Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. W niedalekiej przyszłości mam w planach powiekszenie chodowli bydła opasowego do ok 50szt a co sie z tym wiaże wybudowanie obory.

I tu moje pytanie jak myślicie lepiej obore zrobić na głębokiej ściółce i trzymać na luza czy robić stanowiska i czepiać??? Aktualnie kilkenaście trzymam uczepione. Które będą spokojniejsze? czy jak będą na luza to nie będzie probłemu z załadowaniem dużych na samochód?

Licze na kilka pomysłów jak to zorganizować.

Pozdrawiam:)

Posted

też mam takie plany i też cały czas się zastanawiam

N uwiezi jest fajnie bo bez roboty, znowu właśnie z załadunkiem jak slyszałem sa problemy, znowu na uwiezi trochę wiecej roboty ale mniej później kłopotów.

Posted

Kolego może lepiej przez te 2lata mieć llżej i się przy odbiorze po męczyć niż męczyć sie przez 2 lata a przy odbiorze mieć lżej;)

też mam takie plany i też cały czas się zastanawiam

N uwiezi jest fajnie bo bez roboty' date=' znowu właśnie z załadunkiem jak slyszałem sa problemy, znowu na uwiezi trochę wiecej roboty ale mniej później kłopotów.

[/quote']

A na ile szt. będziesz robił?

Opisz jak to u Cb będzie wyglądać czym będziesz usówał obornik itd..:)

Posted
ja równiez zastanawiam sie nad modernizacja obory dla opasów. i bede robił tak ze byczki do max 300 kg bedą chodzić luzem i bedzie tu głęboka ściółka, a powyzej 300 bedą na uwiezi. na uwiezi beda miec mniej ruchu, a co za tym idzie energia bedzie szła w przyrosty masy ciala, a nie w zabawe jak to jest gdy sa luzem.
Posted

Ja też słyszałem że byk musi się dużo ruszać żeby dobrze trawić.

A jak dobrze wszystko ztrawi to i urośnie lepiej:)

Mógł by mi ktoś podpowiedzeć jakie wymiary musiał bym robić kojców na byki a konkretnie na 5 szt żeby chodziły luzem???

Bo się nie orientuje ile muszą mieć miejsca...

Posted

Najlepiej dla zdrowia i najtaniej będzie zbudować zadaszoną wiatę, musisz tylko postawić barierę przeciwko silnym wiatrom w zimie, może to być np. sterta słomy

Zdjęcia wiat znajdziesz

Ważne aby woda i śnieg nie wpadały do kiszonki i pasz.