Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam.! mam pszenżyto które pod naporem śniegu się wydusiło i chce na to miejsce posiać mieszanke (jęczmień, pszenica) i zastanawiam się czy lepiej wykonać orke wiosenną czy to zruszyć agregatem i posiać mięszanke. Prosze o porade ;)
Posted
Dobrze to rusz, w miarę głęboko i ważne żeby nie było takich dużych pozostałości bo przy siewie będzie ci sie pchało ;) w tamtym roku wszystko przesiewałem i robiłem w ten sposób, nie było problemów żadnych a plony były dobre ;)
Posted

Mam pytanie.

kupiłem jakiś czas temu(kiedy myślałem że wiosna przyjdzie wcześniej) :)) pszenżyto jare dublet do siewu.(kwalifikowane).

Co myślicie o siewie pszenżyta tak późno to znaczy ok 12-15 kwiecień,

planuje wysiew ok. 500 roślin na m2

planowane nawożenie to:

polifoska 6 - 350kg/ha

saletra amonowa:

I dawka = 150kg/ha

II dawka = 140kg/ha

oprysk: chisel 75 wg (prawdopodobnie, ale będę jeszcze obserwował)

Charisma 207ec (famoksat,flusilazol)

proszę o odpowiedzi, zachowując przedewszystkim wątek ekonomiczny.

Posted
No jak zasiejesz to na pewno urośnie, teraz i tak wszyscy będą zboża jare siać ok. 15 kwietnia jak wszystkie ślady po zimie znikną. Tyle że żniwa będą późniejsze niż zwykle, ale o tak to nie zastanawiaj się tylko siej jak będzie pogoda. Pozdrawiam :)
Posted
w zeszłym roku wymarzło mi całkowicie żyto przewódka Bojko,dokładnie zrobiłem agregatem 30 marca i zasiałem owies 1ha ziemia 5 klasa plon był 4 tony w moich warunkach myślę że względny-pozdrawiam
Posted
Dla następstwa po przesiewie plantacji na której został zastosowany Glean orka nie ma znaczenia. Tak czy inaczej możesz zasiać tylko i wyłącznie zboża. Termin kalendarzowy został znacznie przekroczony, ale fenologiczny jeszcze nie. Dopiero po roku od zabiegu możesz uprawiać wszystkie rośliny, z wyjątkiem lucerny i buraków, które możesz wysiać nie wcześniej niż po dwu latach. Jeżeli dawka była była wyższa niż 25 g/ha lub na "zakładach" to nawet po tych okresach mogą być widoczne uszkodzenia na roślinach niezbożowych. Pozdrawiam!