admin Posted February 22, 2009 Report Posted February 22, 2009 Jak myślicie czy opłaca sie inwestowac w dobrostan bydła?? Dokładnie mam na myśli czochradła. Jakie są z tego korzyści?? Quote
farmer Posted March 4, 2009 Report Posted March 4, 2009 widziałem takie czochradło zainstalowane w oborze i musze przyznać, że bardzo mi się podobało. Żałuje że mam uwięziówkę i nie mogę go powiesić. Krowy są czystsze, spokojniejsze i nie czochają się o inne rzeczy powoduąjc szkody Quote
krzysiek Posted March 4, 2009 Report Posted March 4, 2009 ja soje musze czohrać szczotką też mi się te czohradło podoba Quote
Marcin Posted March 8, 2009 Report Posted March 8, 2009 Krowy na pewno są czystrze i spokojniejsze tak myśle:)Widziałem je w Szepietowie i też uważam że to fajny gadzet. Orientuje się ktoś ile to kosztuje?? Quote
Kowalik Posted November 22, 2009 Report Posted November 22, 2009 Nie taki to znowu bajer jest to bardzo przydatne urządzenie. Sprawdza się oczywiscie tylko tam gdzie krowy są wolno trzymane. Ja mam akurat doświadczenie z bydłem mięsnym, tzn u wójka ma coś takiego - bydlo naprawde chętnie z tego korzysta. Jak na 50 sztuk takie urządzenie ma poprawić samopoczucucie - bardziej spokojne, mniej agresywne. To już się opłaca. Quote
sakuratorek Posted December 31, 2009 Report Posted December 31, 2009 W ubiegłym tyg montowałem takie 4(1080szt bydła,anglia) w pierwsze kilka dni kolejki jak za PRL-u. No i krowy teraz dożo czystsze. Quote
Adam Posted March 21, 2010 Report Posted March 21, 2010 Na pewno opłaca się zainwestować w czochradła. Poprawiają one higienę zwierząt ale również wpływają na wyniki w produkcji!Czochradło poprawia krążenie krwi a za tym idzie zwiększona wydajność ok 3-7%.Koszt takiego czochradła jest bardzo zróżnicowany od 4000 do 9000. Ok. rok temu zabrałem się za produkcję takich urządzen.U mnie kosztuje ono 4000 pln. Jedno czochradło jest w stanie obsłużyć 40-50 krow.Jeśli jest ktoś zainteresowany bardziej szczegółowymi informacjami , proszę o meila Quote
Recommended Posts