Koper Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 Witam! Zakupiłem ostanio 2 maciory zeby odchowac prosieta do tuczu,jednak słabo jeszcze orientuje sie w temacie. Chciałem zapytać jakie i kiedy należy podawać szczepionki prosiętom? Wiem ze po ok. tygodniu podaje sie zalazo...słyszełem ze moze nastapic problem ze spadkiem wagi po odsadzeniu od maciory i chciałbym uniknąc problemów...za kazda rade serdecznie dziekuje gdyz nie ukrywam ze dopiero nabywam praktyki w temacie Quote
krisodx Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 Witam.Kolego powiem ci jak ja robie. Po urodzeniu się prosiat na 3 dzien podaje żelazo akurat to co ja podaje nazywa się (ferran) i do tego dodaje jeszcze witaminy i za 3 tygodnie poprawka, a w dniu odsadzenia je odrobaczam.Wiadomo że po odsadzeniu od lochy zrobią się troche gorsze ale jak podasz im dobrą pasze to po kilku dniach bedą ładne.O obcinaniu kłów u prosiaków chyba nie muszę przypominać... Quote
edek Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 To że prosięta tracą na wadze po odsadzeniu od maciory jest nieuchronne... ale można to zminimalizować dobrą paszą dla prosiąt. Quote
Koper Posted April 10, 2013 Author Report Posted April 10, 2013 Dzieki a jaka pasze byscie polecali - jakie składniki by musiały byc zeby zminimalizowac ten spadek? Quote
Recommended Posts