Jump to content

Recommended Posts

Posted
No to jak chcesz po najniższej cenie to najlepszy będzie Ursus C-360, ale jak masz trochę więcej może pomyśl o jakimś Zetorze np. 5211 czy nawet 7211. Do tych ciągników przynajmiej zaczepisz bez obaw pług 3 bo MF 255 ciężko by szedł z takim pługiem. Pozdrawiam :)
Posted

Mam MF-255 i z 3-skibowym pługiem idzie bez problemu bez względu na głębokość orki. Musi mieć do głębokiej orki obciążniki przedniej osi. Oczywiście pług musi być prawidłowo podłączony łącznikiem górnym. C-360 jest cięższy i z pługiem podłączonym nawet wbrew zasadom mechaniki jakoś będzie ciągnął. Ten temat trochę podzielił nas na forum, ale po wyjaśnieniu wszystkich zawiłości jest zgoda.

http://www.rolnik-forum.pl/Thread-sposoby-oszcz%C4%99dzania-paliwa-przy-pracach-polowych

http://www.rolnik-forum.pl/Thread-jak-ora%C4%87-czyli-o-regulacji-si%C5%82owej-pozycyjnej-i-mieszanej

Posted
A ja zgodze sie z Grzegorzem moj tesc ma 255 i przez 20lat obrabial ponad 20ha a przeciez z plugiem dwujka nie jezdzil:) tylko z 3ka ganial, roznica jest taka ze za 255 trzeba dac kolo 30000 a 60tke czy 3p nie cale 20000 wiec tu wsztstko zalezy od funduszu Pozdrawiam
Posted

Kubus ale 330 czy t 25 to jednak troszke zamale ciagniki jak na 10ha

ja bym obstawial 360 lub 3p chyba ze cos drozszego jak mf albo zetor

Pozatym wszystko zalerzy od funduszu jaki P-hodowca chce przeznaczyc

Posted
ja tescia (jeszcze niedoszłego w tefy) jak kupował ciągnik i mial 20 ty s zł to wybiłem mu z glowy i namówiłem na masseya 675 - kupiliśmy za 20500 zł 88 rok bez przedniego napędu, do zrobienia byla blacharka i biegi pod obciążeniem (remont wszystkiego niecale 3 tys zl), bylo to ponad 3 lata temu, ciągnik śmiga niesamowicie, a wygoda - bez porównania
Posted
Oj Kubus tu sie z toba nie zgodze ze 30 czy wladek jest "tani"(ceny tych ciagnikow jak i 360 i 3p nie sa tak bardzo rozbiezne) bo jaki sens jest kupowac ciagnik za pare tys no chyba ze chce sie go remontowac
  • 4 weeks later...
  • 2 years later...
Posted

Polecam Tobie takie marki jak Ursus albo Massey Ferguson - nie z fabryk w PL, ale są na szczęście polskie firmy, które sprowadzają je i zajmują się wszystkimi formalnościami.

Posted

hmmm zależy wszystko od funduszy Pana, ja polecam URSUS C-360, lub jakiegoś małego zetora, wszystko zależy od maszyn jakimi będzie się eksploatować...

Również bardzo  dobrym i mocnym ciągnikiem jest również URSUS 1612, ma  mój tato od kilkunastu lat   i kiedyś chodził na okrągło na 100 ha wraz C-360 i dawał rady.

Pozdrawiam Tomasz