Jump to content

Recommended Posts

Posted
Też jestem ciekaw ceny takiej redliniarki, sam bym chętnie taką kupił ale niestety dysponuje tyko Ursusem C-330 a on ma za małą moc żeby pociągnąć to urządzenie. Tak redliniarka oszczędziłaby mi sporo pracy bo teraz jak sieje jakieś warzywo w redlinach to muszę je robić zwykłym obsypnikiem, a dopiero natępnie wałować oddzielnym wałem. Pozdrawiam :)
Posted
wojtek ja tez nie mam redliniarki robiłem redliny obsypnikiem jak najwyższe i szersze z płaskim wyrównanym grzbietem a po przeschnięciu tych redlin 2 do 5 godzin sieję siewnikiem który ma z przodu zamontowany wał gładki bez kołnieży na sztywno a regulacja wysokości redlin jest poprzez łącznik (śruba rzymska) rozstaw redlin 68 cm grzbiet redliny po zasianiu jest szerokości około 30 cm od 20 lat sieję marchew a 10 lat na redlinach bez deszczowania i wschody mam dobre ale dużo zależy od rodzaju gleby dzis nie robię tradycyjnym obsypnikiem ale na tej samej zasadzie a formownica wcale mi się nie podoba bo taka redlina szybciej wysycha często się zbryla tym bardziej jak jest za wilgotna gleba podczas formowania, a siana moim sposobem boki redliny i grzbiet sa w miarę lużne wysycha warstwa gleby 2 do 3cm a w środku redlina jest zawsze wilgotna i choćbym miał formownicę to wyrzucił bym z niej te walce z kołnierzami a wyrównał to poprzeczką i taka redlina byłaby dobrze uprawiona lecz luzna a po przeschnięciu siał bym z wspomnianym wałem