkurencyjnego sprzedawcy.

• 2 weeks later...