rolnik133 Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 Witam.! mam pszenżyto które pod naporem śniegu się wydusiło i chce na to miejsce posiać mieszanke (jęczmień, pszenica) i zastanawiam się czy lepiej wykonać orke wiosenną czy to zruszyć agregatem i posiać mięszanke. Prosze o porade Quote
kubusjettaII Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 myślę że wystarczy wzruszyć, przynajmniej tak bym zrobił Quote
przemek2092 Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 Dobrze to rusz, w miarę głęboko i ważne żeby nie było takich dużych pozostałości bo przy siewie będzie ci sie pchało w tamtym roku wszystko przesiewałem i robiłem w ten sposób, nie było problemów żadnych a plony były dobre Quote
VoYtek8 Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 Nie oraj tego wystarczy dobrze to ruszyć agregatem tylko na dośc dużą głębokośc. Pozdrawiam Quote
wolekg Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 Mam pytanie.kupiłem jakiś czas temu(kiedy myślałem że wiosna przyjdzie wcześniej) ) pszenżyto jare dublet do siewu.(kwalifikowane). Co myślicie o siewie pszenżyta tak późno to znaczy ok 12-15 kwiecień, planuje wysiew ok. 500 roślin na m2 planowane nawożenie to: polifoska 6 - 350kg/hasaletra amonowa: I dawka = 150kg/ha II dawka = 140kg/ha oprysk: chisel 75 wg (prawdopodobnie, ale będę jeszcze obserwował) Charisma 207ec (famoksat,flusilazol) proszę o odpowiedzi, zachowując przedewszystkim wątek ekonomiczny. Quote
VoYtek8 Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 No jak zasiejesz to na pewno urośnie, teraz i tak wszyscy będą zboża jare siać ok. 15 kwietnia jak wszystkie ślady po zimie znikną. Tyle że żniwa będą późniejsze niż zwykle, ale o tak to nie zastanawiaj się tylko siej jak będzie pogoda. Pozdrawiam Quote
henryk Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 w zeszłym roku wymarzło mi całkowicie żyto przewódka Bojko,dokładnie zrobiłem agregatem 30 marca i zasiałem owies 1ha ziemia 5 klasa plon był 4 tony w moich warunkach myślę że względny-pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 Chłopaki a co myślicie o siewie pszenicy ? czy nie jest już za późno ? wiele osób mnie pytało i sam w sumie nie wiem co powiedzieć Quote
VoYtek8 Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 Teraz wszystko trzeba siać bo wiadomo że wcześniej się nie dało. Jak się zasieje jakieś zboże to na pewno urośnie. Pozdrawiam Quote
rolnik7889 Posted April 13, 2013 Report Posted April 13, 2013 lepiej zaoraj bo jak pryskałeś na jakies chwasty to ci nie urośnie zbożepo prostu je wypali Quote
rolnik133 Posted April 14, 2013 Author Report Posted April 14, 2013 dzięki za rade rolnik 7889 bo na jesieni zastosowałem oprysk Glin i zastanawia mnie to czy nie lepiej zrobić orki gdyż po samym agregacie może wypalić zasiane zboże Quote
DuzyGrzegorz Posted April 14, 2013 Report Posted April 14, 2013 Dla następstwa po przesiewie plantacji na której został zastosowany Glean orka nie ma znaczenia. Tak czy inaczej możesz zasiać tylko i wyłącznie zboża. Termin kalendarzowy został znacznie przekroczony, ale fenologiczny jeszcze nie. Dopiero po roku od zabiegu możesz uprawiać wszystkie rośliny, z wyjątkiem lucerny i buraków, które możesz wysiać nie wcześniej niż po dwu latach. Jeżeli dawka była była wyższa niż 25 g/ha lub na "zakładach" to nawet po tych okresach mogą być widoczne uszkodzenia na roślinach niezbożowych. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts