krisodx Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 Witam. W niedalekiej przyszłości mam w planach powiekszenie chodowli bydła opasowego do ok 50szt a co sie z tym wiaże wybudowanie obory.I tu moje pytanie jak myślicie lepiej obore zrobić na głębokiej ściółce i trzymać na luza czy robić stanowiska i czepiać??? Aktualnie kilkenaście trzymam uczepione. Które będą spokojniejsze? czy jak będą na luza to nie będzie probłemu z załadowaniem dużych na samochód? Licze na kilka pomysłów jak to zorganizować. Pozdrawiam:) Quote
Mikruss Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 też mam takie plany i też cały czas się zastanawiamN uwiezi jest fajnie bo bez roboty, znowu właśnie z załadunkiem jak slyszałem sa problemy, znowu na uwiezi trochę wiecej roboty ale mniej później kłopotów. Quote
krisodx Posted April 8, 2013 Author Report Posted April 8, 2013 Kolego może lepiej przez te 2lata mieć llżej i się przy odbiorze po męczyć niż męczyć sie przez 2 lata a przy odbiorze mieć lżej;)też mam takie plany i też cały czas się zastanawiamN uwiezi jest fajnie bo bez roboty' date=' znowu właśnie z załadunkiem jak slyszałem sa problemy, znowu na uwiezi trochę wiecej roboty ale mniej później kłopotów.[/quote'] A na ile szt. będziesz robił?Opisz jak to u Cb będzie wyglądać czym będziesz usówał obornik itd.. Quote
Wielki124 Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 a ile masz gruntów a jle masz grutnów Quote
Mikruss Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 na razie to tylko plan, na razie chce zapełnić wszystkie kąty co mam bede robil na 50-60 szt i jezeli bym robil na uwięzi to albo wyciąg hydrauliczny albo mini ładowarka Quote
damianus87 Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 ja równiez zastanawiam sie nad modernizacja obory dla opasów. i bede robił tak ze byczki do max 300 kg bedą chodzić luzem i bedzie tu głęboka ściółka, a powyzej 300 bedą na uwiezi. na uwiezi beda miec mniej ruchu, a co za tym idzie energia bedzie szła w przyrosty masy ciala, a nie w zabawe jak to jest gdy sa luzem. Quote
Mikruss Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 no ja słyszałem ze właśnie luzem mają lepsze przyrosty ale jeszcze bede sie dowiadywal jak bede budował Quote
krisodx Posted April 9, 2013 Author Report Posted April 9, 2013 Ja też słyszałem że byk musi się dużo ruszać żeby dobrze trawić.A jak dobrze wszystko ztrawi to i urośnie lepiej:)Mógł by mi ktoś podpowiedzeć jakie wymiary musiał bym robić kojców na byki a konkretnie na 5 szt żeby chodziły luzem???Bo się nie orientuje ile muszą mieć miejsca... Quote
pablos Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 witam ja mam jałowice część jest luzem część na uwięzi z moich obserwacji wynika że lepsze przyrosty mają techodzące luzem Quote
malyrolas Posted April 15, 2013 Report Posted April 15, 2013 Najlepiej dla zdrowia i najtaniej będzie zbudować zadaszoną wiatę, musisz tylko postawić barierę przeciwko silnym wiatrom w zimie, może to być np. sterta słomyZdjęcia wiat znajdziesz Ważne aby woda i śnieg nie wpadały do kiszonki i pasz. Quote
Recommended Posts