student18 Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Witam. Mam pytanie czy grykę i saradele można siac razem jako mieszankę na zielonkę? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 7, 2013 Posted April 7, 2013 Można, jednak moim zdaniem, gryka jest zbyt słabą rośliną podporową dla seradeli. Gryka zawiera fagopirynę, więc skarmianie takiej zielonki w niektórych przypadkach będzie ograniczone. Quote
student18 Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 To co byś proponował zasiac z gryką razem? Quote
Robert ;-) Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 Ja sieję w czystym siewie gryka ma tendencje do zaglusznia innych roślin w tym a przede wszystkim chwastów.nasiona to super pasza dla kur golębi i trzody. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 9, 2013 Posted April 9, 2013 Ja bym dodał 25 kg/ha owsa do tej mieszanki gryki z seradelą. Z gryki to ja bym zrezygnował i zastąpił ją owsem gdyż zielonka z gryki ma swoje wady. Jak rozumiem gleba jest lekka. Quote
Recommended Posts